Хто має робити і платити за ремонти у класах та групах, ми запитали в управлінні освіти

Хто має робити і платити за ремонти у класах та групах, ми запитали в управлінні освіти
  • Літо — пора ремонтів у класних кімнатах школярів та навчальних групах дошкільнят. Але хто має оплачувати це і, власне, виконувати самі роботи?
  • Запитуємо про це в управлінні освіти і науки. А права батьків пояснює юрист.
  • Голосуйте в опитуванні про те, чи здавали ви гроші на ремонт в своїй школі/садку. 

—  Дізналась, яку суму треба здати на ремонт групи в садку — 1000 гривень, і ше тре купити канцелярію і побутову хімію, це ще  500 грн. Скажіть, які суми у вас, бо думаю, чи це всюди так, —пише у соцмережах тернополянка Ірина.  

Невдовзі жінка додає, що кошти збирають не працівника садка, а самі батьки, бо їм показали стан групи, і  вони вирішили, що діти не можуть навчатись у таких умовах. 

Тернополянка Марія пише у спільноті Facebook, де комунікують між собою тернопільські мами, що в одному закладі освіти, на ремонт класу для першачків "на початок" збирають по тисячі гривень з батьків.

Відео дня

Були випадки, коли гроші вимагали у... дитини.

У березні цього року журналісти "20 хвилин" розповідали історію шестикласника Перепельниської школи, що в Зборівській ОТГ.

Класний керівник учня ще з вересня вимагала у дитини здати 178 гривень на ремонт класу, переконувала в соцмережах мама учня. Жінка опублікувала фото табеля та щоденника свого сина, де простим олівцем було записана сума, яку потрібно здати нібито на ремонт. 

Детальніше про усе читайте в матеріалі: Вимагала гроші при всіх дітях. Чи відреагують в управлінні освіти на скарги про вчительку?  

Аби не витрачати свій час на ремонт класу, деякі батьки в Тернополі вирішують платити за ремонти шкільним майстрам та прибиральницям. А дехто навіть наймає клінінгові компанії, аби ті прибрали у класній кімнаті після ремонту. 

У прайс-листах тернопільських клінінгових компаній знаходимо розцінки: 

Вартість прибирання після ремонту — 35-45 грн за м², вартість миття вікон після ремонту від 100 грн за м². 

Хто відповідає за безпеку?  

Нещодавно в одній зі шкіл Черкаської області трапився нещасний випадок. Мама учениці сьомого класу дістала серйозну травму. Жінка фарбувала стіни в шкільному класі, впала зі сходів і зламала хребет у двох місцях. Про це інформують у спільноті "Батьки SOS".

Сама постраждала проти розголосу. Жінка каже, що винна сама, бо неправильно поставила сходи.

— Постраждала претензій до школи не має, оскільки вважає винною себе. Тому пост — швидше застереження для "любителів" відремонтувати школу: якщо з вами щось трапиться під час ремонту, то це будуть ваші проблеми", — написала користувачка Ліна Зігура та додала, що директорка школи виділила допомогу постраждалій у розмірі 500 гривень. 

Хто ж відповідає за безпеку людей, які ремонтують класи, ми запитали в управлінні освіти Тернопільської міської ради. 

— За весь процес, який відбувається у закладі освіти, відповідає керівник закладу, тобто директор школи. Але тут жінка має рацію у своїй позиції, бо які претензії вона може мати до керівника закладу, якщо з власної ініціативи вона хотіла проводити певні роботи, — коментує начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. — Справа в тому, що в кожному закладі освіти є відповідальний за інструктажі з техніки безпеки, і педагогічні працівники мають бути ознайомлені із ними.

За словами пані Сум, якщо нещасний випадок трапився під час виконання робіт у закладі підрядною організацією, відповідальним за це буде організація, яка проводить ремонт.  

За чиї кошти мають робити ремонт 

Як пояснює начальниця управління освіти Тернопільської обласної адміністрації Ольга Хома, оплачувати ремонти мають болансоутримувачі, тобто кошти виділяти повинні в самих ОТГ, до яких належать школи чи садки.

— Будь-який заклад освіти після децентралізації є у власності тої чи іншої громади. Після того, як відбулась реформа, кожен з закладів отримав свого засновника. Зараз у нас на території області є 55 громад, які в своїй власності мають заклади дошкільної, позашкільної освіти та загальноосвітні школи, — каже пані Хома. — Засновники мають отримувати від кожного закладу освіти листи-прохання із вказаними потребами того чи іншого закладу і відповідно, реагувати на ті прохання. Хоча я розумію, що в один рік задовольнити усі проблеми буде важко, особливо, коли їх на території громади близько 40-а. Але основні потреби, які стосуються того чи іншого класу, закупівлі фарб та інших матеріалів, мав би передбачити засновник. 

Крім того, як зазначає головна освітянка області, кожен заклад освіти має власний спецфонд, який формують з благодійних внесків. І кошти на ремонт можна брати звідти, а на педагогічній раді надати звіт про використання грошей на ті чи інші потреби. 

— Якщо батьки добровільно хочуть допомогти та зробити клас для своїх дітей кращим, то цього їм ніхто не забороняє. Так, були випадки, коли одні батьки за такі роботи, а інші проти. В такому випадку примусити батьків, які не мають змоги платити або просто не хочуть це робити, ніхто не має права. Такі випадки неприпустимі, — говорить Ольга Хома.

Скільки коштів на ремонти класів та груп в тернопільських школах та садках виділили  2021 році з бюджету Тернопільської ОТГ, ми запитали в інформаційному запиті до Тернопільської міської ради. Відповідь маємо отримати впродовж п`яти робочих днів — опублікуємо на нашому сайті. Стежте за нашими публікаціями.

Коментар юриста 

Будь-які форми тиску на батьків є неприпустимими: юристка Марія Бочан 

— Відповідно до ч. 1 ст. 4 закону "Про освіту" держава забезпечує безоплатність повної загальної середньої освіти, гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними) всіх здобувачів освіти та педагогічних працівників", — роз’яснює МОН.

Це положення підтверджує рішення Конституційного Суду. Жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає і не може передбачати можливість впровадження у державних чи комунальних закладах загальної середньої освіти програми за умови обов’язкового придбання за кошти батьків відповідних робочих зошитів, підручників чи інших матеріалів.

Отже, будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, комп’ютерної техніки, проведення ремонтів у класах "є прямим порушенням положень Конституції та законів України, та є неприпустимими.

Нагадаємо, раніше начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома заявляла, що керівників закладів каратимуть, якщо ті вимагатимуть гроші з батьків першокласників.

Вона закликала у таких випадках звертатись в управління освіти громади або обласне управління з офіційними скаргами. 

Напишіть у коментарях, чи здавали ви кошти на ремонт у закладі, де навчається ваша дитина або проголосуйте в опитуванні. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Валерій Якимчук

    Яка нахуй авторизація?
    В жодному разі не за кошти людей!
    Робіть самі ремонти, і не клянчіть гроші від батьків дітей!
    Гнилий совок!
  • Olena Melnyk

    😡😡😡авторизації
  • Ростислав Гарасимчук

    Неможливо прчитати статтю. БАРИГІ !!! https://www.youtube.com/watch?v=xbyX32QkF04&ab_channel=%D0%A2%D0%A1%D0%9D

  • Roman Grycai

    Авторизовуватися не хочу.

keyboard_arrow_up