Вимагала гроші при всіх дітях. Чи відреагують в управлінні освіти на скарги про вчительку?

Вимагала гроші при всіх дітях. Чи відреагують в управлінні освіти на скарги про вчительку?
  • Класний керівник учня Перепельницької ЗОШ ще з вересня вимагає у дитини здати 178 гривень на ремонт класу. Про це в соцмережах розповіла мама учня. 
  • У школі наразі подію не коментують.
  • Що про ситуацію кажуть в управлінні освіти, чи можуть батьків примусити платити за ремонти, читайте у матеріалі. 

— Класний керівник Ільницька Наталя Петрівна з вересня 2020р. вимагає у мого сина, Гуменюка Богдана, здати 178  грн. на ремонт класу, бо всі класні керівники даної школи робили ремонт у класах за свої кошти. Останньою краплею для мене стала виховна година, коли класний керівник вимагала при всіх дітях, щоб мій син віддав їй гроші за ремонт і записав у щоденнику 178 грн. Класного керівника 6 класу Ільницьку Н.П. підтримує директор школи Коваль Ірина Франківна. Мій син не хоче йти у школу. Я —  вдова, сама виховую двох дітей, чоловік помер чотири роки тому, — написала жінка на власній сторінці у Facebook 14 березня.

Журналістам "20 хвилин" Наталія Гуменюк розповіла, що вимоги її син отримував ще із вересня. Але вона дізналась про це лише зараз. 

Відео дня

— Він нічого мені зразу не розповів. Тільки коли сів робити уроки, я побачила запис в щоденнику. Він розповів про ситуацію, яка слалася в класі і попросив дати йому гроші, щоб на нього більше не сварилися, — сказала мама хлопчика.

Жінка опублікувала фото табеля та щоденника свого сина, де простим олівцем було записана сума, яку потрібно здати нібито на ремонт. 

—  Навіть після публікації жодної реакції зі сторони адміністрації не було, —  каже мама школяра.

Про ситуацію з соцмереж довідались в управлінні освіти, культури, молоді і спорту, праці та соціального захисту населення Зборівської міської ради, у складі якої є село Перепельники. 

Буде службове розслідування 

— За останній рік фінансування закладів освіти покращилось. Минулого року ми закупили матеріали для ремонту, роздали їх, всього вистачало. Наразі ті потреби, які були, ми задовільнили. Буває по-різному, є батьки, які самі хочуть зробити пожертви. Наприклад, мають дитину в першому класі, зібралися і вирішили то, то і то зробити. Але ці питання батьки вирішують самостійно, — сказав керівник правління Михайло Бігус.

Керівник відділу освіти каже, що до таких рішень батьків, школи не мають жодного відношення, а централізовано, кошти збирати вчителі теж не можуть.

— Жодних офіційних звернень до нас в управління не було. Якщо батьки мають такі скарги — ми закликаємо їх повідомляти в нашу установу. Щодо цього випадку, буде внутрішнє розслідування, — сказав пан Бігус.

Під дописом Наталії Гуменюк коментар залишила начальниця управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома.

—  Пані Наталю, зателефонуйте! —  написала Ольга Хома.

Ми також намагались звернутись до начальниці облуправління за коментарем.

— Жодних звернень ні в наше ,управління, ні в управління освіти громади з цього приводу так і не надходило. Зі слів жінки ремонти в класах робили робили за кошти працівників, і ми розбираємось, чому вчителі робили ремонти, а не місцевий орган влади, —  каже пні Хома. — Також видано наказ про проведення службового розслідування. Хочу сказати, що з прийняттям Закону про децентралізацію, великі повноваження мають громади. І заклад, насамеперед, мав би звертатись до свого засновника, тобто в профільне управління ОТГ. Якщо проблеми виникають і там —  можна звертатись в обласне управління.

Також Ольга Хома розповіла, що сама пані Наталія теж працює у тому ж навчальному закладі педагогом. Хоча сама жінка у дописі цього не вказує. 

У школі на дзвінки не відповідають

Наші журналісти намагались зв'язатись із директоркою Перепельницької школи, аби отримати коментар щодо ситуації. Проте стаціонарний номер не відповідав. З'ясувалось, що телефон в школі відключили. Ми знайшли мобільний номер директорки і дзвонили на нього кілька разів 15 та 16 березня, але нам так і не відповіли.

Керівниці школи ми надіслали повідомлення у Viber. І хоча у мережі вона з'являлась — повідомлення не прочитала і на нього не відповіла. 

Не відреагувала на наші дзвінки і класна керівничка. 

Якщо вони мають власну позицію щодо ситуації, просимо звернутись в редакцію. Ми готові опублікувати їхні коментарі. 

Куди звертатись, якщо вимагають гроші

Відповідно до ч. 1 ст. 4 закону "Про освіту" держава забезпечує безоплатність повної загальної середньої освіти, гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними) всіх здобувачів освіти та педагогічних працівників", — роз’яснює МОН.

Це положення підтверджує рішення Конституційного Суду. Жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає і не може передбачати можливість впровадження у державних чи комунальних закладах загальної середньої освіти програми за умови обов’язкового придбання за кошти батьків відповідних робочих зошитів, підручників чи інших матеріалів.

—  Отже, будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, комп’ютерної техніки, проведення ремонтів у класах "є прямим порушенням положень Конституції та законів України, та є неприпустимим", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома заявляла, що керівників закладів каратимуть, якщо ті вимагатимуть гроші з батьків першокласників.

Вона закликала у таких випадках звертатись в управління освіти громади або обласне управління з офіційними скаргами. 

 

Довідка 

Тернопільське обласне управління освіти і науки 

Адреса: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8

Телефон: (0352) 52-23-53

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Vasil Chizhov

    Це ще добре якщо держава неробить. Гірше - коли по документах саме вона- держава і робить, а гроші і надалі здають батьки, так як з вікнами, партами, шторами, коли вимагають нахаби-злочинці купити та ще й чек їм дати.
    Якщо дійсно недають, то теж роблять правильно, бо ніхто непросить,- взаємопорука - недодиректор боїться щоб не скинули, вчитель щоб не звільнили, така собі взаємопорука
  • Марія Найко

    Вимагати не має права. Але ремонти в класах держава НЕРОБИТЬ.
  • Tetyana Diacenko

    Ne mae prava vumagatu !za  ze e stattia. Dergava povunna nadatu kostu  dlia skolu dlia remonty! Jakso grosi zilu Zu podilulu to ditu y tomy ne vunni
  • Анна Боднарук

    Такого не повинно бути. Але також дивно, що мама з вересня не знала про це. Здається, жіночка щось не договорює...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up