Партнер рубрики Події

«Хто схоче, купить заздалегідь чи підпільно»: що містяни думають про продаж алкоголю до 21 години?

«Хто схоче, купить заздалегідь чи підпільно»: що містяни думають про продаж алкоголю до 21 години?
  • Чи не з перших днів повномасштабного вторгнення на Тернопільщині почали вводити обмеження на купівлю та продаж алкогольних напоїв. Попри те, що воєнний стан триває понад рік, - влада не поспішає знімати ці обмеження.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали у тернополян, чи погоджуються з тривалими обмеженнями і, чи вважають їх доречними.

З 16 квітня на території Тернопільської міської територіальної громади дозволили продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та вина у торговельній мережі з 11.00 до 17.00. А в закладах ресторанного господарства – до 21.00 з обов’язковою видачею розрахункового документа встановленого взірця.

Поступово пом’якшували правила

22 вересня 2022 року під час засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради прийняли рішення про те, щоб збільшити час продажу алкоголю на п’ять годин.

Тобто, від 23 вересня 2022 року повнолітні особи можуть спокійно придбати пиво, горілку, ром та інші алкогольні напої з 10.00 до 21.00.

Відео дня

— Дозволити з 23.09.2022 р. в закладах торгівлі та ресторанного господарства на території Тернопільської міської територіальної громади продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин та пива з 10.00 до 21.00 год з обов’язковою видачею розрахункового документа встановленого взірця, — йдеться у рішенні.

Також у громаді продовжили заборону продажу алкоголю працівникам у формі правоохоронних органів, військовослужбовцям ЗСУ, територіальної оборони, Національної гвардії України, інших воєнізованих формувань та особам зі зброєю.

Що кажуть тернополяни

Від прийнятих змін минув вже майже рік. І тернополяни знову починають обговорювати у соціальних мережах питання щодо того, чому б у Тернопільській міській територіальній громаді не продовжити час продажу алкоголю.

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з пересічними містянами і попросили аргументувати свою думку.

Марія, 70 років, пенсіонерка

 — Я вперше чую про обмеження на алкоголь. Але вважаю, що його взагалі не варто продавати. Нехай люди не сходять з розуму, через той алкоголь. І так вже розпилися в Україні, що далі немає куди. Навіть, коли війна закінчиться, то він не є потрібним. Людей невідомо чим споюють. Продають якісь напої, щось розводять, якийсь спирт.

 

 

 

 

Христина, 19 років, студентка

 — Ми купуємо алкоголь заздалегідь. Він у нас завжди є. Але, як на мене, такі обмеження можна вже знімати. Вони були доречними ще у перші дні війни. Якщо людина захоче випити, то вона знайде таке місце і зробить це. І тут без різниці, чи є обмеження в часі, чи немає. Багато підпільно продають, багато закуповують заздалегідь. Але це моя думка.

 

 

 

 

 

Сергій, 37 років, музикант

 — Я вже сім років не вживаю алкоголь, тому мені це не болить. Бо вважаю, що алкоголь – зло. Життя без алкоголю краще. У нас не виникають проблеми та сварки в родині. Я почуваю себе краще. У мене відсутній головний біль. Думаю, якщо влада зробила обмеження до 21.00, то нехай так і залишається. Люди, які хочуть випити, то вони знайдуть різні способи. Я взагалі б заборонив вживання алкоголю.

 

 

 

 

Станіслав, 21 рік, блогер

 — Я не вживаю алкоголь. Але, якщо так подумати, то яка різниця, до якої години продавати той алкоголь? Якщо дійсно людина захоче випити, то вона може придбати все вдень і пити ввечері. Тому думаю, що обмежень не повинно бути. От навіщо воно? Яка від цього користь? Хто продуманий, той зранку придбає і буде ввечері щасливим. Спробуйте сходити в ресторани. Там і у 22.00 продають.

 

 

 

 

Оксана, 40+ років, інженер-технолог

 — Я тільки чула, що алкоголь мають продавати з 10.00. Як на мене, то це не є таким нагальним питанням. Кому конче треба алкоголь до 00.00? Якщо треба на якісь застілля, то можна придбати заздалегідь. Але ми зараз не дуже і проводимо такі всі святкові заходи.

 

 

 

 

 

Тарас, 32 роки, начальник юридичного відділу

 — Обмеження вважаю доречними. Продавати алкогольні напої до початку комендантської години є неправильним. Можливо вживання алкоголю після 21.00 та під час комендантської години є своєрідним каталізатором для того, щоб вчиняти відповідні правопорушення. Але це така моя суб’єктивна думка. Нехай все залишається як є, нічого не треба скасовувати на період воєнного стану.

 

 

 

 

Юлія, 42 роки, державний службовець

 — Деколи бракує і є потреба придбати пізніше. Але до всього ми можемо звикнути і це не є нагальною потребою. Напевно на вечір стається найбільше таких неприємних ситуацій через алкоголь. Тому обмеження нехай залишаються, особливо у воєнний час.

 

 

 

 

 

Анастасія, 25 років, логіст

 — Я знаю про обмеження, але якщо мені треба придбати алкоголь на вечір, то дбаю про це заздалегідь. До обмежень я ставлюсь нормально. Бо зараз війна і певно так має бути. Мені після 21.00 алкоголь у магазинах не продавали, але я знаю людей, яким вдавалося купувати. І я вважаю, що це неправильно. Бо правила мають бути однаковими для всіх. І не варто їх порушувати.

 

 

 

Юрій, 36 років, налаштовує кондиціонери

 — Я не чув про обмеження, але останнім часом не доводилося купувати пізніше 21.00. Обмеження вважаю доречними, щоб військові та цивільні не купувати його, щоб не влаштовували масове розпиття. Обмеження скасовувати не треба.

 

 

 

 

Тернополяни, а ви підтримуєте таке обмеження? Пишіть свою думку в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володимир Козін

    Людина яка не пє, це величезне зло для держави:

    1.Алкоголь це надзвичайно великі прибутки держави у вигляді акциців

    2.Твереза людина адекватна, вона сама думає, сама вирішує за себе, нею набагато тяжче маніпулювати

    3.Твереза людина менше хворіє, тому на медицині держава отримає менше прибутків.

    3.Твереза людина проживе більше ніж та що пє, тому їй треба довше платити пенсію.

    А тепер самі думайте як кому добре.

keyboard_arrow_up