Партнер рубрики Події

Хто будує і платить за флагшток у Тернополі за 5 млн? Ми порахували, на що можна було витратити гроші

Хто будує і платить за флагшток у Тернополі за 5 млн? Ми порахували, на що можна було витратити гроші
  • На головній алеї гідропарку «кипить» робота. Там вже облаштовують 50–ти метровий флагшток до Дня незалежності України. Такі ж будуть і в інших містах держави.
  • Ми з’ясували, хто та чому будує стяготримач у Тернополі. Як це відбувається в інших містах та порахували, що можна було б зробити за ці гроші.
  • Це дуже пізнавально. Авторизуйтесь і дочитайте до кінця.

Роботи розпочалися 15 червня. Там загородили територію, пригнали техніку та почали встановлювати сваї.

Що повинні зробити?

Як ми з'ясували, дозвіл на облаштування флагштоку міська рада надала благодійному фонду «Розвиток Тернопілля» під час засідання виконавчого комітету 2 червня. Документ є. Однак під час прямої трансляції засідання ані слова не прозвучало саме про флагшток. Члени виконкому дали дозвіл на реконструкцію та благоустрій центральної алеї в парку «Топільче». Лише згодом стало відомо, що насправді там будуть робити.

Журналіст «20 хвилин» 3 червня звернувся до директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» Миколи Лесіва. Однак він сказав, що йому невідомі всі деталі робіт. Порадив звернутися до управління ЖКГ міськради. Однак і там нам не вдалося дізнатися подробиць. Начальник управління Олег Соколовський розповів – цим займаються на обласному рівні. Виконком лише дав «зелене світло» на роботи.

Відео дня

Не так багато деталей вдалося дізнатися і в самій обласній адміністрації. Спершу нам повідомили, що флагштоки встановлюють не лише в Тернополі, а і в інших містах до Дня Незалежності України.

Лише у відповіді на інформаційний запит у міській раді відповіли, на які саме роботи дали дозвіл:

  • монтаж стяготримача;
  • влаштування нового покриття з тротуарної плитки;
  • відновлення частини існуючого покриття, яке порушили під час будівельних робіт;
  • відновлення озеленення.

Хто будує та платить?

Як запевнили в міській та обласній адміністрації – всі ці роботи виконує приватний інвестор за свої кошти. Ні з місцевого, ні з обласного, ні з державного бюджету гроші не використовували, запевняють чиновники.

Отже, облаштуванням флагштоку у Тернополі займається організація «Благодійний фонд «Розвиток Тернопілля». Фактично її створили три місяці тому, незадовго до рішення про облаштування флагштоку.

Зверніть увагу на кваліфікацію діяльності. Надання соціальної допомоги...

Чому фонд, який створили три місяці тому, вирішив витрачати гроші на цей проєкт та звідки гроші? До того ж, вибір вибір інвестора відбувався без тендеру. Ми звернулися за коментарем до директора.

Як запевнив керівник фонду Роман Руснак, нічого підозрілого в цьому немає – вони роблять добру для міста справу. Тендер не проводили, оскільки для будівництва не залучались бюджетні кошти – пояснив директор.  

– Фонд «Розвиток Тернопілля» ініціював встановлення у Тернополі 50-метрового національного прапора до 30-річчя Незалежності України. Таку ідею вже реалізують у кількох обласних центрах країни. Фонд запропонував встановити національний стяг у Тернополі. Ми звернулися до Тернопільської міської ради щодо надання дозволу на встановлення прапора у парку Топільче, – каже він.

Витратять на прапор чималі кошти – 4 877 994 гривень. Як запевнив директор – гроші меценатів, які підтримали проєкт.

– Реалізації проєкту відбуватиметься за кошти меценатів, – каже Роман Руснак. – Представники Фонду уже розпочали збір коштів. Долучитися до ініціативи може кожен охочий. Прізвища меценатів, які долучилися до реалізації, ми озвучимо, але звичайно тільки після того, якщо вони дадуть на це згоду.

Те, що фонд був створений саме для цього проєкту, директор заперечує.

– Фонд «Розвиток Тернопілля» неодноразово проводив в області соціальні проєкти. Один з останніх – закупівля апаратів для дітей з вадами слуху. 

Ми також перевірили адресу, за якою вказано розташування офісу благодійного фонду. Однак фактичного офісу ми не знайшли. У вказаному будинку - вулиця Шухевича, 8, офіс 3А зареєстрований фонд. Однак, як розповіли мешканці, ніякого фонду тут немає.

– Тут чотири квартири, офісів ніяких немає, – розповіла мешканка будинку. – Ще є кабінет УЗД, але про благодійний фонд нічого не чула.

Як пояснив директор – дійсно, самого офісу благодійний фонд немає. Є юридична адреса, за якою зареєстрований фонд і за якою відбувається офіційне листування.

– Ми зареєстрували фонд за вказаною адресою для офіційного листування, – каже директор. – Але сам офіс ми не тримаємо, бо не бачимо в цьому потреби, адже це великі витрати.

Директор запевняє – роблять добру справу для тернополян і на флагшток не витратили жодної копійки з бюджетних коштів.

– Я розумію, що у вас можуть виникати підозри, але ми робимо добру справу для тернополян, –Роман Руснак. – Є меценати, які вирішили цю ідею підтримати, та спорудити флагшток. Звичайно, можна роздумувати, на що ці гроші можна було б витратити ще. Але ми не витратили жодної копійки з місцевого чи державного бюджету. Меценати вирішили підтримати ідею з флагштоком і виділили кошти. Закінчимо з флагштоком – будуть інші ідеї, які зможемо реалізувати для наших жителів.

А от чому не було проведено громадських обговорень з тернополянами, чи хочуть вони флагшток саме на центральній алеї та чи хочуть його взагалі – в міській раді не відповіли. Це питання просто проігнорували. У благодійному фонді пояснили, що в парку на центральній алеї флагшток виглядатиме доречно, там є місце для облаштування та подальшого проведення офіційних заходів.

Нагадаємо, у травні минулого року бурхливі суперечки виникли навколо вертикального озеленення в парках міста. Найбільше критики висловлювали місцеві через коване серце, яке встановили на містку до «Острівця закоханих». Чимало тернополян в соцмережах та під публікаціями «20 хвилин» критикували цю задумку та казали, що вона туди не вписується. Згодом його забрали і встановили вже на клумбу на вході в «Топільче».

А от щодо демонтажу «Літака» біля парку Нацвідродження думки місцевих все ж враховували. Нагадаємо, цього року в черговий раз почались обговорення про те, щоб демонтувати літак. Пам’ятник обстежили спеціалісти. Чимало тернополян виступили проти демонтажу, адже багато людей до нього звикли, а хтось навіть побоювався, що зелену зону просто забудують.

Чому ж знову не запитати думки тернополян, перш ніж реалізовувати такі проєкти?

170 млн на прапори

В інших великих містах України також облаштовують флагштоки. Здебільшого, їх встановлять за кошти державного та місцевих бюджетів, тобто за кошти платників податків. У січні цього року на селекторній нараді в Офісі Президента кожній ОДА було доручено забезпечити встановлення найбільшого державного прапору України в області до Дня Державного Прапора та з нагоди 30-річчя незалежності України.

Загалом на це витратять близько 170 млн гривень з місцевих та державного бюджету. Про це повідомила експертна організація StateWatch.

У Львові флагшток буде найдорожчий серед західних областей. Орієнтовна вартість – 13,6 млн гривень. Висота 50,5 метрів – трохи вище, ніж у Тернополі. Крім нього, поруч встановлять 14 лавок та 8 урн для сміття, освітлення та озеленення.

У Закарпатській області проєкт обійдеться у 5,1 млн гривень.

На Івано–Франківщині флагшток встановлять в селі Старий Угринів. Він буде висотою 50 метрів, а вартість – 3,52 млн гривень.

У Чернівецькій області витратять 12,6 млн грривень.

В Ужгороді реалізація проєкту флагштоку обійдеться в 6 млн гривень.

Вінницька область витратить 15 млн гривень.

А у Житомирі, окрім флагштоку, відремонтують Соборний майдан, де і буде стяготримач. На реконструкцію виділять 13,7 млн гривень. 

А от у рідномі місті президета флагшток буде не 50 метрів, як у більшості, а 72. Витратять 8,1 млн гривень.

Тернопільщина ж залучила приватних інвесторів. Так само вчинили в Сумській, Одеській та Херсонській областях. Прапори облаштують без залучення бюджетних коштів.

Що можна було зробити замість флагштоку?

Тернопільська влада запевняє, що кошти з бюджетів не залучали, а інвестор сам запропонував взяти витрати на себе, при необхідності можуть допомогти з будівництвом.

У пресслужбі ОДА нам розповіли, що з боку адміністрації немає відповідальної особи, яка контролює будівництво чи видавала дозвіл. Але при необхідності готові допомогти інвестору.

– Ми підтримуємо цю ініціативу інвестора, – розповіла речниця облдержадміністрації Ганна Василенко. – Вважаємо що це гарна ідея. Якщо до нас звернуться за допомогою – будемо думати, як допомогти. Наразі таких звернень о нас не надходило.

А ви підтримуєте ідею з облаштуванням прапорів по всій країні до свята? Проголосуйте та пишіть свої думки в коментарях!

Опитування

Чи варто було встановлювати прапори?

А що можна було б зробити, якби інвестор вирішив витратити ці кошти на щось інакше для міста? Ми порахували, скільки б різних проєктів можна було реалізувати на цю суму.

Так один флагшток обійдеться більше, ніж три Трансфер–містечка, вартістю 1,3 млн гривень. Новий сквер на Качали користується популярністю у місцевих. Раніше там були лише зарослі. Тепер зона відпочинку та творчості.

Один флагшток – це 21 сучасний спортивний майданчик для вуличного воркауту, який облатували на вулиці Київській. Там встановили вуличні тренажери, на яких можна регулювати навантаження, гантелі, тенісний стіл, тощо.

Це три великих майданчика, на яких зможуть гратися діти з інвалідністю. Такий майданчик «Місто мрій» розташований у парку Національного відродження. Там є атракціони, на яких можуть гратись навіть діти на інвалідних візочках, спеціальні гойдалки, елементи для навчання.

Це ремонт трьох територій біля шкіл. Минулого року провели благоустрій дворику школи №5 за 1,4 млн гривень. Ще стільки ж коштував благоустрій території гімназії ім. І. Франка.

А що ви думаєте про облаштування флагштоку?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Петро Беріт

    Не буває нічого безкоштовного! Думаю згодом цьому благодійному фонду виділять якесь гарне приміщення, у них ж офісу немає?
    170млн в масштабах країни на прапори! С.ка кредити випрошуємо по світу, а самі флагштоки встановлюємо? Тупий вишиватний патріотизм! Люди вимирають від раку та інших хворіб поки влада ідіотизмом займається!
  • Ігор Котвіцький

    Вдумайтесь,в дворах рілля ,а гроші списують на ейфеля ,нам сказали ,щоб власним коштом двір ремонтували ....а сплати блядь куда йдуть
  • Степан Данилишин

     І знову вилазять ті , хто готовий продати національну гідність за кусок ковбаси.
  • Костя М.

    Це ж можна норм дім купити. Втф.
    Де можна знайти документи по витратах?
    Місцеві кашкетники таке би зробили за 10-20к

keyboard_arrow_up