Через хімічну обробку полів хворіють люди і гине худоба, скаржаться у селах Кременецького району

Через хімічну обробку полів хворіють люди і гине худоба, скаржаться у селах Кременецького району

Люди хворіють, худоба гине – це все, припускають кременчани, результат хімічної обробки полів місцевим фермером. Літак днями пролітав навіть над школою і садком. Люди б’ють на сполох. Керівники села і району не раз звертались до фермера з проханням припинити обробку чи зробити її безпечною. Однак той стверджує: препарат сертифікований і не шкодить людям.

"В Кременецькому районі відбуваються незрозумілі для здорового глузду події: з 14.00 14 травня авіацією здійснюється обприскування невідомими препаратами сіл Града та Гаї, - пише на власній сторінці у Фейсбук кременчанин Ярослав Шуляк. - Що саме обприскують і чим - незрозуміло... Літак пролітає над житловими будинками, сільськогосподарськими полями, лісом, місцевою сільською радою, поштою, школою і дитсадком!"

Чоловік пише, що поспілкувався з мешканцями кількох сіл, зокрема, Гаїв, Гради та Кімнати. З'ясував, що, можливо, фермер кропить ріпак, але точно люди сказати не можуть, бо жодною офіційною інформацією з даного приводу не володіють.

Кроплять навіть школу і садок

- Люди в розпачі, говорять, що після таких обприскувань, в них різко погіршується стан здоров'я. Але найбільше їх турбує те, що цього року літаки почали обприскувати школу та дитсадок! – каже Ярослав Шуляк. - В адекватну реакцію органів державної влади та місцевого самоврядування кременчани не вірять. Адже, з їхніх слів, це відбувається щорічно і, не дивлячись на те, що наслідками обприскувань є масові погіршення стану здоров'я місцевих жителів, а особливо - дітей, - ніхто із місцевої влади на це не реагує.

Відео дня

Чоловік обіцяє ініціювати колективні звернення місцевих жителів до органів державної влади. Сподівається, що таким чином вдасться "оживити" депутатів сільських та районної рад. Адже вони також проживають в даній місцевості. І їх кроплять разом з усіма.

- Діяти потрібно негайно! – переконаний чоловік. – Нещодавно повернулися з полів...
Спільно з депутатом Кременецької райради Василем Петруком та депутатом Гаївської сільської ради Володимиром Вихованцем провели роботу за гарячими слідами: здійснили виїзди на поля між с. Гаї та с. Града.

Разом з депутатами зафіксували на відео, як літак, окроплюючи поля, неодноразово пролітає над житловими будинками прилеглих сіл, залишаючи за собою густу хмару невстановленої субстанції.

Першіло в горлі і боліла голова

- Провели ми також опитування місцевих жителів: суцільні скарги на різке погіршення стану здоров'я, - запевнив Ярослав Шуляк. - Поки спілкувались з місцевими, і самі відчули головний біль та дискомфорт в горлі. Однозначно, цей  геноцид необхідно припинити! І це стосується всього Кременецького району, а не лише окремо взятих сіл. План заходів розроблено - будемо діяти.

Телефоном чоловік розповів журналістам, що на полях працює лише один фермер. Це – ПП «Агро-Експрес-Сервіс».

Ми знайшли у бізнес-довіднику таку компанію. Юридична і фактична адреса - Рівненська обл., Млинівський р-н, с. Ярославичі. Діяльність підприємства: рослинництво, вирощування зернових і технічних культур, тваринництво та чимало інших, пов’язаних з сільським господарством. Продукція, яку вирощують, - зерно, зернобобові, буряк, сіно, силос. Тому ми припустили, що саме це підприємство може господарювати на Кременеччині, яка недалеко від Рівненщини.

Ми намагались почути думку керівництва компанії. Для цього неодноразово телефонували за номерами, вказаними в довіднику. Однак, протягом кількох годин за жодним з номерів слухавку так і не підняли.

Невдовзі інформацію про роботу саме цього підприємства на полях Кременеччини підтвердили і в місцевій райдержадміністрації.  Ми готові опублікувати коментар керівництва компанії з приводу робіт на полях, у зв’язку з чим хворіють люди.

Готові терпіти через гроші за оренду?

Після відвідин кременецьких полів та фіксації роботи літаків з хімікатами, погіршилось здоров’я і в Ярослава Шуляка. Чоловік каже, звернувся до кременецької поліклініки. Однак, сімейний лікар перебував у відпустці. Чоловіка направили до дерматолога. Той на листочку від руки виписав купу ліків та порадив припильнуватись близько тижня.

- Наскільки мені відомо, люди масово не звертаються до лікарів, хоча почуваються недобре, - каже Ярослав Шуляк. – Вони готові терпіти все за копійки, які фермер заплатить за оренду паїв.

Чиновники направили листи, а депутат готує звернення

У Кременецькій  районній державній адміністрації запевнили: проблема їм відома, фермеру слали листи, аби той дотримувався норм і стандартів. А депутат райради, який є мешканцем місцевості, що потерпає від атак хімікатами, окремо звертатиметься до підприємства.

- 25 квітня відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації направив керівникам і власникам сільськогосподарських підприємств району офіційні листи, - повідомили в Кременецькій райадміністрації. – Зокрема, щодо недопущення хімічного забруднення навколишнього середовища під час виконання авіаційно – хімічних робіт.

Також ми попередили сільгоспвиробників про необхідність здійснення авіаційно - хімічних  робіт із дотриманням вимог чинного законодавства і, зокрема, наявності у них Сертифіката експлуатанта, відповідно до Правил сертифікації експлуатантів, затверджених відповідним наказом Державної служби з нагляду за забезпеченням безпеки авіації, повідомили посадовці райадміністрації.

- 14 травня землі сіл Гаївської сільської ради, на яких вирощується озимий ріпак, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» обробляло від шкідників, - кажуть у Кременецькій адміністрації. - Оскільки проведення зазначених робіт викликало різні судження, то  за даним фактом готується звернення депутата районної ради, який є жителем цієї сільської ради і працює у районній державній адміністрації, до керівництва «Агро–Експрес-Сервісу».

Коментар

Запевняють, що препарати не шкодять здоров'ю

Людмила АНТОНЮК, голова Гаївської сільради:

- Мене не було у районі під час обприскування на території сільради (перебуває в лікарні в обласному центрі – прим. авт.). Мешканці подзвонили, що над школою літають і розпилюють якісь препарати. Я звернулась до підприємства з проханням припинити ці роботи. Вони повідомили, що роботи завершили. Стверджують, що всі препарати сертифіковані і не наносять ніякої шкоди здоров’ю людей. Ця ситуація триває не один рік. У попередні роки ми давали офіційні письмові запити і отримували офіційні відповіді про сертифікованість і нешкідливість цих препаратів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Світлана Росоловська

    Це ж уповільнене знищення населення ??Їм же не цікаво і вони не думають шо те що вони вирощують буде використовуватися в продуктах харчування
  • Леся Богуш

    ... і гинуть бджоли
  • Галина Левчук Цебринська

    Тоді будуть щось робити коли хтось помре а тоді буде пізно
  • Sasha Nikiforchin

    Ну в взяти зразки з полів не можна? Зробити аналіз чим саме оприскують бо одне може бути в документах а іншим обробляти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up