Партнер рубрики Події

Хто з жінок має обов’язково стояти на військовому обліку

Хто з жінок має обов’язково стояти на військовому обліку

Днями набув чинності закон про добровільний військовий облік жінок, який встановлює обов'язковий військовий облік для тих громадянок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Але все одно в багатьох виникають питання щодо нього.

Громадська організація «Центр спільних дій» підготувала коротке пояснювальне відео про те, навіщо цей закон, що саме він змінює і кого він буде стосуватися. 

Жінки все ж будуть змушені ставати на військовий облік. Але не всі. Як пояснюють в Центрі спільних дій, це стосується лише тих жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Відповідний закон набув чинності після офіційного оприлюднення у вівторок 25 жовтня.

Відео дня

Чи змінило щось кардинально це рішення?

Ні. Військовий облік в мирний час та призов у воєнний можливий для жінок ще з 1992 року, а в 1994 році уряд затвердив перелік спеціальностей, за якими жінок могли взяти на військовий облік. Цей перелік був незмінним аж 27 років. 

У жовтні 2021-го Міноборони оприлюднило новий перелік спеціальностей, який одразу ж викликав гостру критику. Перелік охопив понад 100 спеціальностей, серед яких опинились навіть музикантки та маркетологині. У відповідь на цю критику міністерство скоротило перелік до 14 груп спеціальностей та 7 груп професій.

А що зараз?

За новим законом всі жінки, які мають медичні або фармацевтичні спеціальності і придатні до служби за віком та станом здоров’я, мають обов’язково стати на військовий облік. Це медсестри, лікарки, стоматологині, ветеринарки, фізіотерапевтки, фармацевтки тощо.

Жінки, які мають інші спеціальності з переліку Міноборони, можуть стати на військовий облік за власним бажанням.

Навіщо цей закон?

Він пояснює, які жінки повинні стати на облік і в перспективі можуть бути призвані на службу. Скорочення обов’язкових для обліку спеціальностей знімає соціальну напругу, зменшує навантаження на центри комплектації і при цьому спрощує їхню роботу з мобілізації.

Чи хочуть цього жінки?

Близько 50 тисяч жінок вже працюють у різних військових структурах. З них 38 тисяч служать на військових спеціальностях, а 5 тисяч перебувають на передовій. До повномасштабного вторгнення українська армія до 25% складалася із жінок. Це один із найвищих показників у світі. Сьогодні жінки нарівні з чоловіками виборюють перемогу України. А новий закон додає ясності суспільству і показує армії на кого ще можна розраховувати.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Рада прийняла закон про добровільний військовий облік для жінок.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Максим Чулій

    чи зможе жінка з медичною спеціальністю виїхати за кордон
  • Nadiia Vovk

    Ленка  ПЕРША  і за нею всі державні службовці, які сраки гріють  у кабінетах..зверху  до низу...А ПРОСТИХ людей не Чіпати...БАНДА
  • Budii Yaroslav

    Юля Тимошенко і всі ті пезди шо крали 30 років 🤷‍♂️

    Ваня Тучик reply Budii Yaroslav

    Budii Yaroslav100% красава
  • Nadiia Vovk Vovk

    Ленка Перша...А тоді всі жінки державних службовців зверху донизу...А простих людей  НЕ ЧІПАТИ....БАНДА....

keyboard_arrow_up