Партнер рубрики Розслідування

У військкоматі пояснили, хто дав повістку тернополянці та кому з жінок ще вручали

У військкоматі пояснили, хто дав повістку тернополянці та кому з жінок ще вручали

Ви напевне пам’ятаєте прецедентний випадок для Тернополя, та й не тільки – коли вручили повістку жінці. А потім вона пішла у військкомат. Але там сказали, що не знають, як все так трапилося і вибачилися, мовляв то були не їхні працівники. Після того і у вас, і у нас виникло ще більше питань. Тож ми звернулися з офіційним запитом до міського територіального центру комплектування та підтримки. Як і обіцяли, публікуємо відповідь.

Перед тим, як перейти до самого листа, нагадаємо, що тернополянка Вікторія 26 червня, як сама розповідає, затрималася у подруги. О 23.05 вона чекала на авто, яке мало її забрати додому. У цей час до неї підійшли чоловіки у формі, з її опису, це був патруль. На місці вручили повістку, з якою вона через два дні пішла у міський центр комплектування.

Жінка наполягає: не є військовозобов’язаною. А її чоловік та батько, каже, уже служать у ЗСУ, захищаючи кордони України.

Документ, який їй вручили, був з печаткою та за підписом начальника Тернопільського об’єднаного міського центру комплектування та соціальної підтримки. У редакцію вона скинула копію повістки. При зустрічі у військкоматі жінці сказали, що здивовані самі, чому так сталося.

Відео дня

— Переді мною вибачилися, кажуть, що не розуміють, як так вийшло. За їхніми словами, це не були військові, ніби то не були працівники військкомату, які вручали повістку. Попросили вибачення та сказали, що більше такого не повториться і відпустили. Більше я питань не задавала, — ділиться Вікторія.

Тернополянка також визнала, що вона порушила встановлені обмеження, тому й пішла у військкомат. Претензій до працівників наразі не має.

Повістка, яку вручили жінці

Наші питання

Питання залишилися не тільки у редакції, а й читачів нашого сайту. Тому ми в письмовій формі звернулися до центру комплектування у особі начальника Сергія Данилюка та запитали:

  1. Хто займається врученням повісток на вулицях Тернополя? Чи мають право працівники військкомату давати людині повістку за Вашим підписом? Якщо Ви в цей момент не були присутні?
  2. Чи зафіксовані випадки, коли особам, які перебувають на вулиці у комендантську годину, Ваші працівники виписували повістки до військкомату? Скільки таких видано? Скільки серед таких осіб жінок?
  3. Чи вручали повістки жінкам у Тернопільській області? Хто входить до цієї категорії?
  4. Героїня матеріалу з’являлася до військкомату з повісткою 28 червня о 10.00. Там перед нею вибачилися та сказали, що жінкам не мають видавати повістки. Також запевнили, що це не військові видавали повістку? А хто тоді видавав повістку з печаткою та Вашим підписом? Чи могли документи потрапити у руки іншим особам?
  5. Чи є сумніви у справжності повістки, яку тернополянка передала військкомату та надала редакції? Якщо так, чи є відповідна заява у правоохоронні органи?
  6. Чи проводите службову перевірку за даним фактом?
  7. Які дії Ваших підлеглих, які входять до складу патрулів та виявляють на вулицях Тернополя чи області людей у комендантську годину? Опишіть.

Запит ми надіслали у вівторок, 28 червня. А вже наступного дня отримали відповідь. Копію додаємо.

Відповіді, які надали

Отож, З 18 червня у Тернополі та області працюють додаткові наряди правоохоронців. Вони перевіряють документи у громадян. Таким чином, як раніше говорив головний поліцейський області Олександр Богомол, хочуть попередити контрдиверсійну діяльність, зменшити кількість правопорушень та виявити осіб, які не зареєструвалися після приїзду в нашу область, а також тих, хто не стоїть на обліку у військкоматі. До складу патрулів входять військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії та працівники поліції. Вони встановлюють особу та вручають повістку з викликом до міського територіального центру комплектування для уточнення облікових даних.

Як пояснили нам юристи, в умовах воєнного часу ніхто не може контролювати законність видачі повісток. Раніше такі функції були в органів прокуратури, але зараз їх у них забрали. Відтак, встановити справедливість та законність видачі повістки можна лиш у судовому порядку. Але для цього також потрібно на місці фіксувати всі дії. Отримавши і підписавшись під повісткою, де, наприклад, заздалегідь був підпис уповноваженої особи, якої не було під час вручення, потрібно зафіксувати, викликавши поліцію, навіть у тому випадку, коли поліцейський вже є серед військових.

Начальник міського територіального центру комплектування Сергій Данилюк зазначив, що у Тернополі були зафіксовані факти видачі повісток громадянам, які перебувають на вулиці у комендантську годину. Але скільки таких видали, не говорять, аргументуючи тим, що це відноситься до службової інформації з обмеженим доступом. Хоча правоохоронці повідомляють, що майже за два тижні роботи патрульні групи перевірили документи у 5700 осіб. За результатами відпрацювання виявили 1025 внутрішньо-переміщених осіб, які не стали на військовий облік та 642 особи, які перебувають на території нашої області без реєстрації. Також за цей період вручили повістки 2558 особам, які підлягають мобілізації.

Облік жінок

У військкоматі також розповіли, що повістки жінкам вручали (!). Кому ж? Посилаються на Наказ Міноборони №313 від 11 жовтня 2021 року. Набув він чинності 17 грудня минулого року. Жінки перебували на військовому обліку і раніше, але це стосувалося обмеженого кола професій, як от лікарі, жінки-військовослужбовці запасу. Зміни до закону розширюють можливості щодо взяття на облік жінок інших спеціальностей та професій (а в ньому понад 100 споріднених із військово–обліковими спеціальностями).  Повний перелік можете переглянути ТУТ.

Однак взяття жінок на облік мав би початися лише з 1 жовтня (!) 2022 року, йдеться у Центрі протидії дезінформації РНБО.

«Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021р. №313. Жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію», – наголосили тут.

Ілюстративне фото

Тож кому із жінок зараз вручили повістки? Можливо, лікарям, військовослужбовицям – ми не почули. Натомість у військкоматі зазначили, що вручення повісток жінкам не є частим явищем. А що стосується тернополянки Вікторії, то вона отримала повістку про виклик для уточнення облікових даних.

Переходимо до найголовнішого. Повістка була справжньою, це підтвердив начальник центру комплектування Сергій Данилюк. Хоча, як розповіла героїня нашої розповіді, працівники їй сказали, що вони не знають, хто і як вручив їй повістку. Проводити службову перевірку за даним фактом, кажуть у військкоматі, необхідності нема. Адже порушення відсутні.

Повістки і комендантська година

Підсумуємо. Юристи кажуть, що повістка до військкомату не повинна бути покаранням. Якщо є порушення, наприклад, перебування на вулиці у комендантську годину, то на особу можуть скласти протокол про адміністративне правопорушення. Але й для цього самого факту перебування на вулиці — недостатньо, уточнює юрист Ростислав Небельський.

— Для того, щоб настала адміністративна відповідальність, людина має хуліганити, розпивати алкогольні напої, проявляти непокору органам правопорядку. Можливо, тому що цього не було, причини для складання адміністративного протоколу і не було, — припускає юрист.

На його думку, ті, хто входять до складу патруля, могли також і не знати відношення жінки до військового обов’язку. Повістка на цьому етапі немає нічого іншого, окрім первинної звірки даних.

А от юристка Марія Бочан наполягає: у військовослужбовців, які вручають повістки, повинен бути доступ у телефоні або планшеті до електронної бази військовозобов’язаних. Тож вони мають перевіряти такий статус щодо конкретної особи. Якщо людина точно знає, що вона не військовозобов’язана, то може навіть не брати повістку, пояснивши це патрулю на місці, а вони вже мають перевіряти правдивість у своїй базі.

— Якщо ж людина у заборонений час доби перебуває на вулиці, то патруль має право затримати її, перевірити документи, встановити причину порушення та перебування на вулиці. Якщо у особи немає спеціальної перепустки, то рекомендую спокійно пояснити патрулю свою причину, а ще краще — надати докази, чому ви її порушили (автобусні, залізничні квитки, перебування в медустанові тощо). Тоді покарання, ймовірно, не отримаєте. А ось за непокору законному розпорядженню або вимозі патруля на порушника може бути накладено адміністративне стягнення. Якщо порушник комендантської години чинить наполегливий опір патрулю, його може бути притягнуто аж до кримінальної відповідальності, — розповідає юристка Марія Бочан.

 

Читайте також:

Чоловік і тато на фронті, так ще й мене кличуть? У Тернополі на вулиці повістку вручили жінці (!)

Тернополянка, яка отримала повістку, таки пішла у військкомат. Що їй відповіли?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іван Опшитош

    Кожна повистка мае свою цинуи не включаите дурочку зато почали и жинкам видавати мало им но тут номер не проишов А скильки промовчало???
  • Oksana Boyko

    Є канал в телеграмі, де пишуть про вручення в Тернополі https://t.me/+xk5APMzLuWhhZTgy

  • Rostislav Dushka

    Бардак всюди.

keyboard_arrow_up