Карантинне 1 вересня: як школи у Тернополі розпочали навчальний рік. Репортаж "20 хвилин"

Карантинне 1 вересня: як школи у Тернополі розпочали навчальний рік. Репортаж "20 хвилин"
  • Цьогоріч навчальний рік для школярів буде особливим. Адже працювати доведеться з певними обмеженнями. Відомо, що класи поділять на підгрупи, кожна з яких відвідуватиме школу через день. Тож частину матеріалів діти опрацьовуватимуть самостійно. Вхід батькам у заклади освіти заборонений. Діють і інші обмеження.
  • У новому форматі в Тернополі провели і 1 вересня - День знань.

Без лінійки для всіх класів, масових зборів і традиційних святкувань - тернопільські школи відкрили свої двері для учнів. 

У Міністерстві освіти рекомендували школам відмовитися від звичного формату святкування «першого дзвоника», оскільки захід передбачає масове скупчення людей. Заступник міністра освіти Любомира Мандзій запропонувала відзначити 1 вересня в альтернативній формі – у кожному класі окремо при дотриманні всіх протиепідемічних правил.

Зрештою, як усе було, бачили журналісти "20 хвилин". Вони відвідали тернопільські школи та дізналися про настрої учнів, батьків та вчителів. Що побачили та почули - читайте нижче. Матеріал доповнюється.

Відео дня

Школа №29

Перше вересня у школі — в новому форматі, святкову лінійку проводять тільки для 1,11 класів, для інших учнів - зустріч вчителя і учнів(без батьків), на дистанції від інших класів.

На святковій лінійці малюків розсадили на лавки, проте дистанції дотримувались лише між класами. Не подумали і про дотримання вимог, коли лунав Перший Дзвінок. Його усі передавали з рук в руки кожному представникам кожного класу. Діти були без масок. Батьки - за бажанням. Для учнів у цій школі придумали танцювальний флешмоб. Тож дітлахи задоволені.

Як і у всіх школах міста, з початком навчального року в закладі діють певні обмеження: вхід в школу батьків, бабусь, дідусів з початком навчального року суворо заборонено. В школу заходять тільки учні, вчителі та персонал школи. При вході в школу або в класі обробляти руки антисептиком та інші правила.

Школа №28 

У 28-ій школі свято організували для учнів 1 та 11 класів. Батьки першокласників разом з донечками навіть підготували святковий вальс. Щодо дотримання карантинних вимог, то не усі діти, та більшість батьків були без масок. Дистанції під час лінійки теж не дотримувались.

- Сьогодні для нас дуже важливий день. Моя донечка іде в перший клас.- каже тернополянка Оксана Синютка, - Дуже жаль, що така подія припала на час пандемії, але думаю, ми впораємося. Будемо дотримуватись карантинних вимог.

Школа №7 

Урочистостей у школі не було, вчителі виходили до воріт, забирали клас і йшли у школу.

- Всі за воротами, ніхто крім дітей і вчителя не заходив навіть, ні музики, ні вітань, нічого. Я так зрозуміла, що кожен клас мав свою годину на коли прийти, щоб не було натовпу, - розповідає мама другокласника пані Тетяна. - Тому все було оперативно, організовано і без тисняви.

Школа-ліцей №9

В Тернопільській школі-ліцеї №9 організували святкову лінійку. Попри карантин тут все ж вирішили влаштувати свято для школярів. Щоправда, на лінійці присутні тільки першокласники та одинадцятикласники.

Місця біля школи дуже мало, тому дистанції дотримуватися дуже важко.

Батьки першокласників не приховують своє хвилювання.

- Звичайно, є страх невідомості і того, яким навчання буде під час карантину, - каже мама першокласниці Ірина.

Першокласники також хвилюються.

- Я трошки переживаю, - каже першокласниця Настя. - Не знаю як все буде.

Школа №20

Свято Першого дзвоника було лишень для 1 і 11 класів. Ті, хто проводили урочистості, були в масках. Учні, для яких проводили свято, - здебільшого без. Подробиці святкування батьки повідомити не можуть, адже їх не впустили на шкільне подвір’я.  

Другокласники, скажімо, зустрілись на шкільному стадіоні. А коли емоції після зустрічі вляглись, пішли до школи різними входами.

Школа №11

У школі №11 свято досить таки схоже на традиційну лінійку до 1 вересня: привітання директора, віршики першачків та сльози заворушення батьків.

Частина першокласників - у масках і навіть з дотриманням дистанції.

Одинадцятикласники вже і без масок і без дистанції.

- Ми готові до всіх випробувань, які нас чекають. Мусимо працювати в тих умовах, які нам диктує ситуація. З дітками ми вже познайомились, всі знають і про правила карантину і про те як будемо вчитись, - каже вчителька першого класу Ольга Василів.

Школа №3

У спеціалізованій школі №3 з поглибленим вивченням іноземних мов також не обійшлось без святкової лінійки. Діти з батьками могли зайти на внутрішнє подвір’я разом. Майданчик, де стояли діти відгородили від батьків. Про маски пам’ятали не всі. Переважна більшість батьків та родичів приходили без масок. Про соціальну дистанцію також пам’ятали не всі.

Школа №5

У школі №5 відбулись святкові заходи, однак лише для випускників та першокласників. Батьки не змогли зайти на територію школи, вони дивились на дітей з-за паркану. Однак хоч скупчень людей вдалось уникнути на території школи, біля входу зібралися батьки.

- Я знаю, що в деяких школах перший дзвоник скасували, але то не правильно, - каже тернополянка Інна. – Це ж свято і для дітей, і для батьків, особливо для першого та одинадцятого класу. Якщо ще випускний у нас скасовували, але потім його все ж провели з запізненням, то з першим дзвоником так не вийде. Все одно діти будуть спілкуватися між собою, якщо не на перервах, то після уроків. Всі ці правила лише незручності для дітей, батьків та вчителів роблять, а користі ніякої.

Школа №6

У школі №6 ім. Н. Яремчука відбулась святкова лінійка, щоправда лише для учнів 1 та 11 класів. Батьки могли бути присутні на заході.

Саме дійство тривало недовго.

Як кажуть батьки першокласників, нараз проблем з транспортом чи новими правилами не бачать, головне – щоб діти могли ходити на заняття.

- Це не настільки критично, що потрібно дітям мати маски, будуть певні обмеження, - каже тернополянка пані Наталя. – Головне – аби діти пішли до школи. Ми йдемо в перший клас і я сподіваюся, що карантину не буде, бо це маленькі діти, їм буде найважче, якщо доведеться сидіти вдома, бо вони мають спілкуватися з іншими дітьми, навчатися в класі, бо адаптуватися потім буде дуже важко.

Школа №16

В школі №16 дистанцію зберегли лише між класами. На святковій лінійці серед школярів були присутні лише першокласники та одинадцятикласники. Маскового режиму дотримувалися не всі. Присутні гості розміщувалися так, аби між ними була дистанція.

Тернопільська початкова школа №1

У Тернопільській початковій школі №1 перший дзвоник лунав тричі - для кожного класу окремо. Поки в дітей було коротке знайомство зі школою, батьки залишалися за воротами. Всі на емоціях, першачки були готові залишатися на весь день у школі хоч сьогодні, однак справжнє навчання почнеться вже завтра - дві половини класів вчитимуться через день.

Школа №24

Святкову лінійку в школі №24 провели лише для першокласників.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up