Партнер рубрики Події

Картини художника з Тернопільщини Олега Шупляка вдруге прикрасили монети НБУ

Картини художника з Тернопільщини Олега Шупляка вдруге прикрасили монети НБУ

1 червня НБУ вводить в обіг монету номіналом 5 гривень «Народжений в Україні». На ній — картини художника з Тернопільщини Олега Шупляка, адже саме він переміг у тематичному конкурсі НБУ.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Як йдеться в описі монети, вона присвячена маленьким українцям, які несуть в собі животворне коріння віків і сучасності, місце і час народження яких на цій землі не випадкові. У маленьких долоньках наших дітей – наше завтра, а в наших руках – їхнє сьогодення. Саме за це зараз бореться Україна! За свободу дітей, які народжуються в нашій країні. До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. У кожного з них мрія зараз одна – наша Перемога! У нас усіх – спільна віра, що Україна-мати відродиться з руїн, і зростатимуть нові щасливі покоління народжених у вільній, незалежній Україні!

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – УКРАЇНА, рік карбування монети 2023; номінал П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ, у центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка «Колиска», на якій втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду.

Відео дня

На реверсі монети зображено картину Олега Шупляка «Зв’язок»: на тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною (карта України вгорі), ліворуч півколом розміщено дзеркальний напис НАРОДЖЕНИЙ В УКРАЇНІ.

Монету викарбували зі срібла (тираж 5 тисяч штук) і нейзильберу (75 тисяч штук).

Ось як виглядають оригінали картин художника Олега Шупляка з Бережанщини.

Реакція соцмереж

У соцмережі уже є реакція користувачів.

Галина Куліш написала: Як завжди, з глибоким змістом. Такі монети хочеться тримати біля серця.

Наталия Котляревская пише: Майстер дивовижних сюжетів!

Людмила Загоскина коментує: Я б на всіх наших грошах Ваші картини поставила.

Валерій Тесленко дякує: Дуже гарно!Шедеври! Дякую!

Наталія Малько коментує: Про пуповину - то вже дуже щиро й точно.

 

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що монету з картиною Олега Шупляка «Над рідною землею» відзначили у міжнародному конкурсі «Монета року 2023».

Довідка
Шупляк Олег Ілліч 
— український художник, педагог, член Національної спілки художників України (2000), Заслужений художник України (2017). Він родом із села Біще колишнього Бережанського району Тернопільської області. Працював викладачем рисунку та живопису Бережанської дитячої художнього школи (2000—2013). Зараз працює у різних ділянках живопису. Широку популярність у світі здобула його серія «Двовзори» (авторська назва картин-ілюзій з подвійним змістом). Також є відомими його серії «Український космос», «Рідна земля», «Польоти над полями». Є учасником численних колективних та персональних виставок.

 

Читайте також:

Дизайн найхудожнішої монети світу належить нашому землякові – художнику з Бережанщини Олегу Шупляку

Краща з найкращих у світі! Монета від художника Олега Шупляка з Тернопільщини стала переможною

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач53

    Монета на вигляд крута

    В живу в загалі вогонь

    https://coinpoint.com.ua/products/moneta-narodzhenij-v-ukraini-5-griven-2023-r

    Але краще б унцію зробили та кольоровою б ще красивіша була би

  • Volodymyr Stashchuk

    Олег Щупляк має оформляти всі наші грошові одиниці, він до глибини душі відчуває сьогодення і минуле яка може повязати пензлем,. Олег має стрижень істинного українця, щиро дякую вам за ваші роботи
  • Ольга Клим

    Гарно, дякую!

keyboard_arrow_up