Дизайн найхудожнішої монети світу належить нашому землякові – художнику з Бережанщини Олегу Шупляку

Дизайн найхудожнішої монети світу належить нашому землякові – художнику з Бережанщини Олегу Шупляку
  • Дві найвищі нагороди міжнародного конкурсу «Монета року 2023» отримала Україна! Дизайнером однієї з монет-переможниць став уродженець Бережанщини – художник Олег Шупляк.
  • Детальніше про престижний титул, який він отримав – читайте далі.

Чудову новину кілька днів тому повідомили на Фейсбук-сторінці Монети світу Монетний світ.

Там розповіли, що під час конкурсу «Монета року 2023» дві з найвищих нагород вибороли дизайни монет українських художників – Владислава Ярового і Олега Шупляка. Другий митець – наш земляк! 

Обираючи зі 100 монет, запропонованих Комітетом з номінацій міжнародного конкурсу «Монета року» COTY, судді зіткнулися з жорсткою конкуренцією монет з усього світу. Багато монетних дворів мали кілька номінацій, і голосування було рівним у багатьох категоріях, але в кожній міг бути лише один переможець. Канада була одним із таких прикладів у номінації «Найкраща монета класичного розміру» Best Crown, вигравши категорію з найбільшою кількістю голосів, отриманих у всіх категоріях усього конкурсу COTY. Канада також перемогла в номінації «Найкраща обігова монета».

Відео дня

Австрія та Україна також отримали більше ніж одну нагороду, причому Австрія виграла в категоріях «Біметалічні» та «Інноваційні», а Україна посіла перше місце в номінаціях «Найкраща сучасна подія» та «Найхудожніша монета року».

Автор - Владислав Яровий
Автор - Олег Шупляк

Сполучене Королівство виграло у номінації «Найкраща монета року, присвячена історичній події».

Сполучені Штати Америки забирають додому трофей за найкращу золоту монету року, Китай – за найкраще срібло, а Токелау – за найнадихаючішу монету року.

Переможці в кожній із цих 10 категорій пройдуть до фінального раунду конкурсу та змагатимуться за престижний титул «Монета року 2023». Серед них і виходець з Тернопільщини Олег Шупляк. Він, до слова, створив дизайн монети до 30-річчя Незалежності України. Вона виборола першість у номінації «Найхудожніша монета світу, викарбувана у 2021 році», та вже увійшла до ТОП-10 монет світу, викарбуваних у 2021 році.

Натомість іншому графіку з України Владиславу Яровому належить дизайн монети до 25-річчя Конституції України. Вона виборола першість у номінації «Найкраща монета року, присвячена сучасній події», і також увійшла до ТОП-10 монет світу, викарбуваних у 2021 році.

Довідка. Шупляк Олег Ілліч — український художник, педагог, член Національної спілки художників України (2000), Заслужений художник України (2017). Він родом із села Біще колишнього Бережанського району Тернопільської області. Працював викладачем рисунку та живопису Бережанської дитячої художнього школи (2000—2013). Зараз працює у різних ділянках живопису. Широку популярність у світі здобула його серія «Двовзори» (авторська назва картин-ілюзій з подвійним змістом). Також є відомими його серії «Український космос», «Рідна земля», «Польоти над полями». Є учасником численних колективних та персональних виставок.

Основні персональні виставки відбулися у: Парижі (Франція, 2019), Мадриді (2019), Бангкоку, центр BACC (2018, Таїланд), Мафрі та Лісабоні (2018, Португалія), Барселоні (2017), Новому Саді (2017, Сербія), Познані та Ключборку (2015—2016, Польща), Будапешті, Удіне та Барселоні (2015—2016, Іспанія), Вайле (2013, Данія), Петербурзі (2013), Києві (2012), Ноттінгемі та Дербі (1994, Англія); також понад 20 персональних виставок в Україні. За діяльність нагороджений багатьма відзнаками.

Читайте також: Тернопільський художник розробив унікальну з часів Першої світової війни відзнаку для ЗСУ: яка вона?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Читач53

    Купив цю монету коли вона ще 2к коштувала

    https://coinpoint.com.ua/products/moneta-25-rokiv-konstitutsii-ukraini-10-griven-2021-r

  • Ольга Руда

    Дякуємо, Майстре!..
  • Svitlana Buratchuk

    Найкращі в світі!!!!!!!
  • Лариса Блажків

    Тішимося за тебе,Олеже!!!!Віримо і переконані,що в тебе ще багато ідей!

keyboard_arrow_up