Як у Тернополі безкоштовно взяти концентратор у свого сімейного лікаря – інструкція від «20 хвилин»

Як у Тернополі безкоштовно взяти концентратор у свого сімейного лікаря – інструкція від «20 хвилин»
  • В Україні за кошти державного бюджету закупили кисневі концентратори для первинної ланки медицини. Хворі з ковідом, які потребують кисневої терапії, зможуть продовжити лікування вдома, маючи концентратор.
  • Область отримала 492 кисневих концентратора для первинної ланки медицини. Журналісти «20 хвилин» дізналися, як саме видаватимуть концентратори тернополянам. Хто їх зможе отримати та за яких умов?

Доставили кисневі концентратори у область 5 травня. Їх вже розподілили між усіма Центрами первинної медико–санітарної допомоги в області.

Кому видаватимуть концентратори

В обласному управлінні охорони здоров’я пояснюють, як саме та кому будуть видавати концентратори на дім.

– Ситуація з захворюваністю на коронавірус в області стабілізується, – каже начальниця управління Ольга Ярмоленко. – Провівши більше року лікування хворих, ми бачимо, що зазвичай пацієнти мають вже негативний результат тету на коронавірус на 10–11 добу, але вони ще можуть потребувати кисневої підтримки. Те, що ми отримали кисневі концентратори, дозволить розвантажити стаціонари. Хворих ми зможемо виписувати додому, які вдома продовжать кисневу реабілітацію.

Відео дня

У лікарнях Тернополя, станом на 11 травня, перебуває 115 хворих на COVID-19. З них 52 на кисневому концентраторі. 50 – на кисневій підтримці через маску. Ще 3 – на апаратах ШВЛ. Решта не потребує кисневої підтримки.  

– Для реабілітації хворих це дуже важливо. Це не лише фізична реабілітація, коли відновлюються легені. Адже ковід значно впливає на психічний стан хворого. Тому пацієнту буде легше впоратись психологічно.

Як пояснює Ольга Ярмоленко – коригувати кисневу реабілітацію буде сімейний лікар пацієнта.

– Це може бути і до місяця часу, адже у нас були хворі, які лікувались три місяці. А перебування на стаціонарі є дороговартісним, це додаткове навантаження на лікарів. Про те, що є хворий, якого можна виписувати, але є потреба у концентраторі, лікар у стаціонарі повідомляє сімейного лікаря або амбулаторію. Область має 492 концентратори. Розподіляли ми їх за кількістю підписаних декларацій. На 1800 підписаних декларацій сімейного лікаря – один концентратор. Але їх отримує не сам лікар, а амбулаторія. Далі їх вже розподіляють.

Платити за користування конентратором чи вносити заставу не потрібно. Їх надають безкоштовно. 

А якщо немає сімейного лікаря?

А чи зможуть отримати концентратор ті пацієнти, які не мають укладеної декларації? Як пояснює Ольга Ярмоленко, теоретично – можуть.

– Теоретично можуть, але в будь–якому разі треба укладати декларацію. Якщо стоїть питання, що в мене немає сімейного лікаря, укладати декларацію не буду, а ви мене забезпечте – я думаю, що це неправильно. Бо ми вже всі переконались, що мати сімейного лікаря вкрай необхідно, адже з ним можна потрапити у стаціонар по електронному направленню, швидко отримати необхідні медичні послуги тощо.

Скільки концентраторів отримало місто

Ми звернулися до директора Тернопільського центру первинної медико–санітарної допомоги. Він розповів – уже трьом пацієнтам у місті видали концентратор.

– Наш центр отримав 95 кисневих концентраторів. Вони будуть видаватись тим пацієнтам, які виписуються зі стаціонару і які ще потребують кисневої підтримки. Якщо людина не потребує інтенсивної терапії та постійного нагляду лікаря в стаціонарі, але потребує кисневої терапії – її можна виписати та надати концентратор додому. Так ми зменшимо навантаження на лікарні.

Як розповідає директор – концентратори мають потужність 10 літрів за хвилину.

– Знаходяться прилади у кожній амбулаторії. Ми отримуємо інформацію, що виписується пацієнт, який має потребу в кисневій терапії. Далі – контактуємо з родичами пацієнта, які вже можуть взяти концентратор.

Як повідомив очільник області Володимир Труш, Тернопільщина отримала концентраторів на 18 млн гривень. Так один прилад коштує близько 36,5 тис. гривень. 

Чи впораються пацієнти з налаштуванням

Але чи зможуть пацієнти чи їх родичі користуватись цим приладом вдома, без нагляду лікаря. Журналіст «20 хвилин» побував у центрі первинної медико–санітарної допомоги та побачив, як виглядають нові концентратори. Старша медична сестра Тетяна Рубаха показала та розповіла, як вони працюють. В їх налаштуванні нема нічого важкого. 

– У налаштуванні немає нічого важкого, – каже медична сестра. – Перед видачею родичам або пацієнту показуємо, як налаштувати концентратор. Це можна зробити за кілька хвилин.

У комплекті є спеціальна маска для дихання. Також дихати можна через спеціальні трубочки, які вставляються у ніс. Є ще одна насадка – трубка, яка нагадує інгалятор.

– Потужність концентратора – 10 л кисню за хвилину, – продовжує медична сестра. – Є певні правила щодо експлуатації – де саме встановлювати його. До прикладу – його не можна ставити біля обігрівачів, батарей. Позаду нього нічого не повинно бути, оскільки там є решітка для повітря. Сімейний лікар також призначає, яка потужність повинна бути та скільки часу на добу дихати киснем пацієнту.

Для роботи також потрібно у спеціальний контейнер набрати дистильовану воду. Це необхідно для зволоження повітряної суміші, яку подає пацієнту концентратор. Як пояснює старша медична сестра, її можна придбати у будь–якій аптеці.

Після того, як всі трубки під’єднані – можна вмикати концентратор в мережу, увімкнути кнопку та за допомогою регулятора на корпусі виставити необхідну потужність подачі кисню.

Кому потрібна киснева підтримка

Лікар–інфекціоніст Василь Копча, який безпосередньо працює з хворими на коронавірус, розповідає, що дійсно бувають пацієнти, яким після виписки з лікарні не завадило б ще побути на кисневій терапії. Однак це не означає, що концентратор потрібен усім хворим.

– Безперечно, такі випадки є, але це не означає, що всім потрібен концентратор, – пояснює медик. – Вони видобувають кисень з повітря. У залежності від потужності пристрою, рівень кисню, який він видобуває, різний. Але цього недостатньо, щоб підтримати достатню сатурацію, якщо у людини рівень кисню падає до 90 і нижче. Такі люди обов’язково потребують потужного потоку кисню, а це можливо забезпечити лише в умовах стаціонару. Тобто концентратор – це хороша річ, але малопотужна і не завжди в ньому є потреба.

Лікар наголошує – концентратор допоможе в терапевтичних цілях, для швидшої реабілітації після ковіду. Але якщо сатурація низька – домашнім лікуванням вже не обійтись – треба госпіталізація.


Читайте також:

Де взяти в оренду чи купити кисневий концентратор для лікування COVID вдома. Чи буде корисним?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Igor Novak

    А хворим на бронхіальну астму,діабет,онкологію ,коли їм щеплюватись. ?

    Вадим Єпур reply Igor Novak

    Доброго дня! Якщо людина має діабет, захворювання дихальної, серцево-судинної системи, тощо - вона є в групі ризику, тому варто щепитись. Необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, та повідомити, що ви бажаєте щепитися. Коли буде вакцина - вас повідомлять і скажуть місце вакцинації.
  • Читач71

    Прохання до журналістів перевірити як організовані пункти щеплень в Тернополі, зокрема, побувала в тому, що на вул. Шпитальній,4. Ті, хто те все організовував навіть про елементарне не подбав. Люди, які приходять на щеплення  та чекають своєї черги навіть не мають можливості десь присісти на лавку біля того пункту, хоча зараз переважно щеплять людей похилого віку та ще  й після щеплення потрібно почекати півгодини перш ніж йти додому. А доступ до туалету взагалі відсутній, тож багатьом доводиться бігати навколо по кущах. Надворі вже 2021 рік, але елементарної поваги до людей немає.

    Вадим Єпур reply Читач71

    Дякуємо!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up