Партнер рубрики Події

Класична, шоколадна та з коньяком: що вигідніше - готувати самому чи купувати великодні паски

Класична, шоколадна та з коньяком: що вигідніше - готувати самому чи купувати великодні паски

Паска – чи не один з найголовніших символів Великодня. Ще за тиждень до свята на
полицях магазинів з’явився цей великодній хліб. Ми порахували, чи дешевше пекти паски вдома самому чи вигідніше купувати в магазині. Також ми порівняли кілька рецептів цього хліба.

Ті, хто печуть паски вдома самі знають, що традиційно їх мають печуть у четвер, напередодні Великодня, хоча багато людей вимішують тісто в суботу, щоб паски на Великдень були свіжі. Рецептів пасок є багато. У кожній родині він може відрізнятися.

Скільки коштує паска в магазинах

Найпростіше придбати вже готову паску в магазині. Вони вже є у супермаркетах. У середньому 100 грамів виробу коштує 10 – 15 гривень. Розміри їх та вага відрізняється. Маленька пасочка, вагою 200 грамів коштує  15 - 20 гривень. Пів кілограмова – 50 – 60 гривень. Також на етикетках можна прочитати, що паска уже освячена.

Однак можна придбати і значно дорожчий великодній хліб. Є 200-грамові паски по 50 гривень. Пасхальні кекси можна придбати і за 100 гривень. Найдорожча «Княжа» паска, вагою 800 грамів, обійдеться вам в 215 гривень.

Відео дня

Паски привозять в магазини і після Великодня, тому не варто перейматися, що не вдасться придбати хліб.

Скільки коштує класична домашня паска

Якщо пекти паску вдома, варто обрати рецепт. Їх існує велика кількість. Для класичного рецепту потрібно борошно, молоко, жовтки курячих яєць, дріжджі, вершкове масло, цукор, родзинки та сіль.

Щоб порахувати вартість домашньої паски, ми будемо брати одного кілограм борошна. В результаті, відповідно до рецепту, виходить близько двох кілограм пасок – 3 – 4 паски середнього розміру.

Для класичного рецепту, окрім 1 кг борошна, потрібно 400 г молока, 10 жовтків, 100 г мокрих дріжджів, 200 грамів маргарину або масла, 300 г цукру, 100 г. родзинок та сіль. Оскільки в магазині можна придбати лише літр молока, ми рахуватимемо саме вартість пляшки – 28 гривень. Решту молока можна використати для інших цілей. Кілограм борошна вищого сорту коштує 15 гривень. Десяток яєць коштуватиме 20 гривень. Однак білки не варто викидати, їх можна використати для глазурі. Дріжджі – близько 10 гривень. Маргарин коштує 20 гривень. Цукру знадобиться більше, ніж 300 грамів, оскільки окрім тіста, потрібно зробити ще глазур. Пів кілограма цукру повинно вистачити, а це 8 гривень. Недорогі родзинки на вагу коштують 16 гривень за 100 грамів. Для глазурі зі збитих білків та цукру ще знадобиться лимонна кислота. Для прикраси пасок потрібна цукрова посипка. 2 – 3 упаковки вистачить. Це ще близько 9 гривень. Для запікання потрібні форми. Вони коштують по 5 гривень за штуку, але можна використати металеві форми, якщо у вас вони є, та харчовий пергамент.

Таким чином, ми витратимо 146 гривень і отримаємо близько двох кілограмів пасок – 4 середнього розміру. Це на 54 гривні дешевше, ніж якби ми купували стільки ж в магазині. Одна така паска, вагою 500 грамів, обійдеться нам майже в 37 гривень.

Скільки коштує шоколадна паска

Окрім класичної паски, можна приготувати і щось незвичайне. До прикладу – можна спекти шоколадну паску. Для неї знадобляться всі ті ж інгредієнти, що і для класичної. Але замість маргарину краще використати вершкове масло.

Для шоколадної паски нам знадобиться 1 кг борошна, 0,5 л молока, 400 г. цукру, 200 г  вершкового масла, 10 с.л какао,  6 яєць, 100 г родзинок, сухі дріжді та 2 плитки чорного шоколаду. Глазур також можна замінити на шоколад чорний або білий. Замість цукрової присипки можна використати какао (якщо замість глазурі ви обрали білий шоколад).

Так, нам знадобиться 256 гривень для приготування пасок. Ми отримаємо чотири паски вагою близько 500 грамів кожна. Вартість однієї такої становитиме 64 гривні.

Незвичайна паска з коньяком

Окрім класичного рецепту, є багато інших варіантів. Один з найдорожчих та найцікавіших, яких нам вдалось знайти – паска з коньяком та мускатним горіхом. Такі можна знайти в супермаркетах. Однак так вони називаються кексами та не мають глазурі, хоча за формою дуже нагадують великодню паску.

Для цього рецепту нам знадобиться 1 кг борошна, 10 г сухих дріжджів, 400 мл молока, 300 г цукру, 15 яєць, 200 грамів масла, 300 г сметани, 200 г родзинок, 1/3 ч.л. меленого імбиру, 2 пакетика ванільного цукру, 1/2 ч.л. мускатного горіха та близько 150 г коньяку. Тут значну суму доведеться витратити на коньяк – щонайменше 150 гривень на найменшу пляшку. Мускатний горіх також дорогий, однак можна придбати невелику упаковку.

Також враховуємо вартість форм для випікання. Таким чином нам доведеться витратити 420 гривень. Одна така паска вагою пів кілограма коштуватиме близько 105 гривень.

А ви купуєте паску в магазині чи печете самі? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Roman Slobodjan

    Про душу потрібно думати, а не про паску. забили людям голови непотрібними поняттями. Бог поставить все на свої місця, а сильні світу цього понесуть плату...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина 09:00 Масований удар по Україні 8 травня — ворог випустив понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» 07:59 МВС запустило два нових електронних сервіси для військових. Що з їх допомогою можна зробити 21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up