Партнер рубрики Події

Коли і як жінкам-медикиням у Тернополі потрібно стати на обов'язковий військовий облік? Пояснюємо

Коли і як жінкам-медикиням у Тернополі потрібно стати на обов'язковий військовий облік? Пояснюємо
  • З 1 жовтня медикині, серед яких є і фармацевтки, мають стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування й соціальної підтримки.
  • Ми дізналися, як реагують тернополянки та які ще зміни на них чекають.

На військовому обліку обов’язково мають перебувати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Про це зазначають в наказі №35 Міністерства оборони України. 

Стати на військовий облік жінки медичної та фармацевтичної спеціальностей мають протягом трьох років, тобто до 31 грудня 2026 року.

Як реагують в лікарнях та аптеках

Аби дізнатися думку фармацевтів, журналісти «20 хвилин» обійшли п’ять аптек різних мереж. Після почутого запитання більшість жінок категорично відмовлялися коментувати, мовляв, будуть їх засуджувати.

Відео дня

А ось 25-річна фармацевтка Лілія запевнила, що не треба боятися військового обліку. Варто розібратися в законодавстві та за потреби оновити дані.

— Для мене нічого не змінюється з 1 жовтня, адже на військовий облік я стала ще з часів інтернатури. Зробила ще в Новій Каховці. Коли переїжджала через вторгнення і оформлювала статус ВПО, то ніхто мені не казав звертатися у тернопільський ТЦК та СП. Наразі я працюю в аптеці, і якщо мені скажуть оновити дані за місцем фактичного проживання, то без проблем, — розповіла пані Лілія. — Я вивчала законодавство і знаю, що медиків не будуть масово забирати в зону бойових дій. Тому не розумію кіпішу навколо цієї теми. Моя колега їхала за кордон цього тижня, то вона переймалася – чи пропустять її до Польщі. Але все добре, у неї просто перевірили документ, і вона поїхала далі.

Директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь наголошує, всі медики уже зверталися до ТЦК та СП, а також мають відповідні документи. Детальніші цифри дізнаємося у відділку кадрів.

— Станом на 29 вересня, у нашому закладі працюють 233 медикині, з яких на обліку перебувають 166. Щодо інших 67 працівниць, то десь 10 мають стати на облік, а інші вже пенсійного віку, — повідомила кадровик Лариса Ігорівна. — Працівниці з медичною освітою мають самостійно звертатися до ТЦК СП та виконати певний алгоритм дій. Після чого вони отримують документ та надають нам ксерокопію.

У Тернопільській комунальній міській лікарні №2 працюють 497 жінок з медичною та фармацевтичною освітою. З них на військовому обліку перебувають 298 осіб. Про це розповів директор Ростислав Левчук. 

— Не всі працівниці з медичною та фармацевтичною освітою перебувають на військовому обліку з низки причин. Одна з найпоширеніших – перебування у відпустках у зв’язку з народженням дітей, — каже пан Левчук. — При прийнятті на роботу військовий квиток чи тимчасове посвідчення є одним із базових документів. Якщо виникають питання щодо військового обліку, то наші працівники можуть звернутися за роз’ясненням до фахівця в лікарні. А загалом, для того, щоб стати на військовий облік, наші працівники самостійно звертаються до ТЦК та СП з документами, проходять спецкомісію та вже отримують висновок. 

Контролюють військовий облік своїх працівниць і в Центрі швидкої медичної допомоги. Про це журналістам «20 хвилин» підтвердила медична директорка Ганна Мончак.

— Я особисто маю документ, який підтверджує, що стою на військовому обліку. Це не є новим для медиків. Наразі у нашому медзакладі є фахівець, який контролює це питання. Він мені підтвердив, що наші працівниці стоять на обліку, але не всі. Є винятки: жінки у декретній відпустці або пенсійного віку. Інформацію про кількість працюючих медикинь я розголошувати не маю права. Ми стратегічний об’єкт, — запевнила пані Мончак.

Розголошувати будь-яку інформацію про військовий облік працівниць відмовилися також у Тернопільській міській комунальній лікарні №3 та Тернопільській обласній клінічній лікарні. 

Натомість у Тернопільській ОВА повідомили, медиків області не розділяють за гендером, тож загальної кількості жінок назвати не можуть. Тут запевнили, що за понад рік вторгнення вже вісім медичних бригад Тернопільщини надавали лікувальні послуги і на деокупованих територіях, і в зоні бойових дій.

Як стати на облік

За інформацією Сухопутних військ Збройних Сил України, процедуру реєстрації на військовий облік здійснюють працівники територіальних центрів комплектування. Тож, медикині мають звернутися туди з відповідним пакетом документів:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

 — Коли жінка приходить до ТЦК, аби стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Під час медичної комісії жінок мають оглянути лікарі: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог та гінеколог, — повідомляють на офіційній сторінці Сухопутні війська ЗСУ.

Жінки, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, мають стати на військовий    облік одразу після здобуття освіти. Університет чи коледж за два місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до районних (міських) ТЦК та СП.

— Списки від навчальних закладів є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік). А також внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Строк дії таких посвідчень — 30 діб, — наголошують Сухопутні війська ЗСУ. – У семиденний термін з дня отримання таких посвідчень дівчата мають прибути до районного (міського) ТЦК та СП за місцем проживання для взяття на військовий облік.

Важливо! Відповідно до законодавства, на облік не мають ставати вагітні та ті жінки, які перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Вже призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. А також, якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері можуть отримати відстрочку у кількох випадках:

-   якщо виховують дітей самостійно;

-   мають троє і більше неповнолітніх дітей;

-   виховують дитину з інвалідністю;

-   якщо їхній чоловік перебуває в зоні бойових дій.

Попри це, жінки все одно мають з’явитися до військкоматів та надати усі документи, які підтверджують один або кілька пунктів.

На які зміни очікувати

У Міністерстві охорони здоров’я України наголосили, постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Це лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі.

Також до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою можуть працевлаштуватися без надання військового квитка. Однак роботодавець має попередити жінок про те, що підприємство зобовʼязане повідомити про нову співробітницю до ТЦК та СП. Після чого працевлаштована має самостійно з’явилися до військкомату для взяття на військовий облік.

Маючи військово-обліковий документ, медики, серед яких і працівниці аптек, можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.

Чи відчули центри комплектування ажіотаж серед жінок-медикинь, які вирішили стати на військовий облік? З таким запитанням ми звернулися до пресофіцерки обласного ТЦК Олени Величанської. Натомість наші запитання пані Величанська проігнорувала. Тому ми звернулися із запитом: скільки жінок Тернопільщини стоять на військовому обліку, а також яка кількість має медичну та фармацевтичну освіту. 

Опитування

Чи треба медикинь ставити на облік

Читайте також:

Депутат з Підволочиська виїхав за кордон на початку війни. Чому його досі не позбавили мандата?

У Польщі порахували, скільки українських чоловіків приїхали до них після повномасштабного вторгнення

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталия Сидаш

    Це тільки початок.Побачимо що буде після нового року.
  • Наталія Хомишин

    Цей закон потрібно допрацювати,зокрема 1)облік/ служба,(зараз від 18-60 років,),а у більшості європейських країнах максимально до 35- 45 років,а далі за власним бажанням 2) якщо жінка здобула медичну освіту і жодного дня не працювала за фахом чи не працює за фахом більше 5 років,то також зняти з обліку/служби або за власним бажанням...хоча б ці мінімальні доопрацювання дуже потрібні,бо загалом при наших теперішніх умовах життя,жінки в 60,мають стільки хвороб,що їм тільки на обліку(у лікарів) і стояти,але не у воєнкоматі!!!
  • Гаврило Петровський

    що по членкиням?
  • Ввсиль Дмитрук

    Тепер будуть ухилянтки!!! )))

keyboard_arrow_up