Партнер рубрики Події

Коли потрібно говорити дітям про секс

Коли потрібно говорити дітям про секс

Що відповідати на перші запитання та як говорити «про це» - у матеріалі “20 хвилин” з циклу публікацій про статеве виховання.

  Про те коли зрозуміти що донька чи син готові до розмови журналістка “20 хвилин” поговорила із лікаркою акушером - гінекологом Лілією Левенець, яка має стаж роботи понад 15 років.

Звідки беруться проблеми пов’язані з сексом?

    - Проблеми із сексом тісно взаємопов’язані із проблемою відсутності статевого виховання, - каже Лілія Левенець. - Потрібно з дитинства закладати основу правильного сприйняття світу, щоб потім у дітей не було проблем. Як взагалі себе поводити, коли нас в дитинстві батьки не вчили, нас життя самих навчило - від старших подруг, сестер і тихесенько в школі по кутах збиралися і обговорювали “це”.

Лікарка зазначає, що те, що батьки не розповіли дітям про статеві відносини - потім переростає у невпевненість.

Відео дня

Часто так буває, що підлітки не знають нічогісінько про секс і потрапляють у погані ситуації, - каже гінеколог. Розмови з дітьми про секс - це розмови про стосунки, про людське тіло та його анатомію та про поведінку взагалі.

Коли починати говорити з дитиною про секс?

Найпростіша і найправильніша відповідь на питання “коли ж починати говорити з дитиною про секс” – коли починає запитувати та цікавитися.

    - Говорити про секс треба з дитинства - називати речі своїми іменами - тоді це не буде несподівано і ново, і взагалі, звідки беруться діти в 21 столітті - ці діти повинні знати точно, - каже лікарка.

Важливо - не починати розмову першими, а лише відповідати на запитання дитини і коментувати життєві ситуації, в яких діти спантеличені. Наприклад, знайшли презервативи, прокладки, побачили когось із батьків випадково голим, побачили годування груддю, почули незнайоме слово чи побачили еротичну сцену в фільмі.

    - Якщо дитина в 15 років грається машинками і нічого про секс не питає, то не потрібно починати говорити першими, - каже пані Лілія. - Але, звісно, потрібно обговорювати елементарну гігієну.

Головне, що потрібно знати батькам, які вирішили поговорити з дитиною, відповісти на її питання — ви робите абсолютно правильно.

    - Діти, у яких був хоча б одиничний досвід позитивного обговорення теми сексу з батьками, менше схильні до ризикованої сексуальної поведінки та проблем, з ним пов'язаних, - каже акушер-гінеколог. - Вони пізніше починають сексуальне життя, мають менше сексуальних партнерів, дбають про свою безпеку, частіше використовують засоби захисту і контрацепції.

Як зазначає лікарка, на поставлене запитання — спочатку уточнити, що дитина має на увазі, де вона це почула, що вона вже знає про це.

    - Особливість дитячої психіки в тому, що діти не завжди запитують саме те, що хочуть дізнатися, що їх турбує. І пряме запитання може нести в собі другий сенс, -каже пані Лілія. - В цілому легалізація в сім'ї теми сексу стимулює цікавість, і вона абсолютно здорова.

Також, як зазначає гінеколог, абсолютно нормально чогось не знати або не відповісти відразу - далеко не всі вчилися в медінституті і сучасний світ надає масу можливостей, щоб це виправити. Та в інтернеті є все, але не завжди ця інформація надана достовірно і якісно.

А якщо Ви все-таки не можете пояснити дитині доступно самі, варто звернутися до фахівця, який буде для неї безсумнівно авторитетом, строгим і водночас зрозумілим.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Богдан Богданович

    Ніколи.... Залетить, тоді пойме !!

    Ненза reply Богдан Богданович

    Отак тебе дибіла під плотом і зачали

    Богдан Богданович reply Ненза

    А тебе зачали на вокзалі, а батька твого звати  Ара
  • Барюсік Пазітіффф

    з теперишньою молодю тре з 12 років говорити обясняти   але залежить і від компаній вяких ваші дітиска
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up