Коли тернополянам потрібно робити повірку лічильників

Коли тернополянам потрібно робити повірку лічильників

Роз’яснення щодо періодичної повірки квартирних лічильників, які є власністю фізичних осіб оприлюднили на офіційному сайті Держпродспоживслужби. 

 У зв’язку з численними зверненнями громадян та поширенням суперечливої інформації в мережі Інтернет щодо повірки квартирних лічильників та оплати за ці послуги, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в межах компетенції інформує.

 Відносини, що виникають в процесі провадження метрологічної діяльності, регулюються Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі – Закон про метрологію).

 Відповідно до частини першої статті 17 Закону про метрологію законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Відео дня

Перелік категорій законодавчо регульованих ЗВТ, що підлягають періодичній повірці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України       від 04.06.2015 № 374 (далі – Перелік).

До Переліку, зокрема, належать:

–        лічильники води (пункт 38);

–    лічильники активної (класи точності 0,01-2,0) та реактивної (класи точності 0,01-3,0) електроенергії (пункт 39);

–    лічильники газу та пристрої перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) (пункт 41);

–    теплолічильники та теплообчислювачі (пункт 72).

При цьому повинні дотримуватись міжповірочні інтервали законодавчо регульованих ЗВТ, що перебувають в експлуатації, затверджені наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747, зареєстрованим у Мін’юсті 01.11.2016 за № 1417/29547.

Так, відповідно до затверджених міжповірочних інтервалів:

–        для лічильників води та теплолічильників установлено міжповірочний інтервал 4 роки;

–        для лічильників газу та пристроїв перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) класу 1,0 установлено міжповірочний інтервал 2 роки; класу 1,5 – 8 років;

–        для лічильників активної електроенергії електромеханічних однофазних (класи точності 0,5–2,0 і А, В) установлено міжповірочний інтервал 8 (16) років; лічильників активної та реактивної електроенергії статичних однофазних (класи точності 0,2S-3,0 і А, В, С) – 6 (16) років; лічильників активної та реактивної електроенергії електромеханічних трифазних (класи точності 0,5-,0 і А, В) – 4 (10) років; лічильників активної та реактивної електроенергії статичних трифазних (класи точності 0,2S-3,0 і А, В, С) – 6 (10) років; лічильників активної та реактивної електроенергії (класи точності 0,01-0,1) – 1 рік.

Періодична повірка ЗВТ (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання.

 

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) лічильників води та теплової енергії, що забезпечують індивідуальний облік в квартирах

за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором

у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги»

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) лічильників електричної енергії і газу

за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання;

періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • кобра

    Не розумію для чого та перевірка, що воно дає ?крім того що платять зарплату тим дармоїдав
  • Ivan

    Лічильники нікуди носити не потрібно, ми усе оплачуємо. Власником Вашого лічильника є організація, яка надає послуги, вона контролює їх справність (проводить повірку), перевіряє наявність пломб і т.д.
  • David Starr

    Ніколи не носив на повірку лічильники, як їм сильно треба - хай приходять і за свій рахунок собі перевіряють.

    кобра reply David Starr

    Правильно

    Анонім reply David Starr

    Це називається самому собі дорожче получиться .Ті майстри так понакручують гайки при встановлені  ,що потім можна і сусідів затопити . Я особисто сам знімаю ,заношу,забираю ,і ставлю лічильники .

    David Starr reply Анонім

    А ти тут до чого? Хто закручував - хай із сусідами розбирається ) У мене була ситуація, коли майстер з жеку вламав трубу холодної води і затопив сусідів, то я всі їх претензії відправляв до жеку, а якби був приватний майстер - то вже я був би винен. Звичайно, що теж можу зняти-поставити, але для чого?

    Анонім reply David Starr

    А справа в тому ,що якщо поставили лічильник майстри ,акт підписано ,і все вся відповідальність на власнику помешкання потім доказуй ,що то майстри . Через декілька днів від лишнього натягу кран рве і всі діла .Ну це, якщо жостка підводка як у мене ,а якщо це пластик то ще тих майстрів можна допустити.
  • Анонім

    А як те ,що в будинках стоять електричні лічильники 65-го року виготовлення ,і щось електромережі не спішать їх міняти . Я питаюсь хто їм дав право самостійно міняти лічильники . У мене був встановлений лічильник 1976 року виготовлення 5-17А ,куплений за власні кошти ,а ті скотиняки мені поставили 5А лічильник 1965 року ,а мій забрали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up