Партнер рубрики Події

Колись хотіли ринок, але на «Східному» з’явився сквер. Як вдалося добитися і скільки це коштувало?

Колись хотіли ринок, але на «Східному» з’явився сквер. Як вдалося добитися і скільки це коштувало?
  • У Тернополі завершили створення скверу імені Олександра Довженка на масиві «Східний».
  • Облаштовували його з осені 2022 року. Це єдина подібна відпочинкова локація, яка з’явилась у місті за період повномасштабної війни.
  • Журналісти «20 хвилин» дізнались, у кого виникла ідея благоустрою зеленої зони, чи все задумане реалізували, а також у скільки коштів обійшовся сквер і що ще доробляють.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Мешканці житлового масиву «Східний» відтепер можуть проводити дозвілля на новій локації для відпочинку, що на вулиці Олександра Довженка. Про це 12 червня повідомили на сторінці міської ради. В управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології розповіли, що роботи з облаштування скверу стартували ще восени минулого року. Завершили їх тільки тепер – висадили декоративні дерева й кущі. Ми перевірили, у якому стані новий сквер і що там встановили.

Як виникла ідея нового скверу?

Раніше на території відпочинкової зони була лісопосадка. Там часто збирались неблагонадійні люди – зловживали алкоголем і наркотиками. Місцеві щороку навесні організовували толоку на території.

Відео дня

Однак, протягом літа знову назбирувалось багато сміття та інших відходів, у тому числі пляшок з-під спиртного та шприців. Тож після того, як мікрорайон стали активно розбудовувати, виникло питання, в першу чергу, безпеки мешканців прилеглих будинків, розповідає депутатка Тернопільської міської ради та ініціаторка облаштування скверу Олеся Чванкіна. Його ідея з’явилась дуже давно.

 – У 2021 році ми подавались на «Громадський бюджет». Наш проєкт набрав 300 голосів, але цього було недостатньо для перемоги. Але сквер дійсно був потрібний. Виріс новий мікрорайон, а його мешканці не мали де комфортно вийти погуляти з дітьми чи домашніми улюбленцями. Благоустрій цієї території вирішив би проблему і покращив естетичний вигляд вулиці, – говорить Олеся Чванкіна.

 

 

Автори проєкту пропонували укласти на ділянці бруківку та зробити бордюри, встановити зовнішнє освітлення, камери відеоспостереження, лавки та сміттєві урни, висадити дерева, продумати концепцію ландшафтного дизайну й облаштувати зону для вигулу собак. Також планували, що у центральній частині скверу з’явиться погруддя українського кінорежисера Олександра Довженка. Воно мало би бути першим постаментом митцю на теренах західної України. Загальний кошторис проєкту для «Громадського бюджету» становив 2 млн грн. Однак, повторюємо, проєкт не виграв.  

Так локація виглядала раніше

– Ми не здались! На той момент я стала депутаткою міської ради і написала звернення до мера про необхідність скверу на вулиці Довженка. Міська рада пішла на зустріч. Вони виділили кошти на облагородження ділянки. Сума вийшла навіть дещо більшою, ніж передбачалось по «Громадському бюджету». І на «Східному» тепер маємо єдиний сквер, зроблений у нашому місті за час війни! – додає ініціаторка проєкту.

Як виглядає локація для відпочинку

Щоб подивитися, чи все так ідеально, як про це говорять, журналістка «20 хвилин» відвідала сквер на вулиці Довженка 12 червня, аби подивитись, що там зробили. Адже на сайті міської ради 12 червня анонсували, що роботи на локації повністю завершили.

За словами депутатки Олесі Чванкіної, створення зони для відпочинку тривало кілька місяців. До грудня 2022 року комунальники встановили на ділянці лавки та урни для сміття, ліхтарі та камери відеоспостереження, зробили пішохідні доріжки біля будинків №9, 10, 12, 14 та 20. Більшість дерев і кущів, які росли тут, залишили, але деякі сухі та аварійні насадження довелось зрізати. Тобто роботи, які дозволяв виконати температурний режим надворі, закінчили до зими. Решту перенесли на весну.

Фото з архіву Олесі Чванкіної

Також ще у минулому році на локації з’явився сучасний паркурний майданчик для занять спортом і гімнастикою. Він передбачений як для дорослих, так і для малечі. Майданчик, як ми помітили, має м’яке покриття. При вході – стела з цитатою Олександра Довженка, на честь якого назвали цей сквер.

Фото з архіву Олесі Чванкіної

– Оскільки лісопосадка була на вулиці Довженка, ми назвали й відпочинкову зону іменем митця. Це була дуже глибока людина, справжній патріот України, тож я пролистала усі його цитати у пошуку єдиної. Обрала фразу: «Життя таке коротке. Поспішайте творити добро», – каже нам Олеся Чванкіна.

Фото з архіву Олесі Чванкіної

Тротуари для прогулянок у сквері розміщені по колу. Наразі вони в ідеальному стані. Дерев’яні лавки мають металеву основу, їх встановили по периметру ділянки. Однак, на них уже є пташині фекалії через те, що частина скверу – під високими деревами. Тренажери також не чисті. Минулого тижня тут поставили три урни для відходів тваринної життєдіяльності. Але там бракує спеціальних пакетів для прибирання за вашими улюбленцями. Територію навколо скверу, де буяли бур’яни, вже розчистили.

– Хлопці розгребли землю і покропили її спеціальними засобами, аби не ріс чагарник. Минулого тижня посіяли траву, яка поки не зійшла. Але коли вона проросте, тут буде гарно, – додає пані Олеся.

Фото з архіву Олесі Чванкіної

З настанням тепла нещодавно у сквері висадили 15 кленів, а також декоративні кущі – два сорти різнокольорової спіреї і бересклет. Невдовзі тут мають посадити ще квіти, розповідає Олеся Чванкіна.

– Наш сквер вийшов європейського ґатунку – стильний, прозорий, нічого зайвого. Звісно, були ще інші задуми. Хотілось погруддя самого Довженка… На жаль, не все вдалося здійснити через брак коштів. Але зараз локація виглядає оптимально. Там ще є дрібні недоробки, але ми їх з часом закінчимо. Загалом, я задоволена результатом! – каже на завершення депутатка.

Сквер обійшовся у понад 2 млн гривень

Як свідчать дані сайту державних закупівель, допис «Послуги з благоустрою населених пунктів – благоустрій зеленої зони з облаштуванням пішохідних доріжок на вул. О. Довженка поблизу будинків №9,10,12,14,20 у м. Тернополі» опублікували 12 вересня 2022 року. Процедуру закупівлі завершили за два тижні – 28 вересня 2022 року. Закупівля проходила за спрощеною системою.

Замовником виступило Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради. А переможцем став «ФОП Дідушок Ігор Ігорович». Очікувана вартість проєкту становила 2 688 553 гривні. Однак, підписали договір на меншу суму – 2 310 359 грн (з ПДВ).

Як свідчать дані платформи YouControl, підприємець Ігор Дідушок зареєстрований з 2008 року. Основний вид діяльності – «роботи із завершення будівництва». Серед інших видів його діяльності – «Діяльність посередників у торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами», «Роздрібна торгівля іграми та іграшками в спеціалізованих магазинах», «Надання в оренду власного чи орендованого нерухомого майна», «Будівництво доріг і автострад», «Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням» тощо.

Тернополянам варто нагадати, що територія на вулиці Довженка, де зараз облаштували новий сквер – свого часу була під будівельною загрозою. Там на 60 сотих «лісу» хотіли облаштувати ринок.

  – У 2016 році до міської ради звернулось одне з комунальних підприємств, яке просили землю у постійне користування для створення ринку, – пригадує екс-голова земельної комісії Тернопільської міської ради Андрій Шкула. – Підприємство навіть долучило лист з підписами «місцевих мешканців», які той ринок просили. Але там – одне з небагатьох зелених місць міста подібної площі. Тому і комісія, і частина депутатів виступили проти такого рішення. Пішли до людей і самостійно зібрали підписи щодо майбутнього ділянки. Сотні тамтешніх мешканців обрали сквер. На сесії вдалось «поховати» питання ринку. Згодом зелену зону вдалось зберегти і в Генплані міста. Сьогодні на Довженка сквер – і це прекрасно. Сподіваюсь, що статус захистить усі 60 сотих, а не частину.

 

Читайте також:

На сесії міськради мірялись списками

На Новому Світі з’явився новий спортмайданчик: у скільки обійшлося облаштування?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Sergey Dzhus

    Краще б туалети і бювети понаставляли в місті.
  • Volodymyr Stashchuk

    Надал ще хотів ринок там зробити
  • Nataliya Haliyash

    А далі що: будки, ті що типу МАФи? 🤬

    Анатолій Грицик reply Nataliya Haliyash

    Nataliya Haliyash Ну а як, в Тернополі і без МАФів.
  • Taras Tsvigun

    Там до бетонки з назвою сквер більше дерев було ніж зараз, таке собі перевтілення

keyboard_arrow_up