Партнер рубрики Події

Колишня дружина не пускає дитину за кордон з батьком. Що робити?

Колишня дружина не пускає дитину за кордон з батьком. Що робити?
  • Основна умова для виїзду дитини за кордон з тим із батьків, хто мешкає окремо, - повне виконання батьківських обов’язків і відсутність заборгованості зі сплати аліментів.
  • Якщо інший з батьків більше чотирьох місяців не сплачує аліментів, то його згоди на виїзд дитини в іншу країну не потрібно.

- Може, ви щось підкажете? Хочу з сином поїхати за кордон, а колишня дружина й чути про це не хоче, - зателефонував до редакції читач Максим. – Синові 9 років. Аліменти на нього я сплачую. І малий на море зі мною хоче. Просив маму, аби відпустила. Вона щораз знаходить відмовки.

Пан Максим розповів, що після розлучення дитина залишилась проживати з мамою. Час від часу чоловік забирає малого до себе – на вихідні чи гуляють разом. Аліменти сплачує вже майже 4 роки. У дружини – нова сім’я і вже є дитина. Однак, мама Ромчика й чути не хоче, аби відпустити малого на море за кордон з татом.  

- Колись читав у вас на сайті, але знайти не можу, що робити у такому випадку, - цікавиться пан Максим. – Чи може бути якийсь вихід, якщо мама буде категоричною? Чи є шанс звозити сина на море?

Відео дня

Відповіді немає 10 днів – йдіть до суду

Аби скористатися правом на поїздку з дитиною за кордон, той з батьків, який проживає окремо, повинен належно виконувати батьківські обов'язки і не мати заборгованості зі сплати аліментів, назвали першу умову в Головному територіальному управлінні юстиції в області.  

- У такому випадку йому потрібно звернутися з рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, із ким проживає дитина, аби отримати нотаріально посвідчену згоду на виїзд дитини за межі України, - пояснили в Головному територіальному управлінні юстиції в області. - Якщо протягом десяти днів з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа такої згоди не буде, можна через суд одержати дозвіл на виїзд за кордон без згоди другого з батьків.

Згоду або дозвіл треба пред’явити при перетині державного кордону України. 

Зауважимо, важливо повернутися з дитиною в Україну у строк, передбачений згодою або рішенням суду.

Виїзд з дитиною за кордон за спрощеною процедурою: що варто знати? 

Новації законів #ЧужихДітейНеБуває дають можливість батькам тимчасово виїхати з дитиною за кордон на відпочинок чи лікування за спрощеною процедурою. 

Випадок 1. Дитина виїжджає за кордон з батьком або матір’ю, із якими проживає 
Якщо ви не перешкоджаєте другому з батьків бачитися з дитиною, то можете поїхати з нею за кордон на термін до одного місяця. Згода іншого з батьків у такому випадку не потрібна, однак, якщо відоме місце його проживання та якщо він належно виконує батьківські обов’язки, йому слід повідомити, куди ви їдете з дитиною, на скільки часу та з якою метою. При перетині кордону потрібно пред’явити рішення суду або органу опіки і піклування про визначення місця проживання дитини. 

Випадок 2. Є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів
Якщо інший з батьків більше чотирьох місяців не сплачує аліментів, то його згоди на виїзд дитини за кордон не потрібно. Відповідну довідку ви можете отримати, звернувшись до державної виконавчої служби Мін'юсту або до приватного виконавця. В такому випадку термін перебування дитини за кордоном може бути довшим, ніж місяць. До слова, якщо дитина тяжко хвора чи має інвалідність, строк заборгованості скорочується до трьох місяців. Разом з тим, при виїзді вам потрібно буде надати документ, який підтверджує відповідний стан здоров’я. 

Випадок 3. Дитина виїжджає за кордон із тим із батьків, із ким не проживає
Основна умова для виїзду дитини за кордон з тим із батьків, хто мешкає окремо, - повне виконання батьківських обов’язків і відсутність заборгованості зі сплати аліментів. Батьку або матері потрібно рекомендованим листом надіслати прохання до того із батьків, з ким проживає дитина, про надання нотаріально посвідченої згоди. Якщо протягом десяти днів після отримання листа ви такої згоди не дочекаєтесь, можете одержати дозвіл через суд. Згоду або дозвіл треба пред’явити прикордонникам. 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лисюк Людмила

    Добре робить

    Патріот reply Лисюк Людмила

    Кому добре,дитині яка б могла відпочити на морі,але через тупість мами проведе літо сидячи в хаті з відчимом та його дітьми 😆
    Виросте зненавидить ту мамашу

    Сергій Сейленко reply Лисюк Людмила

    Погано робить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну 10:10 Укриття в жахливому стані: у Тернополі за це судитимуть підприємство photo_camera 09:52 Які аксесуари будуть в моді на пляжі в цьому році? (на правах реклами) 09:33 Через ДТП з тролейбусом біля Шостого магазину величезний затор 09:00 Війна забрала життя воїнів Юрія Мазура та Андрія Логовського з Тернопільщини 08:00 Передплатіть газету «RIA плюс» на 2024 рік — Укрпошта проводить пільгову акцію на передплату онлайн 21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up