Партнер рубрики Події

Колядки, сльози й молитва за солдатів на фронті: на Набережній освятили воду (РЕПОРТАЖ)

Колядки, сльози й молитва за солдатів на фронті: на Набережній освятили воду (РЕПОРТАЖ)
  • На набережній Тернопільського ставу з нагоди Водохреща традиційно освятили воду. Попри повітряну тривогу, оголошену в місті, прохолодну й вологу погоду на дійство завітали чимало тернополян. Більшість прийшли сюди, аби набрати води додому.
  • Люди вірять, що цього дня вона має особливу, цілющу силу.
  • Наша журналістка побувала на місці події. Що цікавого побачила – читайте у репортажі.

Вранці, 19 січня, біля пам’ятного хреста, встановленого на набережній у честь 1020-річчя Хрещення Київської Русі, було вельми людно. З нагоди хрещення Господнього тут зібрались містяни, аби подивитись, як освячуватимуть воду.

Відео дня

Хрест прикрасили живими гілочками ялинки, а біля нього встановили великий металевий чан, на якому висіла стрічка кольорів національного прапора. Саме дійство розпочалось о 12 годині, та ще задовго до нього сюди почали сходитись тернополяни. Вони принесли з собою збаночки й іншу задекоровану нитками й стрічками посудину, аби по закінченню освячення набрати додому води.

Спершу ведучі привітали присутніх із завершенням циклу новорічно-різдвяних свят і нагадали, що нині ми відзначаємо Водохреща або Йордан – один з головних українських празників. Щороку у цей день силою молитви церква освячує водну стихію, а тричі опущений у воду хрест знаменує занурення Спасителя у річку Йордан.

«Навіть під час війни ми маємо святкувати Різдво урочисто й відкрито, колядувати, ділитися силою й радістю Христового народження. Пригадаємо, як прабатьківською колядкою скріплювалися для боротьби з ворогом наші повстанці у криївках та в’язні сталінських концтаборів, як колядувала підпільна церква, не зважаючи на репресії комуністичної влади. Коляда в ті темні часи ставала гімном Перемоги. І нині, у ці святкові дні, ми просимо Господа допомогти подолати супротивників, вигнати чужоземну навалу з нашої землі, і завдяки Перемозі утвердити мир» – наголосили ведучі й передали слово священникам.

Ті у свою чергу звершили святковий молебень, а наприкінці владики й всечесні отці здійснили чин благословення води. Три духівники з різних конфесій окропили її воском. До містян від імені священнослужителів звернувся владика Василій – правлячий Архиєрей Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

– Дорогі брати і сестри! У свято Богоявлення стараймось дотримуватись нашої християнської гідності, жити за заповідями Христовими. І в цей час найбільше треба молитись за Україну, за нашу Перемогу. Я вірю, що молитва має силу, дасть воїнам дух і відвагу, аби ворог відступив. Щиро усіх вітаю зі святом Йорданським. Нехай Господь кріпить нас! – так сказав владика Василій.

Також зі сцени коротку промову виголосив очільник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш. Він розповів, що сьогодні вранці тернопільські священники поїхали на передову і повезли військовослужбовцям освячену воду. Це великий вчинок, адже хлопці нині потребують підтримки. Володимир Труш також додав, що попри те, що сьогодні на фронті точаться серйозні бої, а ворог робить усе, аби в Україні не було свята, йому це не вдасться! Наша нація сильна духом, і єдине бажання, яке ми маємо – щоб освячена вода «змила» загарбників з нашої землі, а захисники могли цією водою «зцілитись».

Привітали тернополян й мер міста Сергій Надал та перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук. Вони згадали, що ми вперше святкуємо Водохреща у той момент, коли у державі триває повномасштабна війна. Представники влади побажали, аби Бог дарував сили і мужності воїнам. Мер міста нагадав, що вранці на водопровідних станціях «Тернопільводоканалу» провели обряд водохрещення, тож із кранів нині тече освячена вода.

Наприкінці для містян виконали колядку «Сумний святий вечір, Плач на кожнім кроці…». Під час освячення води поблизу ставу за громадським порядком слідкували правоохоронці. Дійство завершилось «Меланкою» у виконанні студентів духовної семінарії імені Йосипа Сліпого.

Читайте також: Черги за свяченою водою: як проходили служби у храмах Тернополя на Водохреще (РЕПОРТАЖ)

А ви нині освячували воду? Напишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up