Партнер рубрики Події

Конденсат та пліснява на вікнах: як позбутися та запобігти

Конденсат та пліснява на вікнах: як позбутися та запобігти
  • З настанням зими чимало тернополян зіткнулися з проблемою зайвої вологості у будинках та квартирах. Це стає причиною появи грибка.
  • Журналіст «20 хвилин» з’ясував, як захистити вікна від конденсату та що робити, коли на стінах з’явилась пліснява

Зазвичай грибок з’являється тоді, коли на вулиці сиро, а мороз ще не вдарив. Найчастіше проблема виникає після того, як у будинку замінили дерев’яні вікна на пластикові.

Чому з’являється конденсат на вікнах?

Чимало людей помічають, що конденсат на вікнах з’являється лише в певний період часу. Іноді він є лише на окремих вікнах. Найчастіше – у кухні, під час приготування їжі.

Місце його появи залежить від багатьох факторів, розповідає завідувач кафедри фізики Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Юрій Скоренький. У першу чергу, - від температури повітря та вологості.

Відео дня

- Ще в шкільному курсі фізики діти вивчають, звідки з’являється конденсат, – розповідає Юрій Скоренький. – У повітрі завжди є певна кількість водяної пар, і вона означає вологість повітря. Коли та зростає, рано чи пізно настане момент, коли пара вже насичена. «Зайва» вода утворить краплинки – випаде роса. Подібно з розчинністю: сіль розчиняється у воді, поки солі не забагато. Коли розчин стає насиченим – «зайва» сіль випадає в осад. Чим більша температура, тим більше вологи може вмістити повітря. При високій температурі в кімнаті, волога спокійно собі «висить», а коли температура знижується – зменшується «здатність» повітря утримувати воду. Випадає роса.

Оскільки вікна є найхолоднішими в кімнаті – на них і з’являється конденсат. Також він може бути на стінах, якщо вони виходять на вулицю та не мають утеплення, на плитці тощо.

Як запобігти конденсату

Щоб уникнути небажаних крапель на стінах та вікнах, потрібно добре подбати про це завчасно та стежити, щоб у кімнаті не було зайвої вологи.

- Найкращі способи зменшити вологість і уникнути можливої конденсації при охолодженні – підсушування повітря (треба поглинути воду) чи провітрювання (треба видалити воду), – розповідає Юрій Скоренький. – Однак слід пам’ятати, що людині для дихання потрібне не сухе, а зволожене повітря, тому пересушувати його не слід. Варто подбати, щоб волога не проникала всередину вікна – от якраз там і варто забезпечити «сухість». При контакті повітря, яке всередині кімнати має оптимальну для нас вологість і температуру, із зовнішньою шибкою, яка має низьку температуру, як надворі, повітря охолоджується нижче точки роси і з нього на шибку осідають краплі. Приміщення варто періодично провітрювати, бо треба кисень для дихання, і від його концентрації залежить стан самопочуття людини.

На ринку продавці також радять використовувати автомобільні засоби проти запотівання вікон.

- Якщо з вікнами зовсім біда, можна купити спеціальний автомобільний засіб, але він проблему повністю не вирішить, – розповідає продавчиня Оксана. – Періодично вікна потрібно обробляти таким засобом, але краще за все просто ставити вікна на провітрювання. Якщо в кухні немає витяжки, або вона не справляється – під час приготування їжі краще відкривати вікно.

Автомобільні засоби проти конденсату коштують 50 – 150 гривень за 200 мл. Ціна залежать від виробника та складу. 

Щоб не втрачати зайве тепло під час провітрювання, можна придбати та встановити спеціальний клапан мікропровітрювання. Вартує від 300 гривень.  Він дозволяє запобігати втраті тепла, але здійснює провітрювання та виводить зайву вологу.

Що робити, коли з’явилась пліснява

Якщо запобігти появі грибка на стінах не вдалося – варто боротися з наслідками. Якщо це не почати робити вчасно, грибок може руйнувати штукатурку та навіть гумові ущільнювачі вікон.

На ринку можна придбати засоби, які вбивають грибок за кілька хвилин. Як радять продавці, звичайний розчин хлору чи білизну використовувати не варто. Якщо стіни пофарбовані, фарба може втратити колір.

- Проти грибка маємо спеціальний засіб на основі хлору, але з додаванням інших реагентів, – розповідає продавчиня Оксана. – Його потрібно розбризкати на поверхню стіни. Можна на штукатурку, на шпалери та на плитку. Вистачає на довго. Також не потрібно після обробки витирати стіну, промивати її. Засіб повністю роз’їдає грибок, і слідів не лишається.

Спрей можна знайти чи не в кожного продавця побутової хімії. Пляшка (500 мл) коштує 85 гривень.

- Якщо ви будете знищувати грибок цим або сходим засобом – потрібно щоб в кімнаті в цей час не було нікого ні дітей ті домашніх тварин, – пояснює пані Оксана. – Засіб все ж на основі хлору, тому краще ним не дихати. Після того як він знищить грибок, кімнату треба добре провітрити. Ну і треба це все робити в гумових рукавичках, берегти очі від потрапляння засобу. Якщо потрапило в очі – треба швидко промити проточною водою.

Скільки коштують осушувачі?

Щоб запобігти появі грибка через зайву вологу, дехто шукає спеціальні осушувачі для повітря. Однак знайти їх у магазинах побутової техніки у Тернополі журналісту «RIA плюс» не вдалося. Як розповідають продавці-консультанти, осушувачі в магазини не привозять, але їх можна замовити. Ціна– від 4000 гривень. Робоча площа такого – 40 – 50 квадратних метрів. Як розповідають продавці, сучасні осушувачі здатні самі визначати рівень вологи та поглинати зайву. А от недорогі осушувачі пересушують повітря.

- Дешеві осушувачі краще взагалі не купувати, бо вони тільки шкодять, – розповідає продавець-консультант в одному з магазинів побутової техніки. – Вони не здатні самі визначати рівень вологості. Дорогі моделі це вже робити можуть, але вони більші. Їх купують зазвичай в місця, де вологу дійсно треба забирати. У будинки та квартири такі замовляють рідко.

Саме тому про осушувач варто подумати тоді, коли іншого виходу вже не має.

А як ви боретесь з конденсатом на вікнах? Діліться порадами у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (27)
  • Валентина Мосорюк

    Все випробувала від плісняви але все марно а грошей шкода ,це шо рекламуєте марно, сама випробувала не надовго, може дійсно хтось щось підскаже .

    Анонім reply Валентина Мосорюк

    У вашому випадку треба відкривати шви і дивитися в якому стані піна якщо там вже труха то треба видалити піну ,все зачистити ,обробити протигрибковою грунтовкою і все заново задути піною і заробити шви СТИЗом ,що зовні ,що в середині тоді шви будуть дихати ,а піна не буде набирати вологу. Геморой ,а ,що зробити пліснява це така штука ,що хер виведеш ,її спори глибоко проникають ,а якщо не усунути причину то і наслідки будуть відповідні .Всі ці засоби ,що нам тут 20 хв рекламує це все на орієнтовано на наслідки ,а причину я вже назвав це або однокамерне скло і рама 3-5 камер ,що є мало ,або не по технології зароблені шви. Народ не економте на вікнах це ж ваше здоровя оскільки пліснява викликає купу хвороб .

    Анонім reply Валентина Мосорюк

    Якщо вікно давно ставилося ,то причина може бути ,або в самому вікні тобто один склопакет ,або підвіконик закриває батарею ,або є ІО і іде економія газу тобто нестабільна температура і постійні перепади . Або другий варіант тобто зруйнувалася від часу піна і тепер холодне повітря потрапляє на відкоси ,а там і конденсат і пліснява . Я особисто заробляв і захищав шви і піну герметиком -шпаклівкою під назвою СТИЗ А -для зовнішніх робіт і СТИЗ В для внутрішніх робіт і відкоси сухі і пліснява відсутня . Але ще і вікно треба правильно вибрати не меньше 7 камер і склопакет відповідний .

    David Starr reply Валентина Мосорюк

    Шукайте причину сирості, грибок - то вже наслідок.
  • Сергій Войнаровський

    А

    Сам стикнувся з цією проблемою.1-кімнатна кутова 9 поверх, ще до встановлення металопластикових вікон була проблема, але не критична, а після того як встановив- по стінах потекло. Знайомий інженер пілказав, що вентиляція в квартирі відбувається через природні щілини в рамі, а пластикове вікно герметичне. Всі засоби окрім побутового осушувача фуфло.
  • Mark Brennan

    Стикався з такою проблемою!!!!!!
    ВИРІШЕННЯ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ НОРМАЛЬНА ВИТЯЖКА  КОМЕН!!!!!!!
    А ЦІ ВСІ ПОРАДИ ПРО ПРОТИРАННЯ ВІКОН ЦЕ ВСЕ ОДНО, ЩО ПОЛИВАТИ ВОДОЮ КРИВИЙ ПАРКАН, ЩОБ ВІН ВИРІВНЯВСЯ!!!!
  • David Starr

    Поки не усунути причину появи грибка - сирість, із наслідками боротись немає змісту. Тому спочатку нормальна вентиляція(як мінімум приточні клапани та постійна примусова витяжка у ванній), а вже потім хімія. Ще проблема може бути локальною: десь підтікає у сусідів зверху чи утворюється конденсат.

    Анонім reply David Starr

    З вентиляцією у наших будинках не все добре оскільки в підвалах ЖЕКи закривають фанерою отвори щоб коти не лазили ,а на самому ділі це порушення і на цих отворах треба ставити сітку .Звідки буде тяга якщо в підвалі закрили вікна ,і у кожного в хаті вікна закриті ,а підпор повітря відсутній .

    David Starr reply Анонім

    Причому тут підвал, квартирні витяжки із ним не зв'язані, планується так, що повітря має заходити через вікна, а виходити через індивідуальну витяжку у ванній. Якщо вона не забита(а її треба час від часу чистити), то проблем із вентиляцією не буде.

    Анонім reply David Starr

    Ось якраз і повязані витяжки з підвалом. Поцікався як працює витяжка . Всі канали ідуть від підвалу і до самого даху .В підвалі є продухи ось вони і грають вирішальну роль для вентиляції . Ще, коли у людей були деревяні вікна то вони теж вентиляції помагали , а коли всі поставили пластик все витяжка пропала .

    David Starr reply Анонім

    Ти зараз говориш про кухонну витяжку, там вони йдуть знизу через поверх, але всеодно не через підвал, бо ним би було чути у квартирі. А у ванній витяжки всі індивідуальні(принаймні у мене в будинку так), тобто починаються від квартири і йдуть доверху, це легко перевірити, заглянувши за решітку. Тяга у них створюється притоком повітря через вікна та виходить через ванну, тобто підвал тут впринципі не потрібний. Я як відкриваю двері на балкон, то у ванній настільки зростає тяга, що аж вити починає.

    Анонім reply David Starr

    Не знаю ,що в тебе за хата ,але у мене в панельці всі короби ідуть від підвалу і аж до даху .В підвалі в коробі вибиті отвори і там утворюється тяга .Те саме і в хрущовках на вану іде тяга з підвалу .На кухні один комин під колонку ,а один під просту витяжку то там  з підвалом не повязано .

    David Starr reply Анонім

    То певно якийсь спрощений варіант, але всеодно, що толку для квартири тяги з підвалу? Якщо повітря не попадає через вікна, то так і циркулюватиме тільки з підвалу наверх. У мене витяжка починається з ванної і прекрасно працює і без підвалу, але тільки за умови притоку повітря через вікна.

    Анонім reply David Starr

    Ну якщо всі вікна на зиму позакривають навіть якщо б деревяні були то цього для вентиляції  не вистачало тому основна тяга іде через продухи в підвалах ,які у нас успішно хтось замуровує ,а жек ще фанерою закриває.Якщо б вони були всі відкриті то в будинках було б все нормально . Вентиляційний шахта у мене складається з трьох каналів ,які на даху із 3-х два заглушені ,а центральний відкритий . В підвалі всі канали відкриті і там навіть видно як повітря тягне з підвалу . І так всюди ,що на кухню ,що на вану одинаково зроблено .На верхніх поверхах 8-9 поверх так взагалі в проекті вентилятори забивали бо тяга була слабонька . Там не є проста шахта раніше люди думали коли проектували будинки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки 16:00 На два дні перекриють рух транспорту через «горбатий міст» у Тернополі 15:05 Як тернополяни День вишиванки відзначили: репортаж play_circle_filled photo_camera 14:30 Тернопільські рятувальники у вишиванках: «вишиваємо» перемогу разом photo_camera 13:40 Смертельна ДТП біля Старого Вишнівця — зіткнулися дві легківки 13:03 У краєзнавчому музеї виставка борщівських вишиванок та ярмарок народних умільців photo_camera 12:30 Студенти педуніверситету долучились до Національної руханки у вишиванках «Дякуємо ЗСУ» 12:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі 11:20 До смерті побив знайомого — підозрюваному загрожує до 10 років тюрми 10:50 Тернополяни у вишиванках: добірка фото з соцмереж 10:15 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці безкоштовний 10:07 Автопрокат у Тернополі: Вибір автомобілів та умови оренди від компанії «Rent_Cars_Ternopil» (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up