Крафт на Тернопільщині: як розвивається справа колишнього військового

Колишні військові створюють власні справи, поєднуючи прагнення до розвитку економіки з бажанням підтримати побратимів. Одним із таких прикладів є крафтове виробництво Віталія Шепеля, яке базується у Тернополі. Віталій планує масштабувати бізнес, розширювати приміщення, брати додаткову техніку та створювати нові робочі місця для військових, які повернуться з фронту.
Історію ще одного крафтового бізнесу в рамках туру «Крафт, що тримає Україну», розповіли в Тернопільській обласній військовій адміністраціії.
У рамках престуру журналісти області відвідали підприємство, яке спеціалізується на виготовленні сублімованих фруктово-ягідних батончиків та протеїново-вітамінних сумішей під брендом TOBI .
Свою діяльність Віталій розпочав із сушіння фруктів та овочів для побратимів на фронт. Згодом, експериментуючи з рецептурами та технологіями, він створив сублімовані фруктово-ягідні батончики та протеїново-вітамінні коктейлі з лікувальними травами.
«На грантові кошти ми закупили обладнання та запустили виробництво. Цього продукту немає ніде у світі — ми перші. Наші сублімовані батончики — це продукт без компромісу. Їх можуть вживати і дорослі, і діти, навіть ті, хто має проблеми зі здоров’ям. Всі рецептури ми розробляли разом із нутриціологами», — зазначив Віталій Шепель.
Продукція підприємства реалізується у Тернополі та Києві через магазини здорового харчування, а також онлайн. З початку 2025 року підписані угоди про співпрацю з проєктом Євгена Клопотенка «100 шоп» та мережею GOOD FOOD.
«Також ми «заходимо» у школи, співпрацюємо з ними. 10 гривень з кожного батончика спрямовуємо у фонд преміювання талановитих учнів», — підкреслив підприємець.
Сьогодні виробничі потужності дозволяють виготовляти близько 180 батончиків щодня, або до 3,5 тисячі на місяць. Та Віталій планує масштабувати бізнес, розширювати приміщення, брати додаткову техніку та створювати нові робочі місця для військових, які повернуться з фронту.
Головна мета підприємця — не лише виготовляти якісний український продукт, а й підтримувати захисників та розвивати економіку країни, йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідала про козину ферму на Тернопільщині, де виробляють крафтові сири.
Читайте також:
Від 12 кіз до успішної справи: історія екоферми «Веселі козенята» у селі Хомівка
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.