Від 12 кіз до успішної справи: історія екоферми «Веселі козенята» у селі Хомівка

Від 12 кіз до успішної справи: історія екоферми «Веселі козенята» у селі Хомівка

Екоферма «Веселі козенята» розташована у селі Хомівка Білецької громади. Це господарство заснував підприємець Тарас Назар, чия мрія про власну ферму втілилася у життя завдяки любові до тварин і прагненню виробляти натуральні та якісні продукти.

Історію успішного крафтового виробника розповіли в Тернопільській обласній військовій адміністрації. У рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу» ферму відвідали журналісти.

«Я розумів, що тваринництво — це дорого і непросто. Але для мене це не просто справа, а життя. До того ж я завжди мріяв мати власну ферму», — розповів керівник господарства.

Відео дня

Починали з 12 кіз

Ферма починалася з 12 кіз, а сьогодні тут утримують вже близько 75, з яких приблизно 20 — дійні. У планах господаря — довести цю кількість до 40. Також на фермі є три корівки, молоко яких використовують для виготовлення улюбленого серед гостей морозива. За спеціальними замовленнями його готують і з козиного молока.

Особливість господарства у тому, що тварини утримуються на якісних кормах без використання хімії. Це принципово для підприємця, адже натуральність продуктів — головна перевага ферми.

Основний напрямок ферми — виробництво сирів. Нині тут виготовляють 11 видів твердих і м’яких сирів, технології яких Тарас Назар шукав за кордоном і адаптовував під наявні умови. У планах — облаштувати спеціальний льох для зберігання продукції.

Важливим напрямом є й зелений туризм. «Тваринництво без зеленого туризму нічого не варте. Це пропагування здорового життя і натуральних продуктів», — наголошує підприємець.

Для відвідувачів уже проводять екскурсії з дегустацією сирів, облаштовано альтанку, мангал та дитячий майданчик. Незабаром тут планують запустити майстер-класи із сироваріння.

Сімейна справа

Попри труднощі з логістикою та виклики для малого бізнесу, ферма успішно розвивається. «Веселі козенята» стали прикладом того, як сімейна справа може поєднувати виробництво якісних продуктів і створювати простір для відпочинку.

Такі ініціативи як Зелений туризм Еко-Ферма Веселі Козенята мають велике значення для Тернопільщини: вони підтримують місцеву економіку, формують культуру споживання натуральних продуктів і відкривають нові можливості для зеленого туризму.

Довідка
На Тернопільщині активно працюють 20 крафтових виробників у різних напрямах:
  • бджільництво (мед, крем-мед, медові наливки, продукти з горіхами та травами);
  • молочна продукція та різноманітні сири;
  • вина та крафтове пиво;
  • вирощування та заготівля ягід, трав, чагарників;
  • чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди, квіти та трави.
Завдяки цим виробництвам в області створено понад 100 постійних робочих місць.
Підприємствами та сільськогосподарськими кооперативами-крафтовиками вироблено продукції та надано послуг на суму 1,8 млн грн для 201 члена кооперативів.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали історію успіху пташиного господарства.

 

Читайте також:

На Тернопільщині колишня бухгалтерка облаштувала власний пташник і щодня збирає по 5 000 яєць

Харківська режисерка переїхала на Тернопільщину та влаштувала кінолабораторію для дітей

Спорт замість тривог: у Тернополі фітнес-тренерка з Миколаєва влаштовує благодійні заняття та допомагає ЗСУ

Тернополянка за допомогою гончарства надає психологічну підтримку переселенцям

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up