Від 12 кіз до успішної справи: історія екоферми «Веселі козенята» у селі Хомівка

Екоферма «Веселі козенята» розташована у селі Хомівка Білецької громади. Це господарство заснував підприємець Тарас Назар, чия мрія про власну ферму втілилася у життя завдяки любові до тварин і прагненню виробляти натуральні та якісні продукти.
Історію успішного крафтового виробника розповіли в Тернопільській обласній військовій адміністрації. У рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу» ферму відвідали журналісти.
«Я розумів, що тваринництво — це дорого і непросто. Але для мене це не просто справа, а життя. До того ж я завжди мріяв мати власну ферму», — розповів керівник господарства.
Починали з 12 кіз
Ферма починалася з 12 кіз, а сьогодні тут утримують вже близько 75, з яких приблизно 20 — дійні. У планах господаря — довести цю кількість до 40. Також на фермі є три корівки, молоко яких використовують для виготовлення улюбленого серед гостей морозива. За спеціальними замовленнями його готують і з козиного молока.
Особливість господарства у тому, що тварини утримуються на якісних кормах без використання хімії. Це принципово для підприємця, адже натуральність продуктів — головна перевага ферми.
Основний напрямок ферми — виробництво сирів. Нині тут виготовляють 11 видів твердих і м’яких сирів, технології яких Тарас Назар шукав за кордоном і адаптовував під наявні умови. У планах — облаштувати спеціальний льох для зберігання продукції.
Важливим напрямом є й зелений туризм. «Тваринництво без зеленого туризму нічого не варте. Це пропагування здорового життя і натуральних продуктів», — наголошує підприємець.
Для відвідувачів уже проводять екскурсії з дегустацією сирів, облаштовано альтанку, мангал та дитячий майданчик. Незабаром тут планують запустити майстер-класи із сироваріння.
Сімейна справа
Попри труднощі з логістикою та виклики для малого бізнесу, ферма успішно розвивається. «Веселі козенята» стали прикладом того, як сімейна справа може поєднувати виробництво якісних продуктів і створювати простір для відпочинку.
Такі ініціативи як Зелений туризм Еко-Ферма Веселі Козенята мають велике значення для Тернопільщини: вони підтримують місцеву економіку, формують культуру споживання натуральних продуктів і відкривають нові можливості для зеленого туризму.
-
бджільництво (мед, крем-мед, медові наливки, продукти з горіхами та травами);
-
молочна продукція та різноманітні сири;
-
вина та крафтове пиво;
-
вирощування та заготівля ягід, трав, чагарників;
-
чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди, квіти та трави.
Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали історію успіху пташиного господарства.
Читайте також:
На Тернопільщині колишня бухгалтерка облаштувала власний пташник і щодня збирає по 5 000 яєць
Харківська режисерка переїхала на Тернопільщину та влаштувала кінолабораторію для дітей
Тернополянка за допомогою гончарства надає психологічну підтримку переселенцям
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.