Партнер рубрики Події

Куди звертатися, якщо немає світла, чому міняють графіки і чи залежить від цього робота світлофорів

Куди звертатися, якщо немає світла, чому міняють графіки і чи залежить від цього робота світлофорів

Не завжди причиною вимкнення електроенергії є застосування погодинних відключень, а можуть бути й аварійні пошкодження. Як і де про це дізнатись і куди повідомляти, якщо ускладнений рух через знеструмлення світлофорів, дізнались «20 хвилин». 

Зникло світло, а в цей час за певною адресою не заплановане погодинне вимкнення електрики, або не працюють світлофори, «20 хвилин» з’ясували, де дізнатись інформацію про аварії чи причини знеструмлення та куди повідомляти про ускладнений рух транспорту через знеструмлення світлофорів.  

 

Світлофори працюють на генераторах

Як дізнались журналісти, у Тернополі всі критично важливі світлофори заживлені до генераторів. Про це «20 хвилин» повідомила т.в.о. старшого інспектора управління патрульної поліції в області Віталія Щупляк. 

Відео дня

— На аварійно-небезпечних перехрестях світлофори завжди працюють і не вимикаються, — запевнила Віталія Щупляк. — Але в разі ускладненого руху, громадяни можуть телефонувати на лінію 102. Патрульні виїжджатимуть за потреби на ці ділянки для регулювання дорожнього руху. 

Відключення електроенергії може бути не лише з причини застосування погодинного вимкнення електрики, наголосили в АТ «Тернопільобленерго». 

— Сьогодні в енергосистемі України зберігається гостра криза та є дефіцит електричної потужності внаслідок руйнування ворогом генеруючих потужностей на теплових і гідроелектростанціях, пояснив технічний директор АТ «Тернопільобленерго» Андрій Лещук. — Саме тому, з метою збалансування енергосистеми, застосовуються графіки вимкнення і обмеження, а також спеціалізована протиаварійна автоматика.

Після російських атак енергосистема України втратила 9 ГВт – це майже половина потужностей, каже технічний директор. Саме тому, важливим є відновлення енергосистеми та розуміння ситуації споживачами, адже енергетики працюють цілодобово над відновленням пошкоджених енергооб’єктів та підтриманням балансу в енергосистемі.

 

Чому змінюють графіки

— Для того, щоб уникнути неконтрольованих аварійних вимкнень, по всій країні застосовуються графіки погодинних вимкнень, — каже Андрій Лещук. — Від 8 червня 2024 року ситуація трохи змінилася, оскільки, НЕК «Укренерго» доводить всім енергокомпаніям однакову команду на застосування визначеної, прорахованої кількості черг діючих графіків погодинних відключень споживачів, які повинні бути вимкнені протягом періоду доби, погодинно. 

Залежно від споживання, погоди по Україні та можливих форс-мажорних факторів, даний період може оперативно змінюватись диспетчером НЕК «Укренерго», тобто збільшуватись кількість черг ГПВ, яка має відключатись, або змінюватись тривалість вимкнень протягом доби, кажуть енергетики. 

— Саме тому і виникає ситуація, коли енергетики публікують графік погодинного відключення електроенергії, а протягом дня потрібно оперативно вносити зміни в застосування вимкнень,  (збільшувати або зменшувати кількість черг, — пояснив Андрій Лещук. — Тож, споживачам варто слідкувати за повідомленнями енергетиків на офіційних джерелах інформації, щоб бути готовим до вимкнення електроенергії.

Інформацію про вимкнення оперативно оновлюють в телеграм-каналі, на офіційній сторінці підприємства у Фейсбук та на офіційному вебсайті підприємства. (всі посилання у довідці наприкінці тексту - прим. ред). 

 

Може бути аварія

Проте, як зазначає Андрій Лещук, не завжди причиною вимкнення електроенергії є застосування погодинних відключень, адже в електромережах можуть статися аварійні пошкодження. Також енергетики проводять підготовку енергетичної інфраструктури Тернопільщини до осінньо-зимового періоду. Тобто, не кожне відключення електроенергії пов’язане з графіком погодинних відключень.

Якщо вашої адреси немає в графіку погодинного відключення, але електрика відсутня, варто перевірити причину за своєю адресою та орієнтовний час відновлення електропостачання самостійно за допомогою сайту енергетиків за посиланням: https://www.toe.com.ua/breakPlan.

Можна також зателефонувати на лінію кол-центру АТ «Тернопільобленерго», проте при одночасному зверненні великої кількості споживачів, оператори не мають змоги прийняти дзвінки всіх споживачів, наголошують енергетики.

— Інформація про всі вимкнення в електромережах — планові, аварійні, застосування ГПВ в Тернопільської області оперативно вноситься на сайт АТ «Тернопільобленерго», саме тому споживачі можуть бачити її практично в режимі реального часу, — зазначив Андрій Лещук.

Ситуація в енергосистемі країни залишається складною, тому енергетики просять всіх споживачів ощадливо споживати електроенергію та із розумінням ставитись до можливих планових відключень електроенергії чи аварійних вимкнень в мережі. 

 

«20 хвилин» оперативно оновлює інформацію про вимкнення електрики. Вся інформація: 

Графік відключення світла в Тернополі та області

 

Довідка 

У Кол-центр АТ «Тернопільобленерго» працює цілодобово: 0-800-50-90-40, дзвінки з усіх телефонів, в межах території України, безкоштовні. 

Адреси РЕМ https://www.toe.com.ua/news/44 

Фейсбук сторінка АТ Тернопільобленерго https://www.facebook.com/ternopiloblenerho 

Телеграм-канал https://t.me/ternopiloblenerho

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Руслан Зубнев

    Те що ваші провода висять як макарони і на одному прольоту провід має по 3 місця скрутки
  • ?

    Куди звертатися до путiна

keyboard_arrow_up