Партнер рубрики Події

Лікарню швидкої допомоги перетворили у госпіталь для хворих на COVID-19. Що з іншими пацієнтами?

Лікарню швидкої допомоги перетворили у госпіталь для хворих на COVID-19. Що з іншими пацієнтами?
  • Лікарню швидкої допомоги перепрофілювали в госпіталь, де надають допомогу лише пацієнтам хворим на коронавірусну інфекцію, або пацієнтам з підозрою на COVID-19.
  • У такому режимі лікарня працює з 18 серпня, оскільки ліжок в інфекційному відділенні не вистачало.
  • Яка ситуація в закладі наразі та що з пацієнтами, які не хворі на коронавірус – читайте у матеріалі.

Міської ліквідаційної комісія по наслідкам техногенної катастрофи прийняла рішення по перепрофілюванню лікувального закладу в монопрофільний заклад, де надають допомогу хворим лише з COVID-19.

Раніше хворих на коронавірус приймали лише у інфекційному відділенні. Як розповів директор Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський, у інфекційному відділенні було 50 ліжкомісць для хворих. Останніми тижнями кількість хворих почало різко збільшуватися.

Всі сили кинули на лікування хворих з COVID

Головний лікар пояснював - про те, що лікарня може стати госпіталем для хворих на коронавірус, було відомо ще давно. Таке рішення прийняли ще у березні, однак до цього часу потреби не було.

Відео дня

- Ще в березні в нашій лікарні видали наказ про надання допомоги хворим на коронавірус та алгоритм дій на випадок масового поступлення пацієнтів в інфекційне відділення, - пояснює Ярослав Чайківський. – У документі передбачено, що у разі великої кількості пацієнтів у інфекційному відділенні лікарня переходить в монопрофільну, де будуть надавати допомогу хворим з коронавірусом.

Тепер тут всі відділення приймають лише людей, які хворі на COVID-19, або ж мають підозру на коронавірус.

- Ми розгорнули 135 ліжок для хворих на базі всієї лікарні, - каже пан Ярослав. – Усі наші лікарі залишились працювати, тобто нікого не звільнили і не переводили до інших лікувальних закладів у зв'язку з перепрофілюванням. Тепер наші спеціалісти надають допомогу лише хворим на коронавірус.

Станом на 25 серпня, у лікарні перебуває 128 пацієнтів. 92 з них мають підтверджений діагноз, 28 - мають підозри. Ще 8 пацієнтів мають двобічні полісегментарні пневмонії, які потребують лікування, як при коронавірусі.

- Ми маємо різної складності пацієнтів, - розповідає пан Ярослав. – Звичайно, при такій кількості пацієнтів у нас є і важкі хворі. На кисневій підтримці знаходиться 8 хворих. 7 хворих – на кисневому концентраторі. Деякі пацієнти мають нестабільний стан – їх то підключають до апаратів подачі кисню, то відключають. Також вже є частина тих, які готові до виписки. Станом на 25 серпня, таких є 8.

Куди поділи інших хворих?

Лікарня швидкої допомоги надавала ургентну, тобто невідкладну допомогу хірургічним, нейрохірургічним та травматологічним хворим у цілодобовому режимі. На базі лікувального закладу функціонував і травмпункт, який обслуговував жителів громади.

- З 18 серпня наші відділення переведені до інших лікарень, - пояснює Ярослав Чайківський. – Хірургічне відділення - до міської лікарні №2, яка несе ургенцію протягом семи днів на тиждень. Травматологічне відділення та травмпункт працює на базі університетської лікарні, де наші жителі можуть отримати допомогу.  

Усіх пацієнтів, які перебували на стаціонарі у лікарні швидкої допомоги, перевезли до інших закладів. Ніхто не лишився без допомоги, запевняють медики. Нових пацієнтів, які не хворі на коронавірус, доставляють одразу до інших лікувальних закладів міста.

Лікарня працюватиме у звичному режимі

Хоча ситуація лишається напруженою, все ж лікарня швидкої допомоги невдовзі запрацює у звичному режимі. У режимі госпіталю вона працюватиме до кінця тижня.

- Ми маємо перейти у звичний режим роботи, - каже головний лікар. – Інфекційне відділення надаватиме допомогу хворим на коронавірус, а інші відділення повернуться до звичної роботи. Ургенція по травматології, хірургії та нейрохірургії буде відновлена. Травмпункт також відновить роботу на базі нашої лікарні з 1 вересня.

Частину пацієнтів, хворих на коронавірус, переведуть до інших лікувальних закладів.

- У міській лікарні №2 є такі відділення, як пульмонологічні, загальнотерапевтичні, які наразі не надають допомогу хворим на коронавірус, - каже Ярослав Чайківський. – Там зможуть надавати допомогу також, адже при коронавірусі спостерігається полісегментарна пневмонія. Тому таке рішення прийняли, щоб ці спеціалізовані відділення також надавали допомогу хворим.  

Чи можуть повернути режим госпіталю знову?

Головний лікар пояснює, що з 1 вересня лікарня має відновити свою роботу у звичному режимі, однак ситуація може змінитися.

- Ситуація з коронавірусом залишається складною, - каже лікар. – Кількість хворих стрімко зростає. Відповідно, 135 ліжок ми швидко заповнили. Станом на п’ятницю, 21 серпня, ці ліжка були заповнені. У зв’язку з цим, у лікарні №3 було розгорнуто лікарню «другої хвилі». У найближчі дні мають долучитися і інші заклади міста, тому навантаження на наш заклад зменшиться. Наші лікарі працюють у дуже важких умовах, адже пацієнтів багато. Це тяжко як фізично, так і психологічно.

Чи не доведеться знову переводити заклад в режим госпіталю – невідомо. Усе залежатиме від захворюваності. Тому тернополян закликають не ігнорувати правилами карантину – дотримуватися соціальної дистанції та одягати маски у людних місцях.

Кого госпіталізовують, а хто лишається вдома?

Оскільки близько 80% випадків захворювання протікають у легкій формі, більшість хворих лікуються вдома, під наглядом сімейних лікарів. У лікувальних закладах перебувають хворі, які потребують нагляду лікарів.

- Відповідно до останніх рішень МОЗу, не виключено, що лікувальні заклади надаватимуть допомогу винятково з важким перебігом захворювання, - каже Ярослав Чайківський. – Однак наразі ми приймаємо пацієнтів з середнім ступенем захворювання, адже може бути важкий перебіг хвороби. За медичними показниками, часто можна класифікувати стан захворювання як середній, однак людина себе почуває дуже погано і проситься на стаціонарне лікування.

Пацієнтам з легким перебігом хвороби радять лишатися на амбулаторному лікуванні, тобто вдома, але під наглядом сімейного лікаря.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Таня

    Сусід - таксист, а сестра - перукар і через них кожен день проходить пів Тернополя. От вони кажуть, що цього року кожен третій  тернополянин був на морі як не в Одесі, то в Херсоні чи Миколаєві. На пляжах море людей. Всі без масок, всі плавають в одній водоймі. А тепер питання - ви бачили, щоб в червоній зоні було хоч одне курортне місто цього літа? Бо це ж логічно - на курортах найбільше скупчення людей, отже там мала би бути червона зона все літо!! А не в напів пустому від травня Тернополі. І проблема далеко не в масках. Я думаю, багатьом все давно зрозуміло.
  • Oleksandra Havryschak

    Забаньте цю феєричну тьотку, яка ганяє по всіх новинах про коронавірус
  • AnonimT

    Міській раді і Поліції просто засліпило очі палубою!!!

    Подивіться на маршрутки, по пів маршрутки людей їде без масок і водії нічого не кажуть і ніколи не казали!!! Ау-у-у- хтось на це почне реагувати!!!! бо через дикунів і худобу той карантин не закінчиться поки вони не захворіють і не вимруть!!!!!!!!
  • Мах

    ЩОсь не видно в коментарятих хто "ви хоть одного хворого бачили".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up