"Прогноз на літо не збувся, кількість хворих росте". У лікарні швидкої допомоги хочуть зробити госпіталь

"Прогноз на літо не збувся, кількість хворих росте". У лікарні швидкої допомоги хочуть зробити госпіталь
  • У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації, лікарню швидкої допомоги планують перевести в режим госпіталю. Туди доставлятимуть лише хворих на коронавірус. Таке рішення прийняли на засіданні оперативного штабу по боротьбі з коронавірусом у середу, 17 червня.
  • Чи стане лікарня госпіталем, що буде з іншими пацієнтами, як працюватимуть лікарні та яких змін ще чекати тернополянам, читайте у матеріалі.

Через послаблення карантину в області збільшилась кількість хворих на коронавірус. Медики б’ють на сполох – якщо люди ігноруватимуть карантинні норми, ситуація може стати критичною. Адже . багато людей ігнорують карантин. Дехто навіть почав переконувати - ніякого коронавірусу не існує, а маски і карантинні норми - непотрібні. 

Серед тернополян розгорнулись дискусії у коментарях під однією з попередніх публікацій про носіння маски в спеку. Хтось каже, що маску не носить, бо не вірить в коронавірус, а хтось навпаки - закликає дотримуватись правил, адже від цього залежить здоров'я та життя людей. 

- Носити маску потрібно обов'язково, - пише тернополянка Ганна. - Все це виконувати не тяжко. А коли людина захворіє, опиниться на лікарняному ліжку - це дуже тяжко. Втрачати здоров'я, страждання рідних. Вдумайтесь.

Відео дня

Дехто нагадує, що від вірусу у всьому світі помирають люди, тому ігнорувати карантин не можна. 

- Всі такі мудрі, аж зашкалює, - обурюється тернополянка Оксана. - Маска в першу чергу захищає ту людину, яка її носить! В світі померло майже 400 тисяч людей від цієї недуги. Мільйони хворих, а в нас фейк?!! Хто в що хоче, в те і вірить, а точніше - кому в що вигідно! Ми такі мудрі, поки все добре, а як прийде біда на поріг - от тоді на всіх нарікаємо, але не на себе! А вірус є! Ще й зимова вірусна пневмонія повернулась, і набирає обертів, а ви носіть маску в сумці, або в кишені! Безсмертні, бо вам так вигідно!

Дехто ж жартує, що маску носить, але в кишені.

- Кажуть, що маска захищає тих, хто носить, от весь карантин носив і зараз ношу в кишені, - пиш тернополянин Василь. - Навіть не розпаковував, так як навіть постанові Кабінету Міністрів написано: "носити захисні маски...", а як носити не уточнили. От я і ношу, я ж законослухняний громадянин.

Яка ситуація в області?

Кількість хворих за останні два тижні почала збільшуватися. У лабораторному центрі прогнозують лише загострення ситуації.

- Епідеміологічна ситуація в області є неблагополучною, - каже лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Є тенденція до росту захворюваності. Ми спостерігаємо ріст захворюваності з 26 травня. Показник інцидентності перевищує рекомендовані Кабінетом Міністрів 12 випадків на 100 тис. населення. Цей показник у нас складає 18,9 на 100 тис. населення.

Невтішні прогнози не лише через зростання кількості захворювань, а і через показники смертей. Ці показники взаємопов’язані. Якщо збільшиться кількість нових випадків захворювань – збільшиться і кількість летальних випадків.

- Прогноз стосовно летальності також невтішний, - каже Володимир Паничев. - Чим більше буде випадків захворювання, тим більше хворітимуть люди з групи ризику. Багато народу з області їде до Тернополя, це впливає на ситуацію в місті. Вікова структура у місті – діти 8,9%, дорослі – 91,1%.

Медики пояснюють, що ріст захворюваності пов’язаний з тим, що люди почали легковажно ставитися до карантину. Часто ігнорують вимоги підприємці, продавці на ринках та магазинах, перевізники тощо.

- До 26 травня ми бачили тенденцію на зниження захворюваності, однак тепер почалось різке зростання, - пояснює Володимир Паничев. - Є і проблема, що перехід до адаптивного карантину багато людей сприйняли як його завершення. Прикро, що в цей період стались інциденти, через які почались спалахи інфекції. Будемо відверті, що на ринках, у багатьох магазинах не дотримуються карантинних норм. На жаль, є приклади порушень законодавства перевізниками. Я особисто спостерігав, як водії тролейбусів їздять без масок. Приватні перевізники не дотримуються карантинних норм. Дуже хотілося б, щоб ці порушення фіксувалися.

Прогноз медиків, що влітку кількість хворих на COVID-19 зменшиться, як це буває з іншими вірусними респіраторними хворобами, не збувся.

- Ми сподівалися, що влітку буде зниження захворюваності, оскільки COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом, - каже Володимир Паничев. Але, на жаль, відсутність колективного імунітету сприяє тому, що циркуляція вірусу не перервана. У таких умовах виконання протиепідеміологічних заходів є обов’язковим.

Чи стане лікарня швидкої допомоги госпіталем?

У лікарнях міста збільшується кількість хворих, кажуть медики. Через це лікарню швидкої допомоги планують перевести в режим госпіталю. Відповідне рішення вже прийняли на засіданні оперативного штабу.

- За останні два тижні в місті реєструють нові випадки захворювання, - каже керівник міського відділу охорони здоров'я Василь Данчак. - Ми маємо щоденне зростання захворюваності. Ситуація напружена. Якщо говорити про заклади охорони здоров’я, то станом на ранок 17 червня 125 хворих перебувають на амбулаторному лікуванні, з них 12 дітей. На самоізоляції - 313 осіб.

Враховуючи те, що завантаженість ліжок хворими на коронавірус велика, лікарню швидкої допомоги планують перевести в режим госпіталю.

- Ми доручили директору лікарні швидкої допомоги забезпечити заходи по підготовці до переведення лікувального закладу в режим госпіталю, - каже Василь Данчак.

Сам головний лікар міської лікарні швидкої допомоги пояснює, що такий варіант розглядали ще у березні, на початку карантину. Однак потреби переводити лікарню в режим госпіталю немає і поки що цього робити не будуть.

- Ще в березні в нашій лікарні видали наказ про надання допомоги хворим на коронавірус та алгоритм дій на випадок масового поступлення пацієнтів в інфекційне відділення, - пояснює директор лікарні. – У документі передбачено, що у разі великої кількості пацієнтів у інфекційному відділенні лікарня переходить в монопрофільну, де будуть надавати допомогу хворим з коронавірусом. Наразі рішення оперативного штабу про переведення лікарні в режим госпіталю призупинено, оскільки потреби в цьому немає.

Директор закладу пояснює, що за останні дні кількість нових поступлень до лікарні стабілізувалось. Станом на 17 червня, в інфекційному відділенні перебуває 32 особи з коронавірусом. Оскільки вільних місць ще вистачає – потреби робити з лікарні монопрофільну немає потреби.

Однак якщо кількість пацієнтів з коронавірусом збільшиться, заклад доведеться перепрофілювати – на це знадобиться одна доба – каже Ярослав Чайківський.

- Якщо буде потреба перепрофілювати заклад, то на це відведено одна доба, - каже головний лікар. – Всі пацієнти з інших відділень ми переведемо до інших закладів. Лікарі нашого закладу залишаться працювати у повному складі в нашому закладі. Всі вони займатимуться лише лікуванням хворих на коронавірус.  

Чи забезпечені лікарні?

- Госпітальні бази повністю забезпечені засобами індивідуального захисту на три місяці роботи, як це рекомендує Міністерство охорони здоров’я, - кажуть у відділі охорони здоров’я міської ради. - Це і маски-респіратори, і костюми. З забезпеченням проблем немає.  

Однак керівник міського відділу охорони здоров’я зауважує, що запасу засобів захисту вистачить на три місяці лише в тому випадку, якщо ситуація лишатиметься стабільною, і кількість хворих не збільшуватиметься.

ПЛР-тести проводять в повній мірі. Проблем з забезпеченням тест-систем у лабораторному центрі немає. Як пояснює Володимир Паничев, тернопільський лабораторний центр навіть отримував біоматеріали з сусідніх областей на дослідження.

Як житиме місто?

У зв’язку з тим, що в місті зростає кількість нових випадків захворювання, на засіданні міського штабу по боротьбі з коронавірусом прийняли ряд нових рішень. Окрім переведення лікарні швидкої допомоги в режим госпіталю, є і інші зміни.

Керівники організацій, підприємств та релігійних громад мають дотримуватися усіх протиепідеміологічних норм. Ті заклади, які не матимуть можливість це зробити, будуть вимушені припинити свою роботу на час карантину.

Обмежать всі масові заходи, за винятком ЗНО та заходів критичної інфраструктури.

У закладах громадського харчування заборонять проводити масові заходи – урочисті події, весілля, тощо. Між місцями має бути відстань не більше ніж 1,5 метрів, а за столом повинно бути не більше 4 людей.

Керівники торгових центрів та ринків мають забезпечити розмежування потоків покупців, окремий вхід та вихід, температурний скринінг та дезінфекцію.

Перевозити пасажирів в громадському транспорті повинні в масках. Кількість пасажирів в транспорті повинна бути не більша, ніж кількість місць.

Спільні робочі групи посилено стежитимуть за дотриманням карантинних норм.

Тим часом не всі тернополяни вірять всьому, що говорить влада чи медики. Людям набрид карантин і тривала ізоляція. Та і жити за щось треба. Про це вони неодноразово наголошували журналістам під час опитувань на вулицях міста. 

А як ви ставитесь до цих змін? Чи дотримуєтесь карантинних норм? Чи потрібно посилювати карантин? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Ігор Буда

    тяжка справа-адже з 2019 відомо, що число дурнів перевищує 73 відсотки.
    може б їм у зєліної лєни поспрашивать?
  • Oleh Tomashevskyi

    Хватить дурити людей
  • Руслан Кривокульський

    Ну -ну , як тільки перестануть видавати лікарням гроші за хворого на цю міфічну хрінь так зразу епідемія піде на спад , 💯%!!!!!
  • София Мысаковская-Мыхайлив

    Всі наголошують на масках- да вони потрібні і дуже   але чому нічого не говориться про  рукавички, чому їх ігнорують адже   руки потіють із кожним доторканням до чогось набирають тих  мікробів і несуть їх далі.Чи в них вже немає потреби?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up