Лісові гриби вже продають на стихійці у Тернополі: скільки коштують і як правильно обрати
Після рясних осінніх дощів стихійний ринок у Тернополі заполонили лісові гриби. Найбільше продають рижики, подекуди трапляються маслюки та білий гриб. Чи безпечно купувати лісові гриби на стихійних ринках, кому їх вживати не бажано і як правильно обирати — розповідаємо.
Днями журналісти «20 хвилин» навідалися на стихійний ринок на вулиці Шептицького. Серед домашніх яєць, овочів, фруктів та молочної продукції помічаємо і лісові гриби. Найчастіше пропонують рижики — кілограм коштує 100–120 гривень.

Білий гриб зустрічається рідко. Лише поодинокі продавці пропонують його за ціною від 250 гривень за кілограм. Подекуди можна знайти й маслюки — ціни стартують від 80 гривень. Вартість залежить від розміру: менші гриби дорожчі, старші та більші — дешевші.

Зі слів продавців, гриби збирають на Бережанщині, біля села Вертелка та селища Залізці, а також у Чортківському районі. Тернополяни купують, але з обережністю: оглядають товар та уточнюють дату збору.

Нагадаємо, раніше жителі Тернопільщини ділилися у соцмережах світлинами з грибним урожаєм.
Будьте уважні!
До купівлі грибів варто ставитися відповідально, адже це може коштувати здоров’я, а подекуди — життя. Медики категорично не радять купувати лісові гриби на стихійних ринках. Якщо ж вирішили ризикнути, дотримуйтесь рекомендацій щодо вибору й приготування.
— Тернополяни мають розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту. Якщо ви вирішили придбати лісові гриби, звертайте увагу на їхній зовнішній вигляд, щоб не було плісняви. Якщо ви не впевнені у грибі — краще не купуйте, — каже лікарка ветеринарної медицини Наталія Остапів. — Гриби не є основним продуктом харчування. Вони не містять необхідних для організму мікроелементів, лише рослинний білок, який важко засвоюється.

Важливо! Вживати гриби не рекомендують вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям. Також не можна давати гриби дітям до 12 років.
Якщо ж вирішили їх приготувати — поставтеся серйозно до термічної обробки та консервації, адже гриби можуть спричинити ботулізм — важке інфекційне захворювання.
— Ботулізм — це не отруєння грибами. Небезпечна саме технологія приготування консервації. Навіть перевірені гриби можуть стати отрутою. Перші симптоми з’являються через 2–3 години після вживання. Необхідно негайно звертатися до лікаря та повідомити про вживання грибної консервації. Визначити ботулізм за смаком чи кольором неможливо, — пояснюють у Держпродспоживслужбі Тернопільської області.
Пам’ятайте: купувати гриби слід лише у спеціально відведених місцях. Обирайте тільки ті, які добре знаєте й уже колись вживали.
Читайте також:
Гриби і ботулізм: як тернополянам уберегтися від смертельної небезпеки
«Діти потребували уваги та турботи»: що відомо про родину з Копичинців, яка отруїлася грибами
Заява до суду та вилучення з родини: де тепер діти з Копичинців, які вижили після отруєння грибами
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.