Обов'язкові щеплення, підробка довідок і не тільки. Про що говорив міністр Ляшко у Тернополі?

Обов'язкові щеплення, підробка довідок і не тільки. Про що говорив міністр Ляшко у Тернополі?

До Тернопільщини навідався міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Про що говорив міністр та яких змін чекати уже найближчим часом – читайте у матеріалі.

Одне з найактуальніших питань, яке виникає у багатьох людей – чи чекати збільшення переліку професій та закладів, де необхідна вакцинація для роботи. Нагадаємо, так вже працюють заклади освіти, де для роботи необхідно понад 80% вакцинованих працівників.

Для кого щеплення буде обов'язковим

Міністр пояснює – наразі над цим працюють. Поки що говорити про те, що перелік професій, де необхідна вакцинація для роботи збільшать, – зарано.

– Наразі до цього наказу приходять пропозиції, зауваження, які будуть розглянуті Міністерством охорони здоров’я, – пояснив пан Ляшко. – Після цього наказ піде на державну реєстрацію до Міністерства юстиції. Після офіційної публікації він набере чинності. Тільки в такому випадку буде визначено чіткий перелік професій, де без вакцинації проти ковіду не будуть допускати до роботи.

Відео дня

Однак Ляшко наголосив – не чекайте наказів та притягнень до відповідальності. Варто вакцинуватися, адже це дієвий доказовий спосіб захисту від ускладнень від коронавірусної хвороби.

Щодо збільшення кількості хворих та недостачі ліжок в лікарнях міністр пояснює – якщо в лікувальних закладах збільшується кількість хворих, можуть відкривати нові лікарні, відповідно до складених списків.

Чи будуть відкривати лікарні для ковідних хворих

– Коли на території регіону заповненість ліжок з підключеним киснем перевищує 50%, в цьому регіоні додатково вводиться новий заклад охорони здоров’я, – зазначив Ляшко. 

Говорив міністр і про підробку ковід–сертифікатів. Вже з’являються повідомлення про підробки довідок про щеплення. Боротися з цим обіцяють жорстко.  

– Міністерство охорони здоров’я звернулося до СБУ і національної поліції з чіткими роз’ясненнями, як видаються сертифікати, як вони заповнюються з зазначенням критичних точок, де можуть бути факти підробки, щоб працівники СБУ та національної поліції могли впливати на процес, проводити спецоперації і ми вчасно виявляли тих, хто займається підробками, – каже міністр. – Якщо ми виявлятимемо в закладах охорони здоров’я те, що лікарі підроблюють довідки про щеплення, ми будемо відсторонювати керівників. Ми не можемо допустити дискредитацію вакцинальної кампанії шляхом появи фальшивих сертифікатів. Оскільки людина з таким сертифікатом може захворіти, потрапити до реанімації, а потім з’являтимуться повідомлення, що вакцина не захищає.

Також міністр підтвердив, що вже з 1 жовтня лікувальні заклади зможуть виписувати електронні лікарняні. Це мало статись ще з 1 вересня, однак процес затягнувся. Подробиці наразі не розголошують. Віктор Ляшко пообіцяв, що все щодо електронних лікарняних стане відомо після брифінгу у п’ятницю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up