Партнер рубрики Події

Макарони по 96, а картопля по 25: чому в закупівлях для шкіл і садків ціни вищі, ніж у магазинах

Макарони по 96, а картопля по 25: чому в закупівлях для шкіл і садків ціни вищі, ніж у магазинах

В управлінні освіти і науки міськради оголосили тендери на закупівлю продуктів харчування для місцевих садків та шкіл. Журналісти «20 хвилин» проаналізували, що та у кого купуватимуть для харчування малечі. Які ціни на ці продукти у магазинах та чому у закупівлях вони значно вищі. Про це у матеріалі!

Станом на 16 січня на сайті державних закупівель тривають аукціони на постачання різних продуктів харчування. Взяти участь та подати свої пропозиції можуть підприємці, які відповідають вимогам управління освіти і науки та зможуть вчасно та якісно надати послуги.  

Які вимоги до переможців

Відповідно до проєктів договорів, які укладає управління освіти і науки тернопільської міської ради з підприємцями, переможці тендерів повинні доставляти товар за вказаними адресами навчальних закладів впродовж року або певного періоду, залежно від типу товарів. Наприклад, цитрусові повинні постачати до червня 2024 року, макарони – до кінця року. 

Загалом, постачальник повинен доставляти потрібну кількість товарів невеликими партіями. Це потрібно робити з понеділка по п’ятницю у визначений час. При кожній поставці потрібно надати копії декларацій виробника та сертифікати якості на продукти.

Відео дня

Продукти потрібно доставляти у 39 закладів – 36 закладів дошкільної освіти та три початкові школи міста. 

Таким чином постачальник виконує доставку продуктів власним транспортом впродовж усього періоду. Це одна з умов договору. 

Хто бере участь

Журналісти «20 хвилин» проаналізували закупівлі продуктів харчування для закладів освіти на 2024 рік. Деякі оголосили у грудні 2023 року, частину – у січні 2024. Журналісти знайшли 23 закупівлі. Всі вони, станом на 16 січня ще тривають. На деякі ще можна подавати свої пропозиції, а деякі уже на етапі кваліфікації переможців та укладання договорів. 

Загалом, очікувана вартість усіх закупівель продуктів харчування на 2024 рік, наразі становить понад 46 млн. гривень. Усі закупівлі проходять у форматі відкритих торгів, тобто підприємці можуть пропонувати свою вартість, нижчу, ніж очікувана.  

Станом на 16 січня, з 23 аукціонів, які зайшли журналісти на сайті держзакупівель, 8 не мають пропозицій від жодного учасника. 13 закупівель мають лише по одному учаснику. І лише у двох закупівлях є по 2 учасника, станом на 16 січня. 

Серед учасників, по кількості тендерів, в яких взяли участь, лідирує ТОВ «Продлюкс плюс», ФОП Василь Мандзій та ФОП Неля Маник. Вони мають по три заявки на різні аукціони. У деяких вони єдині, хто надав пропозицію.

До слова, ці підприємці перемагали у торгах управління освіти і минулого року. Про це читайте за посиланням:

Ми підрахували, у кого та за скільки купують їжу для тернопільських садочків та шкіл

Які ціни встановили

Оскільки закупівлі наразі тривають і договори з підприємцями ще не уклали – наразі ще зарано говорити, скільки витратять на продукти для дітей з міського бюджету. Тож журналісти «20 хвилин» проаналізували, яку очікувану вартість встановило управління освіти на різні продукти та які ціни вже пропонують підприємці.

Серед продуктів, які закупляють для садків та початкових шкіл – овочі та фрукти, сухофрукти, макаронні вироби, крупи, борошно, листкове тісто, крохмаль, кисіль, молоко, масло, сметана, кисломолочний та твердий сир, цукор, ванільний цукор, м’ясо, хліб.

На інфографіці можна побачити, скільки планують закупити основних продуктів.

Щодо стартових цін, які встановлює управління освіти – є товари, вартість яких значно вища, ніж ми бачимо у магазинах.

Наприклад, 11 січня управління оголосило закупівлю 55 000 кг картоплі з очікуваною вартістю 1 375 000 грн. Це 25 гривень за кілограм. Наразі ще жоден учасник не взяв участь у тендері. 

Курячі яйця управління освіти оцінило в 5,6 грн за штуку. Їх мають закупити 400 000 штук. Очікувана вартість 2 240 000 грн. Наразі триває прийом пропозицій від підприємців. Ще жоден учасник не подав свою кандидатуру. 

Яблука оцінили у 16 грн/кг. Планують закупити 38 000 кг. Очікувана вартість – 610 000 грн. Учасників наразі немає. 

Також управління освіти оголосило закупівлю макаронних виробів. Відповідно до опису, необхідно 16 000 кг фасованих макаронів з пшениці твердих сортів. Кілограм оцінюють в 96 гривень. Ще жоден учасник не подав пропозицій, тож наразі невідомо, яка буде кінцева ціна. 

На деякі пропозиції вже відгукнулися підприємці та запропонували свої ціни, нижчі ніж очікувані.

Куряче філе управління освіти оцінило в 160 грн за кілограм. ТОВ «Продлюкс плюс» запропонували виконати замовлення з ціною 146,5 грн/кг. Необхідно 30 000 кг м’яса.

Також мають придбати свинячу вирізку – 30 000 кг. Управління освіти очікувало закупити м’ясо по 232 грн/кг. Наразі ФОП Роман Олійник запропонував ціну 159,5 грн/кг. 

Повинні придбати хек – 12 000 кг. Очікувана вартість була 210 грн/кг. ФОП Ігор Двораківський запропонував ціну 176 грн/кг. 

У закупівлі молока об’єм товару вказують не в літрах, а в кілограмах – 125 000 кг. Очікувана вартість – 36,35 грн/кг.  ТОВ «Явір плюс» запропонували ціну 35 грн/кг.

Очікувана вартість закупівлі твердого сиру – 310 грн/кг. ТОВ «Продлюкс плюс» запропонували ціну 289,8 грн/кг. Його потрібно 6000 кг.

Вершкове масло управління освіти оцінило 360 грн/кг. ФОП Василь Мандзій запропонував 355 грн/кг. 

У деяких закупівлях вказано одразу кілька позицій товарів та їх загальну вартість. Тож у скільки  оцінює товари управління освіти розрахувати неможливо. Їх вартість за кілограм стане відома після укладання договору з підприємцем. 

На інфографіці ми порівняли очікувану вартість деяких продуктів та ціни у супермаркетах. Зауважимо, що очікувана очікувана вартість включає в себе реглярну доставку у 39 закладів освіти впродовж усього періоду, визначеного у договорі. Для порівняння ми обрали найдешевші товари, які знайшли на полицях супермаркету «Сільпо» (вул. Торговиця, 15А). 

 

Як формують ціни та обирають переможців

У міській раді Тернополя повідомляють, що закупівлі оголошені в системі Prozorro у формі аукціону, а це означає, що переможцем стане той, хто дасть найнижчу ціну на вказані продукти.

Ціна за кілограм визначають на підставі офіційного листа Тернопільської торгово-промислової палати за результатами моніторингу на внутрішньому ринку Тернопільської області з урахуванням доставки.

Лише після проведення закупівель та визначення переможців буде відомо, за якою ціною будуть доставляти той чи інший товар.

Заступниця головного бухгалтера централізованої бухгалтерії дошкільних закладів та голова тендерного комітету Ірина Блиндюк пояснила, як встановлюють очікувану вартість товарів та як проходять закупівлі. 

– Очікувану вартість товарів ми формуємо на основі аналізу середніх цін у Тернопільській області, даних Тернопільської торгово-промислової палати, статистичних органів, – пояснює Ірина Блиндюк. – Також треба розуміти, що у вартість входить доставка товарів до закладів освіти, а це 39 освітніх закладів. Продукти доставляють невеликими партіями, щоб вони були свіжі. Коли від керівника закладу надходить звернення до підприємця, що є потреба в певній кількості продуктів – її мають доставити. Також підприємець повинен надавати документи, які засвідчують якість товарів при передачі. Саме так формується ціна. 

Вартість деяких товарів може корегуватися упродовж року. Вона може як зменшуватися, так і збільшуватися.

– Оскільки продукти постачають підприємці впродовж певного періоду чи навіть року, ціни на них можуть змінюватися, відповідно, коригується ціна на поставку, – каже Ірина Блиндюк.

Закупівлю основних товарів виконують на рік, – розповіла голова тендерного комітету. Також впродовж року можуть створювати додаткові закупівлі, якщо з’являється потреба, або ж оголошують закупівлю сезонних товарів, наприклад, овочів та фруктів. Об’єм продуктів, які закупляють, формують на основі запитів керівників закладів.

– Наразі ще триває процедура закупівлі товарів для початкових шкіл та садків. – розповідає Ірина Блиндюк. – Поки не визначено переможців – заклади освіти мають запас продуктів харчування, який вони завчасно зробили. Усі садочки та початкові школи продуктами забезпечені і проблем з харчуванням дітей немає. Ми вже оголосили основні закупівлі. Також найближчим часом ми опублікуємо закупівлі таких продуктів як какао, чаю, тощо.

Журналісти «20 хвилин» також запитали, чому у тендерах фігурують одні і ті ж підприємці. 

– Ми проводимо закупівлі у форматі аукціонів, тому будь-який підприємець, який відповідає вимогам та пропонує найкращу ціну, може взяти участь, – запевняє пані Блиндюк. – Хоча у місті є чимало підприємців, не всі готові брати участь у виконанні таких замовлень, оскільки продукти харчування потрібно не просто надати, а регулярно розвозити в 39 закладів. Тому це готові робити лише деякі підприємці, які і беруть участь у тендерах. 

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за проведенням закупівель продуктів для закладів освіти. Тож хто переможе у тендерах та за скільки купуватимуть продукти для дітей – читайте у наших наступних матеріалах.

А чи задоволені ви харчуванням дітей у садочках та початкових школах? Проголосуйте та пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (46)
  • Ольга Ольга

    Лису гниду потрибно садити!
  • Юрій Якимчук

    Не порадуйте,а подумайте(помилка)
  • Юрій Якимчук

    Якщо завчасно домовитись і закупити в селі  продукти харчуванн,я наголошую-завчасно,як це мали  б робити відповідальні за закупівлю працівники,то ціни(оптові)були б на 50% дешевші.При цьому люди в селі були б дуже задоволені (усі б достатньо заробили,УСІ).

    P.S.Також люди в селі чи виробники скинули би ще відсотків 10 щоб в них стабільно купляли і відповідно якість була б дуже високою!

    А тепер порадуйте яка була б ціна на кожну позицію!Тепер подумайте кому це не вигідно,без кого в нашому місті нічого не можливо вирішити,без наслідків і помсти?Здогадайтесь з трьох раз!Любите загадки?Давайте відгадки!

    І думайте ,шановні, кому давати повноваження,які впливають на ваше життя,особливо наших дітей!!!!А могло все Бути набагато краще,при чому слово"набагато"тут головне!
  • Надія

    Картопля по 25  !!! грн. для шкільних закладів

keyboard_arrow_up