Медики, які залікували до смерті тернополянина, постануть перед судом

Медики, які залікували до смерті тернополянина, постануть перед судом

Двом лікарям райлікарні на Львівщині, де залікували до смерті сина тернополянина Володимира Кулака, нещодавно оголосили про підозру у злочині та обрали міру запобіжного заходу. Одного із них ще й відсторонили від роботи на два місяці.


Медик — не згідний. За роботу тримається зубами та оскаржує своє відсторонення.


Нагадаємо, тернопільська родина Кулаків у 2017 році, під час літніх канікул, втратила12-річного сина Романа. Хлопчик помер від завороту тонкого кишечника, якого на початках не змогли діагностувати лікарі на Львівщині, у Жидачівській райлікарні. Медики спершу  «лікували» дитину від теплового удару, потім взялись за лікування харчового отруєння - поклали в інфекційне відділення, промивали шлунок, викликали блювоту, призначили «Смекту», «Боржомі», «Валер’янку» та інше, допоки дитина корчилась від болю через заворот.   


Читайте також  Син помер через халатність лікарів
 "Душу сина за гроші не продаю". Півтора роки батько бореться з системою
 

Відео дня

Про халатність говорять документи

Як кажуть батьки, медики не змогли врятувати дитини, бо нічого не зробили для того, щоб врятувати. Відтак тернополяни робили і роблять все для того, щоби притягнути лікарів Жидачівської райлікарні до відповідальності. І на сьогодні слова про халатність лікарів - це вже не лише слова згорьованих батьків, а офіційно підтверджені факти. 

- 30 листопада уже були готові висновки комісійної судово-медичної експертизи, їх надали мені на початку грудня. Однак і там ще поліція, прокуратура робила завершальні кроки, - розповідає батько хлопчика Володимир Кулак. - І ось 28 грудня уже на основі зібраних доказів, бо там було ряд експертиз, засідань, оголосили про підозру двом медикам — черговому хірургу і черговій по лікарні.


Відповідно до висновків комісійної судмедекспертизи, як каже батько, усе документально підтвердилося: в дитини був заворот тонкого кишечника, але ніхто не зробив необхідних у такому випадку кроків, було неузгодження дій. Простими словами — був хаос. 

- Кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст. 140 КК “Неналежне виконання професійних обов'язків”, - додає пан Володимир. - Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.  Якби Кримінальний кодекс був інакшим, то, можливо, медикам загрожувала б більша відповідальність. Бо фактично маючи на руках результати УЗД, де написано, що здутий кишківник,  не звертати на нього увагу і далі не проводити необхідних дій? То це, можливо, вбивство? Яка ж тут лікарська помилка? Але, на жаль, за нашим Кримінальним кодексом, маємо таке.


Система опирається, як може 

Досудове розслідування ще не завершене. Однак, зважаючи на те, як в Україні рослідуються випадки лікарської халатності, випадок Кулаків — загалом рідкісний. Адже родині вдалося зробити все для того, аби справу відразу не зам'яли. І з червня 2017 року про цю трагедію говорять чи не по всій країні.

- Це мені навіть багато юристів та журналістів кажуть, що такого висновку комісійної судмедекспертизи в країні практично нема, - каже пан Володимир. - Зазвичай в такому документі — все розмито, недосказано, а в нашому чітко йдеться, хто і що мав зробити, але не зробив.

Як вже говорив раніше тернополянин, його мета — не посадити лікарів, а змінити медичну систему, змінити мислення медиків та ставлення до пацієнтів, аби таке горе не спіткало більше жодну сім'ю. Однак нині це важко робити, бо та ж система опирається, як тільки може.


- Про підозру оголосили черговому по лікарні і черговому хірургу, - додає тернополянин. -  Чергову по лікарні звільнили ще минулого року, вона пенсійного віку — їй вже 75, за порушення, які призвели до смерті. Там було внутрішнє розслідування по лікарні: перше розслідування провели у липні, відразу після смерті сина. А потім була КЕК департаменту охорони здоров'я, яка побачила порушення в діях чотирьох лікарів. Комісія рекомендувала першим пунктом керівництву лікарні винести догани медикам, другий пункт був про переатестацію, третій — про підвищення кваліфікації. Головний лікар  виконав всі пункти, окрім найважливішого - доган нікому не дав. 

Запахло смаленим - згадали про догани

Таке "покарання" звісно що не влаштовувало родину хлопчика. Вони витребували усі документи щодо ситуації із рекомендаціями КЕК, звернулись за допомогою до народних депутатів.
 
- У той час я дізнався від журналістів львівських, що головного лікаря цієї райлікарні  ще й нагородили президентською стипендією за видатні медичні заслуги, - додає пан Володимир. - Тоді пішов розголос, МОЗ відреагувало відразу. Адже 29 грудня 2018 року президент підписав указ про нагородження, а вже 3 січня січня в Міністерстві була скликана комісія щодо відкликання цього лікаря із нагороджених. До слова, кажуть, що в нас поганий міністр охорони здоров'я, та за іншого — я нічого не добився б! І ось коли почались дії щодо відкликання його із цього списку, у січні 2018 року, то головний лікар заворушився. Він скликав вже другу комісію щодо ситуації із моїм сином у себе в лікарні і медики тоді вже отримали догани, а чергову по лікарні звільнили за порушення в роботі, які призвели до смерті дитини.  Ще з одним медиком, з педіатром, вони розпрощались за згодою сторін. Хірурга ж взагалі не зачіпали. 

Читайте також Через смерть тернопільського школяра медик не отримає державної нагороди

Хірург, який насамперед мав би оглянути хлопчика і виключити оперативне, працював до цього часу. Однак зараз виходить, після вивновків  комісійної судово-медичної експертизи, що хірург - найбільше винен.

- 28 грудня поліція поїхала у Жидачів та вручила підозри черговому хірургу та черговій по лікарні, - каже  тернополянин. - Невдовзі, 4 січня, відбувся і суд щодо обрання міри запобіжного заходу. Медикам обрали підписку про невиїзд. Також хірурга суд відсторонив на два місяці від роботи. Той не згоден, подав апеляцію, розглядати її суд буде у понеділок, 14 січня. Мовляв, за що ж він буде жити. Хоча раніше, на початках, у лікарні запевняли, що не можуть покарати медиків, бо нікому буде працювати. Мовляв, працюють за копійки. Але, виходить, що вже й не такі копійки, раз за роботу бореться?

“RIA плюс» і надалі стежитиме за розвитком подій у цій історії.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Сергій

    Таких врачей нельзя допускать лечить даже животных, не то, что людей
  • Вова

    Повісити б таких медиків.

    володимир reply Вова

    дивіться на все тверезо. Вже Зайцеву за вбивство 6 людей повісили. То ж і лікарів не помилують
  • Бєльська Галина

    ?
  • Юля Бабій

    Молодці.Ви хоч змогли вже добитися, шоб цим нелюдам вже підозру оголосили.А в нас 9 лютого вже буде рік як немає мого чоловіка.Біда в наш дім прийшла завдячуючи Збаразьким чудо медикам.І теж є всі докази їхньої вини , але наша справа ходе по колу.Але зло має бути покаране.Не можуть такі нелюди працювати в медецині.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up