Партнер рубрики Події

Медиків не почули! У МОЗ підтримали об'єднання перинатального центру з іншою лікарнею: що далі

Медиків не почули! У МОЗ підтримали об'єднання перинатального центру з іншою лікарнею: що далі
  • У Міністерстві охорони здоров’я України 15 червня вирішували питання щодо об’єднання Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина» з обласною дитячою лікарнею.
  • Що вирішили і до чого готуватися працівникам медзакладу – дізнавалася редакція «20 хвилин».
  •  Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

15 червня відбулося засідання робочої групи Міністерства охорони здоров'я щодо формування перспективного плану організації Тернопільського госпітального округу та спроможної мережі закладів охорони здоров'я.

Під час засідання були присутні голова постійної комісії з питань законності Тернопільської облради Олег Сиротюк, директор перинатального центру «Мати і дитина» Віктор Овчарук, директорка департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко, а також голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Казали, що об'єднання недоречне

— Кожен з нас висловив свою думку і чітку позицію щодо можливого об’єднання двох медичних закладів. У Міністерстві я наголошував, що це об’єднання недоречне для нашого перинатального. Бо наш заклад самостійний, вже багато років ми надаємо кваліфіковану допомогу вагітним, породіллям та новонародженим. Я сказав і про те, що наші заклади знаходяться на чималій відстані один від одного, і якщо ми будемо везти туди дітей, то втрачатимемо золотий час. Звичайно ж, керівниця департаменту зі мною не погоджувалася і мала свою думку щодо цього. І взагалі не здивований, бо певно комусь ми та наші працівники все ж таки заважають, —  наголошує директор перинатального Віктор Овчарук.

Відео дня

Голова постійної комісії з питань законності Тернопільської облради Олег Сиротюк наголошує, робоча група МОЗ не врахувала ані прохання трудового колективу, ані аргументи головного лікаря перинатального центру, ані рішення постійної комісії облради з питань законності та колективне звернення народних депутатів міжфракційної групи «Тернопільщина».

— Члени робочої групи МОЗ України 15 червня в столиці підтримали майже всі пропозиції Департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОВА. Серед них – і об'єднання впродовж наступних двох років ряду закладів обласної ради, зокрема обласної дитячої та перинатального. Наразі очікуємо офіційне рішення робочої групи МОЗ щодо формування перспективного плану організації Тернопільського госпітального округу та спроможної мережі закладів охорони здоров'я. Ухвалити його, відповідно до Постанови №174, мають вже до 1 липня 2023 року, — прокоментував пан Сиротюк.

Тож до чого готуватися працівникам медичних закладів?

— Рішення про те, об'єднувати чи не об'єднувати ці надкластерні заклади, прийматимуть депутати Тернопільської обласної ради, тому що власником обох установ є облрада. Якщо депутати під час сесії таку пропозицію не підтримають, то МОЗ внесе зміни у свій перспективний план. Якщо ж депутати підтримають, то згодом заклади просто об’єднають, — розповідає Олег Сиротюк. — Та спочатку обласна рада має отримати офіційний документ з печатками, де прописали ці рекомендації. Бо ніхто в облраді, крім представників робочої групи, їх не бачив і не вивчав. Поки ми не зберемося, все не обговоримо і не заслухаємо аргументи Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА, то питання про об’єднання не будемо виносити на сесію. Документ об’ємний, тож нам буде над чим працювати. Будемо залучати і МОЗ України, і керівників медзакладів. Але поки ніхто нам не ставив терміни, за які маємо вирішити питання з об’єднанням. 

Питання нового приміщення також у планах?

Під час засідання в Міністерстві охорони здоров’я України все ж таки порушили питання щодо можливого перенесення перинатального центру на територію обласної лікарні, розповів Віктор Овчарук. Але назвали це планами на далеке майбутнє.

— Присутні представники обласної влади на засіданні заявили, що можливо вдасться віднайти донорів, які профінансують будівництво та облаштування перинатального центру на базі обласної дитячої лікарні. Якщо нам зроблять гарне приміщення, і ми всі 350 працівників туди втиснемося, то нехай. Але ж поки це лише слова. Ніяких донорів та коштів немає. Та і в Україні війна, хто погодиться вкладати кошти в будівництво нового приміщення, його облаштування, якщо нам є, де працювати і приймати жінок з дітьми, — аргументує Віктор Овчарук.

За коментарем журналістка «20 хвилин» зверталася і до директорки Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольги Ярмоленко. Натомість надавати будь-які коментарі вона відмовилася, аргументуючи це зайнятістю та відрядженням.

У свою чергу команда перинатального центру «Мати і дитина» запевнила журналістку «20 хвилин», що здаватися не будуть і зроблять все можливе, аби зберегти свій заклад за адресою: вулиця Замкова, 10.

Ми не віддамо наш перинатальний 

— Ми не будемо зупинятися і доведемо всім представникам МОЗ України, обласній владі, що наш заклад спроможний функціонувати самостійно, надавати висококваліфіковану допомогу. Я попросив голову Тернопільської ОВА Володимира Труша зібрати спеціальну комісію і об’їхати пологові будинки Тернопільщини, подивитися всі умови. І звичайно ж, я буду чекати їх у своєму закладі. Нехай спілкуються з працівниками, пацієнтами, нехай оглянуть всі умови і вже тоді думають, чи треба це об’єднання. Бо коли люди це роблять, навіть не завітавши та не знайомлячись з медзакладом, то це не є добре, — каже пан Овчарук.

Раніше колектив також написав колективні звернення до Кабміну України, депутатів Верховної Ради, Міністерства охорони здоров’я України, а також до Президента України Володимира Зеленського та його дружини Олени Зеленської. 

Нагадаємо, питання про об’єднання двох медичних закладів у Тернополі почали обговорювати ще четвертого квітня 2023 року. Саме у цей день в Тернопільській обласній раді відбулося засідання робочої групи з напрацювання пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

Хто підтримав такі зміни?

Як вдалося дізнатися нашим журналістам, до складу робочої групи входили:

Журналісти неодноразово намагалися додзвонитися до керівника робочої групи, проте слухавку від нас він так і не взяв. Також не відповідає на повідомлення.

Тим часом, багато питань виникло щодо земельної ділянки в центрі Тернополя і що буде з приміщенням перинатального центру. 

Наразі заклад має договір оренди та безоплатного користування від міської ради до 2036 року. Директор перинатального центру, побоюється, що після зміни юридичної назви договір про оренду приміщення розірвуть. 

— Відповідно до ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», зміна юридичної та фізичної особи призведе до розірвання договору та втрати майна. Тому протягом 10 днів ми всі будемо змушені покинути приміщення. Я консультувався з юристами і запитував, чи вдасться нам зробити так, що обласна дитяча лікарня буде правонаступником, і це дозволить далі користуватися приміщенням безоплатно. Натомість юристи мені сказали, що в законі «Про оренду державного та комунального майна» відбулися зміни, тепер забороняється передавати державне та комунальне майно в безоплатне користування або позичку. Договір від 2011 року діє. А як тільки змінюється юридична особа, то вже все треба підписувати за оновленим законодавством. Тоді це приміщення мають виставити на конкурс і вже потім обиратимуть за ставками, кому віддадуть в оренду. Тобто ми будемо змушені платити кошти або його в оренду отримає хтось інший, — наголошує Віктор Овчарук. — Якби на території дитячої обласної лікарні була порожня нова будівля, і я точно знав би, що мій колектив із 350 людей, все обладнання туди поміститься, то просто переїхали б. Але нам пропонують втиснутися в інший колектив, у їх приміщення.

Натомість під час брифінгу в Тернопільській ОВА Ольга Ярмоленко наголошувала, об’єднання закладів буде лише юридичним. 

— Навіть після об’єднання перинатальний центр надаватиме всі послуги вагітним, породіллям та новонародженим за адресою: вулиця Замкова, 10. Тобто він залишається на тому ж самому місці. Відносно будівлі немає жодних проблем, адже ми вже зверталися до міської ради, і нам надали чітку відповідь. Новостворений заклад шляхом об’єднання перинатального та обласної дитячої лікарні треба в статуті прописати як правонаступник. Це дозволить продовжити користування землею, — наполягає пані Ярмоленко. 

Щоб розібратися в ситуації, як може бути із землею, ми звернулися до юриста. Тож чи може Тернопільська міська рада забрати будівлю у Перинатального центру «Мати і дитина» після об’єднання з обласною дитячою лікарнею? Відповідає адвокат Віталій Вітів.

—  Взагалі це має бути не договір позички (безоплатного користування) майна комунальної власності, а господарське віддання. Ще важливо розуміти, що може бути ліквідація одного з медичних закладів внаслідок злиття. Як я розумію, будуть ліквідовувати перинатальний центр. Теоретично міська рада може забрати приміщення і віддати під щось інше. Але, якщо буде рішення, що обласна лікарня стане правонаступником, тоді можна говорити про те, що договір на оренду зберігає силу, — каже адвокат Віталій Вітів.

Колектив та керівництво перинатального центру проводили робочі збори, на які запрошували Ольгу Ярмоленко та засоби масової інформації. Під час зборів вони наголошували, що не потребують об’єднання і можуть самостійно надавати медичну допомогу. Також запевнили, вони комунікують з працівниками дитячої обласної лікарні і за потреби можуть звернутися за консультацією.

Почути думки керівництва та працівників дитячої обласної лікарні редакції «20 хвилин» так і не вдалося. Адміністрація закладу не йде на контакт і поки ще не коментує можливе об’єднання. Ми готові висвітлити їхню позицію.

Тим часом, багато питань виникло щодо земельної ділянки в центрі Тернополя і що буде з приміщенням перинатального центру. 

Ми продовжуємо стежити за розвитком ситуації і вже згодом розкажемо і про те, у чиєму користуванні залишиться приміщення, а також про те, хто більше причетний до всіх цих змін і чи справді вони на користь.

Читайте також:

Чому «взялися» за Перинатальний центр? Аналізуємо, чим загрожує об'єднання з дитячою лікарнею

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Олег Кравець

    Любителя Валеріанки давно пора звідти гнати в шию !!!
  • Читач46

    Якщо депутати облради проголосують за об*єднання то підпишуть собі вирок і це буде їх остання каденція.
  • Наталія Король

    Олег!Не фахівець, але глибокі думки....
  • Читач25

    йде мова про місце на замковій. Нова багатоповерхівка в парку

keyboard_arrow_up