Чому «взялися» за Перинатальний центр? Аналізуємо, чим загрожує об'єднання з дитячою лікарнею

Чому «взялися» за Перинатальний центр? Аналізуємо, чим загрожує об'єднання з дитячою лікарнею
  • Медики б’ють на сполох, адже через об’єднання, кажуть, пацієнти та працівники можуть залишитися без приміщення. Чому обласна влада вирішила провести реорганізацію – розбиралася редакція «20 хвилин».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Перинатальний центр «Мати і дитина» – єдиний на Тернопільщині заклад ІІІ рівня акредитації акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги. Тут висококваліфіковану медичну допомогу зі складною акушерською та екстрагенітальною патологією можуть надати як породіллям, так і новонародженим дітям.

У 2022 році тут народила 1951 жінка. А заклад посів шосте місце за кількістю пологів серед усіх обласних перинатальних центрів.

Відео дня

Нині заклад — під загрозою закриття. Місцеві побоюються, що на приміщення в самісінькому центрі міста можуть накинути оком. 

Комусь заважає?

Усе почалося четвертого квітня. Саме в цей день у Тернопільській обласній раді провели засідання робочої групи з напрацювання пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області. Під час засідання обговорили питання щодо об’єднання Обласного перинатального центру «Мати і дитина» та обласної дитячої клінічної лікарні. Засідання провели під керівництвом першого заступника обласної ради Володимира Болєщука, також до цієї групи увійшла директорка департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. Натомість генеральних директорів закладів охорони здоров’я не запросили, на цьому наголошує керівник перинатального центру Віктор Овчарук. 

— Просто о 19.00 годині збирають робочу групу і вирішують долю нашого медичного закладу. Про ці пропозиції я дізнався вже через два дні від знайомих. Складається враження, що це приміщення комусь потрібне, ось вони так собі і вирішили. Вони навіть не подумали, що порушують постанову №174 Кабміну України від 28 лютого 2023 року. Там чітко вказано, що перинатальний центр належить до надкластерного медичного закладу, — обурюється пан Овчарук.

Аби врятувати медичний заклад, Віктор Овчарук одразу звернувся до постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань законності, запобігання корупції з проханням переглянути рекомендації. 

— Ми також написали колективні звернення до Кабміну України, депутатів Верховної Ради, Міністерства охорони здоров’я України, а також до Президента України Володимира Зеленського та його дружини Олени Зеленської, — додає генеральний директор.

На фото голова постійної комісії Олег Сиротюк

Уже після всіх подій 27 квітня 2023 року комісія Тернопільської обласної ради з питань законності, запобігання корупції, регламенту, депутатської діяльності та здійснення демократичного цивільного контролю за сектором безпеки, оборони і правоохоронними рішеннями провела засідання.

— Тернопільський перинатальний центр і Тернопільська обласна дитяча лікарня не розташовані на одній території, а щонайменше на відстані п’яти кілометрів одне від одного. Вони – концептуально різні заклади. Пацієнтом обласної дитячої лікарні є дитина, а перинатального центру – вагітні жінки та породіллі, а вже потім новонароджені. Так, пропозиція щодо їх об’єднання розглядається департаментом охорони здоров’я ОВА, проте жодного адекватного пояснення такому кроку від них немає. Враження, що це – надсекретні документи, всі знають, що вони існують, але їх нікому не показують. Принаймні, обласна рада досі не отримала відповідного плану від департаменту охорони здоров’я ОВА, — зазначив голова постійної комісії Олег Сиротюк.

За результатами засідання комісія висловила зауваження до пропозицій робочої групи, яка ініціювала це об'єднання.  

— Наразі нам офіційно невідомо, буде це виключно юридичне об’єднання чи й фізичне. Якщо фізичне, то треба зрозуміти, у які приміщення переїде перинатальний центр, що наразі міститься в приміщеннях, що належать міській раді. Чи є взагалі в обласної дитячої лікарні площа й приміщення для перинатального? За які кошти будуть проведені в нових палатах ремонти, адже за комфортністю, способом підведення комунікацій тощо вони не мають поступатися тим, що були. Якщо ж об’єднання виключно юридичне, то питання, який зміст у ньому та й у всій цій реформі? — додає пан Сиротюк.

Обурені розвитком подій працівники закладу 7 червня влаштували мирний пікет, під час якого відбулася розмова медиків, працівників лікарні та небайдужих пацієнтів з директоркою Департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Ольгою Ярмоленко. Та розповіла, що пропозиція об’єднати заклади належить робочій групі обласної ради. Каже, це робили на основі постанови Кабміну, яка передбачає черговий етап медичної реформи.

Яке оснащення і кого приймають

Журналістка «RIA плюс» побувала в приміщенні перинатального центру, аби побачити умови. 

— Ми кожну пологову залу обладнали ліжком-трансформером, монітором для безперервного спостереження за станом плода, монітором пацієнтки, системою для підігріву розчинів та інфузоматами. Також облаштували сучасні санвузли. Народжують жінки в окремих палатах. Після пологів можна бути або у звичайній палаті, або в покращеному комфорті. Такі умови дозволяють уникати інфекційних ускладнень у жінок у післяпологовий період, — розповідає керівник пан Овчарук.

Крім того, тут є ще й відділення інтенсивної терапії новонароджених. Саме сюди потрапляють малюки, які народилися раніше терміну, мають маленьку вагу та складні захворювання. Дитяча реанімація потребує оновлення та розширення, тому в 2023 році колектив вже готувався до проведення ремонтних робіт. Бо Національна служба здоров’я України висуває нові вимоги закладам акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги, серед яких і час надання допомоги. 

— Ці перші п’ять хвилин після народження є золотими, адже від них залежить стан дитини, стабілізація та подальше життя. У нас замкнений цикл: є вагітні жінки з різними патологіями, які виношують дітей до максимального терміну. Потім відбуваються пологи, і в перші секунди вони отримують всю допомогу за європейськими стандартами. Ми не транспортуємо дітей в інші медичні заклади, за винятком хірургічної патології. 95% народжених в області з критичною та дуже малою масою тіла – народилися в Перинатальному центрі і потребують довготривалого лікування, виходжування. Це може бути від кількох тижнів до кількох місяців. Найдовше у нас дитина була 92 дні. І я точно знаю, що потужностей одного відділення в обласній дитячій лікарні не вистачить на всіх, — каже завідувачка відділу інтенсивної терапії новонароджених центру Неля Скубенко.

Станом на сьоме червня 2023 року, у цьому медзакладі є 15 сучасних палат. Одночасно з комфортом команда може прийняти 30 породіль. Лікарі кажуть, переважно жінки після пологів перебувають тут три-п’ять днів. Якщо є ускладнення, то можуть перебувати під наглядом спеціалістів більший термін.

Розвиток та оснащення перинатального центру дозволило вийти на новий рівень фінансування від НСЗУ. Якщо у 2020 році заклад отримував 59 мільйонів гривень, то вже у 2023 році отримали 75 мільйонів гривень, кажуть медики. Фінансування з обласного бюджету, наголошують, не просять. 

Що буде із приміщенням

Наразі майновий комплекс та земельна ділянка, на яких розташований перинатальний центр «Мати і дитина», перебуває у безоплатній оренді на підставі рішення Тернопільської міської ради від 15 листопада 2011 року до кінця 2036 року. 

— Відповідно до ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», зміна юридичної та фізичної особи призведе до розірвання договору та втрати майна. Тому протягом 10 днів ми всі будемо змушені покинути приміщення, — каже Віктор Овчарук.

Також є інший варіант – після можливого об’єднання Тернопільська обласна клінічна дитяча лікарня повинна перепідписати з Тернопільською міською радою договір на оренду приміщення за адресою: вулиця Замкова, 10. 

— Я консультувався з юристами і запитував, чи вдасться нам зробити так, що обласна дитяча лікарня буде правонаступником, і це дозволить далі користуватися приміщенням безоплатно. Натомість юристи мені сказали, що в законі «Про оренду державного та комунального майна» відбулися зміни, тепер забороняється передавати державне та комунальне майно в безоплатне користування або позичку. Договір від 2011 року діє. А як тільки змінюється юридична особа, то вже все треба підписувати за оновленим законодавством. Тоді це приміщення мають виставити на конкурс і вже потім обиратимуть за ставками, кому віддадуть в оренду. Тобто ми будемо змушені платити кошти або його в оренду отримає хтось інший, — наголошує Віктор Овчарук. — Якби на території дитячої обласної лікарні була порожня нова будівля, і я точно знав би, що мій колектив із 350 людей, все обладнання туди поміститься, то просто переїхали б. Але нам пропонують втиснутися в інший колектив, у їх приміщення.

Планують лиш на паперах?

Натомість директорка департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко зауважила, відбудеться тільки юридичне об’єднання. До 2036 року не планують змінювати місце розташування перинатального. 

— Навіть після об’єднання перинатальний центр надаватиме всі послуги вагітним, породіллям та новонародженим за адресою: вулиця Замкова, 10. Тобто він залишається на тому ж самому місці. Відносно будівлі немає жодних проблем, адже ми вже зверталися до міської ради, і нам надали чітку відповідь. Новостворений заклад шляхом об’єднання перинатального та обласної дитячої лікарні треба в статуті прописати як правонаступник. Це дозволить продовжити користування землею, — наполягає пані Ярмоленко. 

Сьомого червня Ольга Ярмоленко завітала на трудові збори колективу перинатального центру і запевнила, що жодного остаточного рішення не прийняли, це виключно пропозиції.

Що стосується пропозицій та зауважень комісії з питань законності Тернопільської облради, то вони не будуть враховані, адже подані запізно, каже посадовиця. 

— Тернопільська ОВА доручила розробити пропозиції трьом районним адміністраціям та обласній раді. Для цього необхідно залучати не керівників закладів, а власників. Власник медзакладу – Тернопільська обласна рада, її керівник доручив розглянути питання щодо перинатального центру робочій групі. Та дала свої пропозиції. А комісія з питань законності облради засідала вже пізніше, коли рекомендації відправили до Міністерства охорони здоров’я України. Усі пропозиції там приймали до першого травня. Розглядатимуть два місяці. Тоді мають нам повернути затверджений варіант, і власники на сесії приймають рішення, — завершила пані Ярмоленко.

Як відповіли редакції у міській раді, приміщення перинатального центру «Мати і дитина» — важлива частина комунального майна міста Тернополя та належить усій громаді. Завдяки укладеному договору між Тернопільською міською радою та обласним перинатальним центром, ця медична установа має можливість безкоштовно використовувати приміщення до кінця 2036 року. Питання щодо реорганізації та долі працівників цілком залежить від обласної ради, до якої варто адресувати всі питання.

Журналістка «20 хвилин» спробувала зв’язатися з керівництвом Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, аби почути їх думку щодо можливого об’єднання. Через свою зайнятість, як сказали у закладі, керівник поки не мав можливості з нами поспілкуватися. Ми готові висвітлити їхню позицію.

Як ми дізналися, 15 червня Міністерство охорони здоров’я України має слухати представників області щодо плану спроможної мережі закладів охорони здоров’я Тернопільщини.

Ми продовжуємо стежити за розвитком ситуації і вже згодом розкажемо і про те, у чиєму користуванні залишиться приміщення, а також про те, хто більше причетний до всіх цих змін і чи справді вони на користь.

Читайте також:

Люди втратили не лише зір, а й очі. Через два місяці після ін'єкцій у Чорткові винних так і не знайшли

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей « з того світу»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Читач46

    хТОСЬ МАЄ ДАЛЕКОГЛЯДНІ ПЛАНИ ЗАБУДОВИ, АДЖЕ  ОДНА ПОМПЕЗНА БУДОВА ВЖЕ Є, ІНША РОСТЕ ЯК НА ДРІЖЖАХ У ДВОРІ рОМАШКИ, А ЩО ДАЛЬШЕ? а ДАЛЬШЕ ЗНАЮТЬ ТІ, ХТО  НЕ РАХУЄТЬС З ДУМКОЮ НАРОДУ.
  • Віка Віка

    ось гарний комент: "Мені цікаво чому Овчарука, любителя «валеріанки» за кермом ще досі звідти не вигнали?!"
  • Mykhaylo Yarnyk

    В квітні 2018році в цьому перенатальному центрі жінка втратила дитину через бездіяльність медичного персоналу який вчасно не зробив кесерів розтин, дитина померна у відділі інтенсивної терапії через 4 дні після народження. В той момент коли можна було ще врятувати дитину і зробити кесерів розтин Костельнюк С.П. яка прийшла на допомогу лікару - акушеру  Дячку І. вирвала стрічку КТГ з апарату який відстежував серцебиття дитини і в подальшому її підробили, щоб приховати дистрес плоду. Вони так звані "професіонали" переписали медичну документацію та дописали не існуючі  діагнози.https://youtu.be/Dzybks2ypW0

  • Віра Вихристюк

    Я народжувала там у 2019 якби не ці лікарі мені страшно уявити чим би закінчилися мої пологи, на щастя все добре вони оперативно прийняли пологи і надали допомогу моєму малюку, тому що народжувала на 29 тижні, і все з малюком добре.

    Водецька Галина reply Віра Вихристюк

    Віра Вихристюк в ту ніч чотири мертвих дитини.Єдине ,вони добре зробили то положили  всіх в окремій палаті

    Віра Вихристюк reply Віра Вихристюк

    Водецька Галина дуже шкода😪 але медицина на місці не стоїть ну і думаю працівники також помінялись.

    Mykhaylo Yarnyk reply Віра Вихристюк

    Через їх бездіяльність та не дотримання медичних протоколів акушерами - гінекологами  діти народжувались у важкому стані, що призводило до смертей.І ті лікарі до цього часу там працюють.

    Водецька Галина reply Віра Вихристюк

    Віра Вихристюк а в 1982 мені там дитину вгробили ,в прямому розумінні.

keyboard_arrow_up