Ми перевірили, чи продадуть дитині електронні сигарети в Тернополі. Експеримент «20 хвилин»

Ми перевірили, чи продадуть дитині електронні сигарети в Тернополі. Експеримент «20 хвилин»
  • Вейпи, кишенькові кальяни та одноразові електронні сигарети. На зміну звичайним тютюновим виробам приходять сучасні пристрої
  • І найгірше, що з ними на вулиці, у громадських місцях нерідко можна помітити і дітей. Розбираємось, чи можуть школярі вільно купити електронну сигарету в Тернополі і чи справді така альтернатива безпечніша для організму від звичайних сигарет. 

Нещодавно мережу облетіло відео, опубліковане в одній з місцевих спільнот Кременця, на якому кілька дітей курили електронні сигарети прямо в громадському транспорті. На вигляд їм не більше 10-12 років. Цікаво, де ж вони могли взяти пристрої, що так чи інакше на здоров’я впливають негативно. 

Ще тоді законодавство й зовсім не регулювало продаж електронних пристроїв для куріння. Зараз ж маємо свіжий законопроєкт, прийнятий Верховною Радою в грудні, який запроваджує комплексне врегулювання нових пристроїв для куріння. Відтак, після того, як законопроєкт підпише президент, особам до 18 років заборонено продавати електронні сигарети, ТВЕНи, електронні пристрої для куріння, а також тютюн та його замінники в Інтернеті. 

№ 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»(усі деталі закону читайте нижче у довідці).

Відео дня

Батьки дозволили друзям купити 

Якщо дорослі здатні самі відповідати за наслідки вживання тих чи інших речовин, то у випадку з дітьми відповідальність мають понести батьки. 

Тернополянин Артем, який навчається у 8 класі однієї з тернопільських шкіл розповідає, що одноразові пристрої для куріння мають чимало його друзів. 

— У нас був випадок, коли однокласниця вирішила покурити прямо під час уроку. Мабуть, думала, що невеликої кількості диму ніхто не помітить. Тоді вчителька повідомила про це її батьків, — розповідає хлопчик. — Але насправді батьки знали, що у неї цей пристрій є. Зараз багато хто з батьків навіть самі замовляють такі штуки для моїх друзів. Але є і такі, хто міг би добряче насварити, якби знали. 

У мережі ми знайшли цікаве дослідження експертів, із шокуючими цифрами. Його опублікували на офіційному сайті Центру громадського здоров’я України. 

—  Серед молоді, віком від 13 до 15 років майже кожен п’ятий курить електронні сигарети. Для порівняння, курцями «звичайних» сигарет є 9,2% підлітків.

Понад 70% підлітків вважають, що куріння електронних сигарет є безпечним для здоров’я або значно безпечнішим, ніж «звичайних», згідно із Європейським опитуванням учнів, — йдеться у публікації. 

Водночас, відповідно до даних ВООЗ, зазначено, що  що електронні сигарети шкодять здоров’ю. 

Чи продають дітям в Тернополі? 

Журналісти «20 хвилин» провели власний експеримент. Для допомоги запросили 10-річного тернополянина Іллю. Він каже, що раніше бачив, як люди користуються такими пристроями, але серед його друзів курців немає. Хлопчик додає, що сам би ніколи не спробував курити, бо знає, що це шкідливо.

Іллю ми попросили зайти у чотири спеціалізованих Вейп шопів. За легендою, батько хлопчика, який залишився в машині, дав йому гроші та попросив купити одноразову електронну сигарету. 

У магазини Ілля заходив сам, із собою мав диктофон, із якого ми нижче подаємо усі записи розмов з продавцями. 

Перше місце експерименту торгівельна точка в приміщенні торгового центру на вул 15 Квітня.  

— Добрий день. У вас є одноразові електронні сигарети? 

— Є. А ти куриш? 

— Ні, мене тато попросив йому купити.

— Нехай тато сам приходить, бо я не можу тобі продати. 

Далі заходимо у магазин на вулиці Київська. У Тернополі є кілька магазинчиків від цієї мережі. 

— Добрий день.

— У наш магазин можна тільки старшим 18-ти.

— Вибачте.

Наступне місце перевірки: торгова точка в ТРЦ «Подоляни».

— Можна купити заправку до електронної сигарети? Мене тато попросив.

— Ні, ми не можемо продати тобі. В нас можна тільки від 18 років.

Ілля іде в магазин у центрі Тернополя на Руській. 

— Тато попросив мене купити електронну сигарету. Дайте за 180 гривень.

— То хіба тато сам хай прийде. Ми не можемо тобі продати. 

Як бачимо у жодному з магазинів хлопчику не продали ні електронні сигарети, ні заправку до пристроїв для куріння. Продавці досить категоричні в спілкуванні із дітьми такого юного віку. Хоча цікаво, чи завжди запитують документи в тих підлітків, які зовні виглядають значно старшими. 

У мережі можна замовити без проблем 

Магазини з пристроями для куріння — не єдиний варіант придбати такі сигарети. Зараз чималий вибір є в онлайн-просторі. Ціни від 100 гривень. І тут усе ще простіше. Про вік покупців на сайті запитують не завжди. Збрехати неважко. Варто лише натиснути позначку «мені є 18».

Крім того, у соцмережах, які так полюбляють підлітки, теж є чимало сторінок, де продають сигарети на будь-який смак та вибір. Більшість торгують «одноразками». Вони і недорогі, і вибір неабиякий. 

Більшість таких онлайн-магазинів, навряд чи мають ліцензії на продаж. Вони закупляють товар оптом,  потім реалізують його в роздріб. 

Чим небезпечні електронні пристрої, коментує експерт

Світлана Козак, завідувач педіатричного відділу з організації медичної допомоги дітям в навчальних закладах Тернопільської міської дитячої лікарні

— Ці речі дуже популярні зараз: вейп-сигарети, так звані ручки, електронні сигарети. Їх ідея була в тому, що вони призначені для людей, які відмовляються від куріння. Всі ми знаємо, що вживання тютюнових і нікотинових виробів шкодить: впливає на серцево-судинну систему, викликає онкозахворювання. Напевно, тому багато людей, які надають перевагу вейпінгу, вважають, що це корисніше, ніж тютюн. 

Це нові речі, вони ще досліджуються, але вже доведено їх шкідливий вплив на організм. Тому що багато з них містять нікотин. Молодь, яка переходить на електронні пристрої, після вживання тютюнових, зловживає з їх кількістю і так отримує ті ж дози нікотину, що при курінні звичайних цигарок. 

Нікотин у будь–якому вигляді впливає на серце та легені: підвищується тиск, відбувається викид адреналіну, підвищується частота серцевих скорочень та виникає залежність. Доведено також, що з переходом на електронні сигарети кинути курити ще важче. 

Є люди, які при курінні електронної сигарети, не покидають курити звичайні. Це ще гірше, ніж просто куріння. Однозначної відповіді щодо того, чи шкідливіше це від звичних цигарок немає, все ж ми маємо рекомендацію медиків з утриманням від їх вживання. Кожен в праві вирішувати, чи варто ризикувати, якщо немає точних відомостей про шкідливість того чи іншого продукта.

Ці сучасні пристрої ще й дуже приваблюють підлітків: вартість їх не дуже дорога, а різноманіття смаків та ароматів дуже велике. Діти вважають, що це зараз в тренді. У рекламі та мас медіа цей продукт просувають як позитивний замінник звичних цигарок. І зара важче суперечити твердженням реклами щодо того, що електронні цигарки бехпечні.

Якщо ви помітили, що ваша дитина має цікавість до таких пристроїв для куріння, раджу вам самим добре вивчити усі впливи на організм та говорити про це з чадом. Клініка дружня до молоді працює у сфері просвіти підлітків в цьому плані. Ми проводимо бесіди із дітьми і завжди готові допомогти. 

Контакти клініки

Для отримання допомоги можна записатися на прийом до фахівців клініки, спілкуючись один-на-один з реєстратором, а також за допомогою журналу самозапису або за телефоном.

Знайти такі заклади у Тернополі можна за наступними адресами:

  • вул. Р. Купчинського, 14 - КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2», (0352) 23-67-75;
  • вул. Ю.Федьковичка, 16 - КНП "Тернопільська міська дитяча клінічна лікарня";
  • вул. Стадникової, 22 - кабінет психолога, юриста, соціального працівника Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, телефон – (0352) 23-55-92.

 

Довідка 

 Верховна Рада посилила антитютюнову політику: за відповідний законопроєкт №4358 проголосували 317 депутатів.

Головні нововведення стосуються електронних сигарет та айкосів, які прирівняли до звичайних цигарок.

Після набуття закону чинності їх не можна буде курити в громадських приміщеннях, не можна буде продавати такі вироби неповнолітнім та рекламувати їх.

Штраф за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них складатиме 1 020 гривень, а в разі повторного порушення протягом року — 10,2 тис. гривень.

Крім того, законопроєкт забороняє тютюнові вироби з ароматами і смаками фруктів, солодощів тощо. Зокрема, не можна буде їх виробляти в Україні для внутрішнього ринку, ввозити та продавати.

На пакуванні від електронних сигарет має бути медичне попередження про шкоду для здоров'я площею 30% коробки, а на цигарках медичне попередження збільшиться до 65% від площі пакування.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Надія Брайчук Зозулька

    Та й не можу активізуватись...
  • Oksana Melymuka

    Авторизуватися, щоб мати доступ до п'яти статей((, тоді то що написав той ваш журналіст, хай сам і читає((
  • Vova Vozniuk

    Для чого виложувати статтю якшо її не можливо прочитати до кінця?

    Pavlo Vasyl'ovych reply Vova Vozniuk

    Новини Тернополя на 20 хвилин повний хлам ваші статті, як і ваші журналісти

    Оксана Авраменко reply Vova Vozniuk

    Новини Тернополя на 20 хвилин це дуже дратує

    Petro Skarzhynskyi reply Vova Vozniuk

    Новини Тернополя на 20 хвилин преміум-стаття, то пизд...ць😁

    Vova Vozniuk reply Vova Vozniuk

    Новини Тернополя на 20 хвилин ніде не можуть наїстися вже і 20 хвилин вигоду шукаєте

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Vova Vozniuk

    Друже! Ви читаєте преміум-статтю на сайті "20хвилин". Це екслюзивна стаття нашого журналіста, якої немає в жодному іншому виданні. Для того, щоб її прочитати, потрібно авторизуватися або підписатися. Гарного вечора.

    Vova Vozniuk reply Vova Vozniuk

    Новини Тернополя на 20 хвилин за гроші? То вже то саме шо газету читати

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Vova Vozniuk

    Vova Vozniuk, Авторизуйтесь - і зможете прочитати)

keyboard_arrow_up