Миколці, якого вдарило струмом біля дитсадка, можуть ампутувати руку. Треба кошти на лікування

Миколці, якого вдарило струмом біля дитсадка, можуть ампутувати руку. Треба кошти на лікування

Нещастя трапилося із семикласником Миколкою, що живе в селі Ілавче на Теребовлянщині. Разом з друзями він грав у хованки і зайшов всердину трансформаторної підстанції. Його вдарило струмом. Родина хлопчика є неблагополучною, кажуть у школі. Жителі села та всі небайдужі збирають кошти, аби допомогти дитині.

«Це страшне нещастя для всього села», - кажуть місцеві жителі. З опіками колін та плечей 20 жовтня потрапив до лікарні 12-річний хлопчик. За інформацією поліції, травми він отримав на території дитячого садка.  За словами Сергія Осадця, начальника Теребовлянського відділу поліції, троє однолітків зайшли на дитячий майданчик в селі Ілавче. Там хлопчики гралися у хованки. Один із них заховався у трансформаторній будці, де випадково доторкнувся до обладнання. Його вдарило струмом, і на крик прибігли товариші. Вони й витягнули його з приміщення і покликали на допомогу батьків та викликали швидку.

Відео дня

Гралися 12 діток. Один постраждав

Через трагедію увесь Теребовлянський район поставили на ноги. На території, де постраждала дитина, були представники і з місцевого відділу освіти, і голова Іванівської ОТГ, і поліція, і чиновники з Тернополя. 

Люди налякані і шоковані. Такого, кажуть, не чекав ніхто.

Головний спеціаліст Теребовлянського відділу освіти Наталія Яцух протягом дня була на зв’язку із журналісткою «20 хвилин» та просила дати час, поки все з’ясують.

- Велика біда. Це сталося після 18.00 20 жовтня. Нам повідомили зранку наступного дня. І ми одразу виїхали на місце події, - розповідала вона.

 

Тут була і завідувач місцевого дошкільного навчального закладу, і кореспонденти з центральних каналів, і чиновники різних рівнів.

Постраждав хлопчик, йому 12 років. Миколка Трофимчук – семикласник. Навчається у сільській школі. Від того, що трапилося, директор закладу Валентина Терещук, не може оговтатися і досі. Голос тремтить.

- Постраждав наш учень. Господи, допоможи йому, - каже вона. – У хованки того вечора грали 12 дітей різного віку. Миколка зайшов на територію підстанції. Діти кажуть, що було відчинено. Його вдарило струмом. Тоді малеча побігла додому, покликали батьків. Ті викликали швидку. На допомогу прийшла місцевий лікар. Вона надавала першу допомогу дитині.

Хлопчик – із неблагополучної сім’ї

За словами директора, хлопчик на момент ураження струмом був при свідомості. Але згодом через сильний больовий шок, уже у швидкій, йому ставало гірше, розповідає педагог.

- Гарний, добродушний хлопчик, не забіяка, хоч із неблагополучної родини. У нього ще є два старші брати: один минулого року закінчив школу, навчається у коледжі. Інший – на контрактній службі в армії. Батька немає. Мама сама виховує, але зловживає спиртними напоями. Родина стоїть на обліку у соціальних служб. Додому з перевірками приходять інспектори. І ми також зі школи відвідуємо сім’ю двічі на рік, - говорить пані Терещук.

Директор зауважує, що неодноразово проводили бесіди з мамою. Але, на жаль, ситуація вже багато років нестабільна.

 - Миколка має пільги, у школі харчується безкоштовно. Мама перебивається різними заробітками. То на збір капусти, то помідорів, то іншої городини поїде. Шкода дитину, - продовжує вона. – Мама у Миколки гарно малює і допомагає йому з домашніми завданнями. Він навіть участь у шкільних конкурсах брав. Вона - добра жінка... Якби не зелений змій...

Збирають кошти на лікування

Одразу після трагедії хлопчики, які були з Миколкою біля трансформатора, зробили скриньку та почали збирати гроші на лікування товариша. Небайдужі жителі села долучилися до цієї ініціативи. Гроші виділяє і громада, і церква, і всі, хто може допомогти.

- Діти дуже налякані. Вони стараються допомогти, - наголошує Валентина Терещук. - А батьки цих дітей організували збір коштів у селі.

Рахунок опублікували на офіційній сторінці школи у Фейсбуці.

- Ця сім’я не зможе сама дати ради. У мами грошей нема.  Ми не можемо залишити Миколку в біді, - каже директор.

Як розповіли нам в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, із термічними опіками 2-го та 3-го ступенів лівого плеча хлопчика госпіталізували у Теребовлянську районну лікарню. Звідти хлопчика одразу перевели в Тернопільську обласну дитячу лікарню.

До чого тут садок і чому відкрита підстанція?

Навесні схожий прикрий випадок трапився у Чорткові. Тоді школяр також зайшов усередину трансформаторної підстанції. Від ураження струмом дитина загинула на місці.

Чиновники на обласному рівні обіцяли перевірити усі підстанції. І ось знову трагедія, і знову постраждала дитина.

Чому трансформаторна підстанція – на території дитячого садка? І як туди потрапили діти увечері в неділю?

У Теребовлянському відділі освіти запевняють, що трансформаторна підстанція – за межами дошкільного навчального закладу. А біда трапилася в позанавчальний час.

- Підстанція винесена за межі садка. Вона належить місцевому РЕМ, - каже головний спеціаліст відділу освіти Наталія Яцух.

Голова Іванівської ОТГ, до якої належить село, - Руслан Шафранович також наголошує, що трансформаторна підстанція за документами вже кілька років – поза межами земельної ділянки сільського садка. Сама підстанція належить РЕМу.

- Вони мали взяти цю ділянку в оренду. Ми зробили державний акт, аби винести трансформатор за межі ДНЗ. Поставили огорожу. Відповідає за цю будівлю Теребовялнський РЕМ. Це – їхній об’єкт, і ми не маємо право доступу до нього, - каже Руслан Шафранович.

Ми кілька разів пробували додзвонитися у місцевий РЕМ. Однак там постійно говорили, що керівництво  виїхало в село. Ніхто прокоментувати ситуацію не може.

Чому підстанція була відкрита? Чому на її територію можуть заходити сторонні особи? Хто понесе відповідальність за травмування неповнолітнього? Ці всі питання лишаються відкритими. І ми повернемося до них згодом. Коментарі працівників причетних структур читайте додамо.

Тим часом, як стало відомо «20 хвилин», Миколку Трофимчука, якого вдарило струмом, транспортували у Київ. На нього чекає складна операція. Як розповіла директор школи, мова йде про ампутацію руки.

- Три дні спеціалісти мають спостерігати за ним, а потім приймати рішення. Це дуже страшно. Йому лиш 12 і може на все життя залишитися без кінцівки, - з розпачем каже Валентина Терещук.

Жителі села просять усіх небайдужих відгукнутися та зібрати кошти на лікування хлопчика. Напівсирота наразі лишився наодинці з бідою. Мама коштів не має. Тому лише допомога кожного із нас може дати дитині шанс на повноцінне життя.

 

ДОВІДКА
Дуже просимо відгукнутися тих, хто має змогу підтримати Колю. Номер картки Приватбанку: 4149 4991 3274 7179 на ім'я волонтера Мазур Галини. Допоможіть, хто може. Нехай Бог віддячить Вам сторицею.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
  • Тернопіль

    Де були вихователі ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up