«Врятувати Дениса було неможливо»: чи перевірять усі електричні підстанції після смерті школяра

«Врятувати Дениса було неможливо»: чи перевірять усі електричні підстанції після смерті школяра
  • «Це нещастя для кожної родини. Смерть Дениса – це сумний привід для того, аби всі задумалися про безпеку своїх дітей», - так говорять у чортківській школі, учень якої помер від ураження струмом у трансформаторній станції.
  • Кому належить підстанція, як туди потрапила дитина та скільки таких електричних будок на території Тернополя, дізнавалася журналістка «20 хвилин».

«Струм пройшов через усе тіло»

Нагадаємо, що нещастя трапилось у Чорткові 25 березня. В електрощитовій від ураження струмом понад 10 000 Вольт загинув 14-річний Денис Антипов.

Згідно з офіційною версією поліції, Денис разом із п’ятьма друзями (всі – 2004-2005 року народження) на території недіючої хімчистки гралися у хованки. Місце, яке вони обрали для розваг, було огороджене, але не охоронялось. У ході гри школярі увійшли до приміщення електрощитової. Денис, намагаючись сховатись, зайшов якнайдалі, внаслідок чого хлопця вдарило струмом. Школяр загинув на місці моментально.

Через трагедію у Чорткові оголосили два дні жалоби – 26-27 березня. Таке розпорядження підписав міський голова Володимир Шматько. У спілкуванні з журналісткою «20 хвилин» він розповідає, що минуло кілька днів після трагедії, а місто і досі не може оговтатись від того, що трапилось.

Відео дня

- Відомча підстанція, розташована на території недіючої хімчистки, знаходиться у підпорядкуванні ВАТ «Тернопільобленерго». Отже, за безпеку відповідають їхні спеціалісти. На дверях є чіткий знак: «Не лізь, бо вб’є». Те, що підстанція не відремонтована та має ззовні не зовсім такий вигляд, як інші, певно, пов’язано із недофінансуванням галузі. Хлопці, мабуть, прийняли трансформаторну станцію за закинуту будівлю. Хоча всередині видно кабелі, усі вони мають ізоляцію, там чисто та прибрано. Вочевидь, Денис вирвав засув та пройшов усередину. Відкривши металічні двері, заліз у шафу, де були алюмінієві клеми, кожна з яких – під 10 000 Вольт напруги. Струм пройшов через усе тіло, хлопчик помер на місці, - розповідає міський голова.

Наразі слідство встановлює, як дитина потрапила на територію підстанції, чи були достатньо зачинені двері. Чортківська міська рада натомість ініціювала обстеження чотирьох комунальних підстанцій, а також тих, що належать ВАТ «Тернопільобленерго», але розташовані на території міста. Хоча в цьому випадку потрібно ще отримати дозвіл на перевірку.

«Потрібно більше контролювати поведінку дітей»

Біда, що трапилась у Чорткові, – нещасний випадок, який повинен спонукати кожного задуматися, наголошує Володимир Шматько.

- Ми в черговий раз звертаємось із проханням до батьків: будь ласка, відповідально ставтесь до виховання своїх дітей, контролюйте їхню поведінку, проводьте пізнавальні бесіди, пояснюйте, у які місця небезпечно проникати. Адже безпека дитини, перш за все, - у ваших руках, - каже він. – У даному випадку хлопчикові вже було 14, він би мав розуміти всю небезпеку таких дій. Але, на жаль, ніхто не застрахований від біди…

Учителі школи №3 ім. Р. Ільяшенка, де навчався Денис, зібралися на позачергову раду. Усі педагоги не можуть відійти від шоку, каже директор Тетяна Яремко.

- Денис був учнем 8-го класу, перебував на індивідуальній формі навчання за станом здоров'я. Хороший хлопчик. Трагедія для нас усіх, адже загинула дитина, - говорить вона. – Перед тим, як відправляти дітей на канікули, ми тисячу разів акцентуємо увагу на правилах техніки безпеки. Розповідаємо про поведінку на залізниці, на дорогах, у побуті тощо. Через біду, що трапилась, обов’язково проведемо позачерговий інструктаж після канікул, коли діти повернуться до школи.

«Діти не готові розпрощатися з життям»

За словами директора, Денис – молодша дитина в родині. Його старша сестра живе за кордоном. Сім’я благополучна, ніхто ніколи не мав до них ніяких претензій. Те, що трапилось, - страшне горе як для батьків, так і для всіх чортківчан.

- Горе – через край. Просто не можем знайти пояснення тому, що сталося, - продовжує пані Тетяна. – Ми були на похороні, це дуже страшно. Бачили очі дітей, всі перелякані. Вони ще зовсім юні, не готові до того, що можна так рано і миттєво розпрощатися з життям. Хлопчики, які грали з Денисом  на тій території, отримали травму на все життя. Двоє з них – учні нашої школи, з ними працюватиме психолог.

Насправді ніхто з нас не застрахований від нещастя, додає директор. Судити в даному випадку нема кого і що. Усі крапки над «і» розставить слідство, а ми всі повинні в черговий раз серйозно задуматися про власну безпеку та безпеку своїх дітей.

«Порятунок дитини був неможливим»

Енергетики також попереджають як батьків, так і дітей про небезпеку ігор поблизу енергооб’єктів області, футбольних ігор під проводами ліній електропередачі, самовільне проникнення в приміщення будівель трансформаторних підстанцій тощо, бо це може  призвести до нещасних випадків. За словами помічника голови правління-генерального директора з питань охорони праці ВАТ «Тернопільобленерго» Володимира Остапюка,  в усіх навчальних закладах області працівники систематично проводять лекції стосовно застереження від нещасних випадків. А в школі-інтернаті, де навчався Денис Антипов, таку лекцію проводили в 2018 році.

- На дверях трансформаторної підстанції у Чорткові були сліди зовнішнього проникнення до внутрішнього замка, який вмонтовано у двері. Наразі працівники поліції з'ясовують причину, чому трансформаторна підстанція була відчиненою. Школяр був уражений струмом понад 10 000 Вольт, порятунок дитини був неможливий. Ми завжди попереджаємо людей про небезпеку, яку в собі несе електрострум і про те, що потрібно з обережністю ставитися до усіх енергооб'єктів, – говорить Володимир Остапюк. –  На об'єктах ВАТ «Тернопільобленерго» розміщенні інформаційні таблички, куди можна повідомити, якщо виявили відчинені двері трансформаторної підстанції чи обірваний електропровід.

Чи в безпеці тернополяни? Як часто оглядають підстанції?

Такі трансформаторні підстанції, як у Чорткові, є чи не в кожному населеному пункті, у тому числі і Тернополі. Станом на 1 січня поточного року в місті розташовані 294 закритих трансформаторних підстанцій та 40 комплектних трансформаторних підстанцій. Усі вони перебувають на балансі Тернопільського міського РЕМ, розповідає заступник головного інженера з розподільчих мереж ВАТ «Тернопільобленерго» Роман Дорош.

- Плановий технічний огляд трансформаторних підстанцій спеціалісти РЕМу проводять два рази на рік, а в багатолюдних місцях – щокварталу. Фахівці перевіряють, аби двері трансформаторних приміщень були замкнені. На вході і всередині повинні бути написи, що зазначають станційні або підстанційні номери і привласнені їм єдині диспетчерські найменування. На дверях всіх трансформаторних приміщень закріплюються попереджувальні плакати встановленого змісту і форми, а також є замикаючі пристрої.

Після трагедії у Чорткові працівники планують провести позачергові перевірки своїх об’єктів.

Задля безпеки жителів області адміністрація ВАТ «Тернопільобленерго» просить, аби діти знаходились під постійним контролем батьків, щоразу варто нагадувати їм, що електричні лінії і трансформаторні підстанції завжди перебувають під напругою.

- Необхідно забороняти дітям гратися поблизу трансформаторних підстанцій та проникати всередину підстанцій і доторкатися до оголених струмопровідних частин та обірваних дротів. У разі обірвання проводу лінії електропередавання чи зірваному замку й відчинених дверях на трансформаторних підстанціях обов’язково негайно потрібно повідомити чергового диспетчера району електромереж, а разом з тим потрібно забезпечити охорону, щоб до часу прибуття працівників РЕМ на місце пригоди, не піддати сторонніх небезпеці, - йдеться у повідомленні.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • тойво

    Чуєш що гуде трансформатор,значить не лізь.
  • Совість

    Держенергонагляд дорозвалюють , а самим щоб привести до ладу підстанції персоналу невистачає, от і наслідки...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up