Партнер рубрики Події

У міськраді погодили план парку на "Алясці". Дачники переконують, що справа ще не завершена

У міськраді погодили план парку на "Алясці". Дачники переконують,  що справа ще не завершена
  • Виконавчий комітет міської ради затвердив «Детальний план території, обмеженої вул. Генерала Тарнавського, вул. Київська, вул. М. Липницького, вул. Володимира Великого (мікрорайон №14) в м. Тернополі», відповідно до якого на місці садового товариства «Ювілейне» збудують новий парк.
  • Дачники ж запевняють, що справа не завершена, ще тривають суди, тому міська рада не може чинити будь-яких дій стосовно землі, яка є у користуванні садового товариства.

Виконком затвердив детальний план нового парку у Тернополі на вул. Київська – вул. Генерала Тарнавського у четвер, 9 січня. Хоча дачники виграли два суди, які визнали рішення міськради незаконними, в органі місцевого самоврядування повідомили, що 20 грудня Верховний суд України визнав рішення попередніх судів незаконними. А тому міська рада може облаштувати парк на місці дач.

- Довгий час була затримка з прийняттям даного рішення, оскільки було намагання певних людей оскаржити справу в судах, – пояснює міський голова Тернополя Сергій Надал. – Нарешті ми вже пройшли до Верховного суду, який прийняв рішення, яким скасував всі попередні заборони, скасував обмеження та дав можливість розпочати роботи по облаштуванню нового парку у Тернополі.  

Постанова Верховного суду - без оскарження

Однак, як пояснює міський голова, щоб розпочати будівництво, необхідно завершити оформлення усієї необхідної документації.

Відео дня

- Щоб почати роботу, має бути готова уся документація, – розповідає Сергій Надал. – Наразі затвердили детальний план території. Згодом буде ще одна сесія, на якій депутати мають погодити всю необхідну документацію. Ми сподіваємося, що вже в 2020 році ми почнемо підготовчі роботи та облаштування парку, якщо, звичайно, не будуть намагатися чинити перепони рішеннями суду чи іншим чином.   

У прес-службі міської ради додали, тому міська рада можуть вчиняти будь-які дії до земельної ділянки.

- 20 грудня Верховний Суд виніс постанову у справі щодо облаштування парку на території вулиць Київська-Тарнавського, – пояснюють у прес-службі міської ради. – Зокрема, Суд скасував попередні рішення судів у цій справі у частині заборони міській раді вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки майбутнього парку. Верховний Суд зазначив, що суди першої та апеляційної іпнстанції прийняли незаконні рішення, які не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства. Постанова Верховного Суду набрала законної сили та оскарженню не підлягає. Відтак, міська рада може вчиняти дії щодо вищезазначеної земельної ділянки майбутнього парку.

Яке ж рішення Верховного суду?

Дачники ж запевняють, що суди ще тривають, і Верховний суд не виносив такого рішення, про яке говорять у міськраді.

- Судові процеси наразі ще тривають, бо Верховний суд постановив направити матеріали справи на розгляд до першої інстанції, – розповідає голова дачного кооперативу Олена Любовіцька. – Касаційну скаргу міської ради Верховний суд задовільний частково. Зараз чиновники просто хочуть якомога швидше зруйнувати наші дачі, будиночки, бо тоді хто буде боротися, якщо дач немає?

Як каже Олена Любовіцька, дачники збиратися не зупиняються і будуть чинити опір усіма законними методами.

Адвокат, який захищає права садівничого товариства, пояснює, опираючись на рішення Верховного суду, суд скерував цю справу на розгляд першої інстанції, тобто в Тернопіль, оскільки потрібно чітко визначити межі дачних ділянок. 

- Колегія суддів погоджується з висновками місцевого та апеляційного господарських судів про те, що виправданим, адекватним та співмірним заходом забезпечення позову є заборона відповідачу (міській раді) вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки площею 15,2600 га за адресою вул. Київська- Тарнавського, – пояснює адвокат Павло Варода. – Однак, як правильно зазначає Тернопільська міська рада у своїй касаційній скарзі, саме лише визначення заборони на вчинення будь-яких дій щодо земельної ділянки площею 15,2600 га без зазначення її кадастрового номеру та/або без визначення меж та конфігурації, суміжних землекористувачів тощо, тобто без чіткого встановлення щодо якої ж конкретної земельної ділянки заборонено відповідачу вчиняти будь-які дії, фактично призводить до блокування вирішення земельних питань щодо будь-якої ділянки відповідного розміру (15,2600 га), а тому в цій частині ухвала місцевого господарського суду підлягає скасуванню з переданням матеріалів оскарження ухвали щодо заяви про забезпечення позову в цій частині на новий розгляд до суду першої інстанції для визначення земельної ділянки, стосовно якої повинний бути вжитий такий захід забезпечення позову.

Будуть нові суди, кажуть дачники

Дачники впевнені, що це ще далеко не кінець. Будуть нові суди, оскільки Верховний суд лише частково задовольнив позов міської ради і відправив справу на доопрацювання, про що йдеться у постанові. 

- Там працювали наші батьки, тепер ми, – каже Олена Любовіцька. – Коли цю землю давали в користування, вона була за межами міста, тоді туди добиралися громадським транспортом. Місто розрослось, а дачі лишились. Звичайно, це «ласий шматок землі», і ми не думаємо, що цю землю лишать нам. Але ми хочемо, щоб з нами вчинили по-людськи.   

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити за ситуацією з дачними ділянками на Тарнавського.

Коментар експерта:

Віталій Вітів, адвокат:

Оскільки дачники отримали земельні ділянки ще за часів СССР, за тодішніми законами вказувалась лише площа земельних ділянок. Наскільки я розумію, кадастрового номера даній ділянці землі не присвоєно. Оскільки земельну ділянку передали у користування кооперативу, вона не може бути просто так забрана. Без наявності кадастрового номеру на ділянці не можуть здійснювати будівництво, тим паче, для знесення будинків повинні бути підстави. Однак кадастровий номер можна присвоїти. Для цього є спеціальна процедура, визначена законодавством.

А ви чекаєте нового парку на «Алясці»? Що думаєте з цього приводу? Діліться думками у коментарях!

Читайте також: 

Тернопільські дачники виграли суд, парку на "Алясці" поки що не буде
Дачники з "Аляски" вимагають справедливого суду
Залили вулики та спалили будиночки: дачники з "Аляски", де має бути парк, скаржаться на погрози
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (172)
  • MBname Igorko

    Який там в праці парк буде, буде бізнес і 9ти поверхівки
  • Саня

    Марія Березій а якщо батьки повмирали і залишили цей клаптик землі (усе багатство , що в них було ) своїм дітям або онукам , то потрібно його викрасти в них (що намагається зробити Надал) , чи дотримуватись законів України ??? А щодо парку це тільки обман .
  • Лілія Левицька

    я за парк,але треба розуміти і тих хто має там дачу,минуле на тій дачі.

    Мария Березий reply Лілія Левицька

    Лілія Левицька Та треба бачити зблизька ті розвалини в центрімасиву.То ж не історична памятка.Ті дачі старі і їх власників вже декого нема.І їх здають в оренду,де ніхто не дбає про їх вигляд....як приблизно наша.Картина ...повір жалюгідна.А минуле вже в минулому.Туди нема вороття
  • wham

    Та який парк?Ви що?Забудовують і нищать вже існуючі парки ,а тут парк надумали зробити.Чергове замиленя очей і намахалово.Їм будинки потрібні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up