Партнер рубрики Події

Залили вулики та спалили будиночки: дачники з "Аляски", де має бути парк, скаржаться на погрози

Залили вулики та спалили будиночки: дачники з "Аляски", де має бути парк, скаржаться на погрози
  • Користувачі дачних ділянок, що на вулиці Тарнавського, забили на сполох, оскільки за останні кілька місяців вони чули немало погроз, а чиїсь дачі постраждали від рук невідомих.
  • На місці земельних ділянок планують створити парк, а частину забудувати багатоповерхівками.
  • Дачники, яким запропонували землю в Малашівцях, звернулися до суду, щоб міська рада виділила їх рівноцінну землю, оскільки такий варіант їх не задовільняє.

Нагадаємо, конфлікт через дачі на "Алясці" розпочався після того, як місто вирішило збудувати парк на Тарнавського, якраз на місці дач. Власники дач, які стоять на землі комунальної власності, неодноразово були у міській раді: спершу йшлося про приватизацію комунальної землі, потім їм виділили землі у Малашівцях, але люди хочуть рівноцінного обміну. А не, як вони кажуть, землі біля сміттєзвалища. 

Було і рішення виконкому про демонатаж дач на Тарнавсього, але люди пішли у суд. Поки триває судовий процес дачі ніхто чіпати не має права. 

Як розповідають дачники, раніше ніяких проблем не виникало, але після початку судової тяганини їм почали шкодити. Кілька дачних будиночків згоріли при пожежі, а в кілька увірвалися невідомі.

Відео дня

- Раніше таких проблем у нас не було, все почалося тоді, коли нас вирішили зігнати з цієї землі, – розповідає голова дачного кооперативу Олена Любачівська. – Ми раніше навіть не завжди закривали будночки, а зараз багато людей навіть позабивали вікна, щоб хоч якось захистити майно. Хтось ставить замки на двері, хтось встановив грати. Але тут немає чого красти. В будиночках ніхто грошей і цінностей не тримає. Це роблять люди, які хочуть просто нас залякати.

Дачники впевнені, що голова ціль зловмисників, які періодично «капостять» на дачах – залякати людей. Як розповіла член правління садівничого товариства «Ювілейний» Олена Макогон, перед першим судовим засіданням у кількох користувачів дач брали інтерв’ю журналісти з телебачення. Коли сюжет про дачників потрапив у ефір, людям, які дали інтерв’ю почали шкодити. У кілька будиночків вночі вломились невідомі, нічого не крали а просто понищили все що можна було.

- Я прийшла на дачу, в будиночку було розбите вікно та виламані двері, – розповідає одна з дачниць пані Оксана. – Всередині все дуло побито та перевернуто. Лопатою порозламували все. Там нічого цінного не було. Так само з сусідкою було нещодавно. А попереду зима. Що тоді буде – невідомо.

Але, як розповіли дачники, погроми в будиночку – це не найнеприємніше, що ставалось останнім часом. Одному дідусю, який поспілкувався з журналістами та показав свою пасіку, через кілька днів після виходу сюжету невідомі залили вулики. Бджоли, якими не один рік займався дідусь, загинули.

- Пан Іван уже літня людина, йому за 90 років і якісь нелюди просто вбили усіх його бджіл, – розповідає одна з дачниць. – Він уже підготував бджіл до зими, закрив їх і хтось таке зробив. Він навіть не одразу сказав нам про те що сталося. Коли дідусь прийшов до нас, то він просто плакав. Ми вже потім дізналися, що коли він те побачив, то йому викликали швидку, бо дуже перенервувався.

Сам пан Іван спілкуватися з журналістом не зміг. Як він каже, йому важко про те згадувати. Порожні вулики він продав.

Був і підпал дерев’яних будиночків. Два з них, які розташовані зі сторони вулиці Володимира Великого за невідомих причин згоріли до тла. Один з них пустував, а сусідній мав власника.

Як кажуть дачники, після пожеж по вулиці проходили три чоловіка та жінка, які сказали одній з дачниць, що це вони палять їх будиночки. Однак дачники не знають, чи дійсно група ця група людей причетна до пожеж, чи вони сказали це дачникам зі зла. Користувачі земельних ділянок звернулися до поліції. Як розповіла голова садового товариства, вона звернулася до керівника національної поліції Олександра Богомола, який взяв справу ід особистий контроль. Як кажуть дачники, тепер кожного вечора п’ять поліцейських роблять обхід ділянок, щоб запобігти злочинам.

Однак дачники наголошують, що вони не виступають проти теропільської громади та парку, який мають збудувати на місці дач. Вони просять, щоб їм надали в користування рівноцінну земельну ділянку.

- Спершу нас просто хотіли видворити за дурно, але потім виділили землю в Малашівцях, – Розповідає Олена Любачівська. – Та земля розташована біля смітників і не придатна для садівництва. Але коли у 1988 році будували дорогу, два гектара землі вилучили у дачників, але тим людям дали землю у Дичкові, зробили там зупинку, побудували будиночки і провели воду з електрикою. У 2007 році, коли будували житловий комплекс на частині дачних ділянок, міський голова зобов’язав забудовника виплатити людям грошову компенсацію. Тоді вони отримали по 150 тис. гривень – на той час 30 тис. доларів. А нас просто хочуть за дурно вигнати.

29 жовтня користувачі землі чекають чергове судове засідання. Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією з дачними ділянками.   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Саня

    А що такого незвичайного є в подальшому , що неможливо прочитати без реєстрації ?.Реєструйтесь і читайте , цікаво ...
  • Саня

    Міліція не бачить.
  • dream dream

    Цікаво, як відреагує поліція.

    Андрій Хвіст Рассказов reply dream dream

    Ніяк...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up