Партнер рубрики Події

Мобілізація українських жінок і видача повісток через «Дію»: міфи та реальність

Мобілізація українських жінок і видача повісток через «Дію»: міфи та реальність
  • В Україні запроваджено обов’язкову мобілізацію жінок і електронну видачу повісток через застосунок «Дія»?
  • Цими питаннями постійно маніпулюють кремлівські пропагандисти. Днями російськими телеграм-каналами знову ширяться фейки з метою дискредитації мобілізації в Україні.
  • Міфи російських пропагандистів розвінчувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«У нас не мобілізовують жінок без їхньої згоди, навіть медиків. І не направляють без їхньої згоди на передній край. Якщо військовозобов’язана жінка отримує повістку – це для уточнення даних. Бо вони, згідно з законом, повинні це робити що 5 років», – написала Ганна Маляр у своєму телеграм-каналі

Довідка:
З 26 жовтня 2022 року діє Закон від 07.10.2022 року № 2664-IX щодо добровільності військового обліку жінок.
Відповідно до цього Закону, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.
Однак жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

«Немає мобілізації жінок. Зараз є зміни, які стосуються системи обліку. До 2026 року навіть українки, які мають медичну спеціальність – єдину, за якою вони можуть підлягати мобілізації, не матимуть обов'язкової постановки на облік. Інші професії – тільки у добровільному порядку», – зазначає заступниця міністра оборони, коментуючи зміни до законодавства стосовно мобілізації жінок в Україні.

Відео дня

До речі Маляр додає, що наразі незалежність нашої країни на фронті відстоюють понад 5 тисяч українок, які добровільно виявили бажання стати на захист України.

 Стосовно видачі повісток через «Дію» Ганна Маляр відповіла чітко і коротко:

«Наразі повістки через «Дію» не видають. І питання це не опрацьовується».


Але є ще одне дуже болюче питання, яке розганяють російські медіа – це наративи про те, що мобілізованих одразу без підготовки відправляють в Бахмут.

«Насправді, мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють до навчальних центрів. Через масштабну війну підготовка рядового й сержантського складу відбувається за скороченими термінами, але без зниження якості навчання», – коментує Маляр.

Вона також додала про те, що мобілізованих направляють на різні напрямки, а не лише на Схід.

Але ми з вами пам’ятаємо гіркий досвід нашої громади, коли на фронті через місяць після мобілізації поліг тернополянин Богдан Покітко. Він був призваний в армію у другій половині січня 2023 року. У дописі волонтерки Оксани Огородник, який отримав понад 20 тисяч поширень і понад 5 тисяч коментарів, йдеться про те, що чоловіка призвали шляхом примусового вручення повістки на зупинці та доставлення до центру комплектування у Тернополі. Все це трапилось прямісінько на зупинці громадського транспорту. Оксана Огородник пише, що навчання у частині та на полігоні її знайомий не проходив, також не мав жодних навичок поводження зі зброєю і раніше навіть не служив у війську. 12 лютого солдата відправили на Донецький напрямок. 16 лютого міський голова Тернополя оприлюднює допис про його загибель. Минув місяць після вручення повістки, а вже немає друга, сина, коханої людини...

Ситуації коментували багато офіційних спікерів. Редакція «20 хвилин» розповідала про цей скандальний випадок у своїй публікації.  І крапка у цій справі ще не поставлена.

Тому, якщо вас або ваших рідних чи знайомих без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, ви, за словами Ганни Маляр, маєте повідомити про це на телефони гарячої лінії.

Зверніть увагу: для того, щоб оперативно розібратись і вжити заходів, потрібно назвати ім’я та прізвище мобілізованої особи й номер військової частини, в яку направили, та який ТЦК СП відправив.

Номери гарячої лінії Міністерства оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99.

Що ж доки в країні точиться війна, питання мобілізації, прав та обов’язків військових, а також відомств та структур, які мають відношення до організації і стратегії воєнних дій, будуть гострими та актуальними. Ми намагатимемось відстежувати найбільш цікаві моменти і розбиратись у них із залученням офіційних джерел. Нагадаємо, раніше ми повідомляли про алгоритм дій військового, якщо він не згоден з висновками військово-лікарської комісії. Розповідали і про те, які пільги і гарантії мають родичі зниклих безвісти захисників.

 

Читайте також:

Не згодні з висновками ВЛК – оскаржуйте постанову. Розповідаємо, як це зробити

Які пільги та гарантії мають родичі зниклих безвісти захисників та як отримати допомогу

Чому родини полеглих захисників України довго чекають на державні виплати: пояснення юристів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Kylie Harvey

    GET RICH WITH BLANK ATM CARD, Whatsapp: +18033921735



    I want to testify about Dark Web blank atm cards which can withdraw money from any atm machines around the world. I was very poor before and have no job. I saw so many testimony about how Dark Web Cyber hackers send them the atm blank card and use it to collect money in any atm machine and become rich {[email protected]} I email them also and they sent me the blank atm card. I have use it to get 500,000 dollars. withdraw the maximum of 5,000 USD daily. Dark Web is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any atm machine vault with the use of atm programmed card which runs in automatic mode.



    You can also contact them for the service below



    * Western Union/MoneyGram Transfer  



    * Bank Transfer



    * PayPal / Skrill Transfer



    * Crypto Mining



    * CashApp Transfer



    * Bitcoin Loans



    * Recover Stolen/Missing Crypto/Funds/Assets



    Email: [email protected]



    Text & Call or WhatsApp: +18033921735



    Website: https://darkwebonlinehackers.com

keyboard_arrow_up