Партнер рубрики Події

Мобілізація з 25 років: що про зміни думають тернополяни

Мобілізація з 25 років: що про зміни думають тернополяни
  • Володимир Зеленський підписав закон про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали думку тернополян щодо нововведень.

Про те, що мобілізаційний вік зменшили до 25 років свідчать картка законопроєкту 9281 про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Законодавчий акт підтримали 304 депутати Верховної ради у травні 2023 року. У червні його підписав спікер Руслан Стефанчук і одразу документ передали президенту. Однак Володимир Зеленський десять місяців не підписував його.

Лише другого квітня на сайті Верховної Ради України з’явилася інформація про те, що пан Зеленський все ж таки підписав документ.

Відео дня

Думки різняться….

Тема мобілізації і все, що пов’язане з війною, – надскладна для обговорення. Більшість пересічних тернополян відмовлялися відповідати на питання журналістів «20 хвилин». «Не бачу сенсу коментувати», «Вперше про це чую», «У мене і так всі воюють», «Ще не читала документ» – саме так люди аргументували свої відмови.

Ті, хто все ж таки, погодився говорити, мали різні думки….

Віталій, 21 рік, студент

— Є багато думок та суджень щодо цього. Як на мене, призов на службу не мине нікого з нас. Тому зниження чи підвищення мобілізаційного віку суттєво ні на що не вплине. Питання часу….

 

Мирослава, 63 роки, завідувачка

— Мій син з перших днів повномасштабного вторгнення пішов захищати Батьківщину, отримав поранення, але згодом знову повернули у частину. Я не хочу, аби мій 20-річний онук, був на фронті. Вважаю, що не повинні мобілізовувати усіх підряд. На фронт мають йти добровільно з гарною підготовкою. Я проти виловлювань чоловіків.

 

Сергій, 70 років, пенсіонер

— На лінії фронту треба проводити ротації, але у нас процес мобілізації неправильний. Ми можемо бачити приклад інших країн, де призов залежить від бажання людини. Закон про мобілізацію є недосконалим, тому нехай редагують, а потім вже приймають та реалізують. Бо я маю військовий вишкіл і скажу, що тих двох місяців замало, а ще й для 25-річної молоді.

 

Людмила, 52 роки, бібліотекарка

— Знаю людей, які перебувають два роки на лінії фронту і вже виснажені. Тому тут треба зважати на те, що вони мають бути кимось замінені. Розумію, що питання складне, молодь має інші плани, але на цей час наше майбутнє треба виборювати.

 

Дмитро, 20 років, студент

— До нововведення ставлюсь негативно. Вважаю, що 25 років – ще зарано для призову на службу. Не готові ще хлопці.

 

Ярослав, 18 років, студент

— Нашим військовим треба заміна на передовій. Але, молодь наразі навчається, щоб згодом відбудовувати нашу Україну. Тому, важко відповідати на це запитання.

 

Тетяна, 33 роки, викладачка

— На мою думку, якщо це рішення нашого Президента, то ми повинні його прийняти. Але, розумію, що 25-річні хлопці – цвіт нації. Ми живемо у час війни, тому мусимо підлаштовуватися під її реалії.

 

Володимир, 40 років,  працівник ІТ

— Думаю, що 25 років – малий вік для призову на службу. Спочатку добре треба підготувати хлопців, навчити їх і вже потім везти на фронт. Якщо 25-річний хлопець ніколи не тримав у руках зброю, то яка від нього користь? Спочатку навчання.

ВАЖЛИВО! ТЦК викликатиме громадян, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів. Це повідомив Генштаб у звʼязку зі зменшенням призовного віку з 27 до 25 років.

Зокрема, громадяни, які досягли 25-річного віку, підлягатимуть зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Тернополяни, а яка ваша думка щодо зменшення мобілізаційного віку? Залишайте свої відповіді у коментарях.

Читайте також:

26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей

Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up