Партнер рубрики Події

Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення

Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення

Мова йде про монастир Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Язловці.

Релігійний заклад отримав новий статус, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України. Про це повідомляє пресслужба Тернопільської обласної військової адміністрації.

Відео дня

За століття існування ця пам'ятка архітектури зазнала чимало змін. У 1862 році сюди перенесли монастир Згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії з Риму, який став осередком духовного життя навколишніх сіл  та містечок. У 1874-у році у Язловці збудували гробницю, де поховані сестри Згромадження. Серед них і блаженна Мати Марцеліна.

Радянська влада закрила Монастир Сестер Непорочниць та відібрала приміщення. Понад п'ятдесят років чекали сестри на можливість повернутись до свого монастиря і до святих поховань. У 1996-у році Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив Марцеліну Даровську блаженною. А роком пізніше монастир відновив роботу.

 Історичну справедливість відновили на початку 2000 років, коли більша частина будівлі була повернена римо-католицькій церкві. Сьогодні римо-католицька церква взяла під опіку ще одну частину зруйнованого монастиря, де за радянської влади розміщували фтизіопульмонологічне відділення лікарні.

Монастирем опікуються сестри Непорочниці. Зараз тут знайшли прихисток десятки дітей і родин, які втратили свої домівки через війну. Додатковий корпус, який сьогодні перебуває у занедбаному стані, зусиллями церкви відремонтують та прийматимуть там усіх, кому потрібна допомога.

Читайте також:

Третій поверх зайвий для Катедри: тернополяни, які виступають проти добудови монастиря, готові йти до суду

У Тернополі римо-католики святкують Вербну неділю: фоторепортаж із костелу​​​​​​​

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up