На борги за комуналку нараховуватимуть пеню

На борги за комуналку нараховуватимуть пеню
  • З 1 травня у дію вступили зміни до закону, згідно з якими за несвоєчасну оплату комунальних платежів користувачам нараховуватимуть додаткову плату, яка зростатиме щодня.
  • Як це працюватиме у Тернополі, дізнавалася журналістка "20 хвилин". 

Нововведення закріплені у статті  26 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”.

- У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу, - йдеться у законі.

Згідно із документом, нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.  Пеня буде нараховуватися тільки на борги, що виникли після 1 травня.

Відео дня

Нараховувати додаткову плату будуть за розрахунком, що за кожен  день прострочення платежу пеня становитиме 0,01%, або 3,65% - за рік. Загальний розмір пені не може перевищувати суми боргу.

- Закон почав діяти, а отже з 1 травня вже починаються нарахування і для тернополян, - каже начальник управління ЖКГ Тернопільської міської ради Олег Соколовський. - Нараховувати пеню будуть надавачі послуг. Під нарахування потрапляють всі без винятку боржники. Якщо людина отримала послугу, вона повинна за неї розрахуватись. Якщо ж ні - треба відповідати за це.

В Управлінні ЖКГ наголошують, що за несвоєчасну оплату послуг їх можуть відключити, або ж вживати інші заходи через суди.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Amouse

    Який граничний термін внесення плати за житлово-комунальні послуги?
  • Ната Ли

    А коли приймуть закон про вибір виду опаленея помешкання??Що це за примусівка??централізоване опалення?
  • Сергій

    Тобто тепер вигідніше не платити за комунальні послуги чим брати кредит у банку.Відсотки меньші.Весь борг поділяється не за 5 років як в банку а за 30 .А якщо інфляція у нас 7.5 процента річних а пеня 3.65
    Тотой хто не платить то ще й виграє.Економічних стимулів заставити вчасно платити боржників як не було так і не ма
  • Nadja Doliscna

    Це мудрий порошенко найкращий президент
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up