Страви з різних зелених рослин, печеня з домашньої птиці, зелений "Кібер-вуйко", конкурси, концерт, майстер-класи та багато іншого обіцяють на "Галицькій дефіляді", яка пройде у парку ім. Т. Шевченка 17-19 червня.
- Зроблено багато роботи, усе це за кошти членів нашої гільдії, - розповідає голова ГО «Гільдія рестораторів Тернопільщини» Михайло Гросуляк. - Зараз нелегкі часи, але нам Бог допомагає і надіємось, що ця дефіляда пройде успішно.
У програмі фестивалю «Галицька дефіляда» чимало смачного, нового, цікавого та оригінального.
- Коли ми готувались до чергової дефіляди нам захотілось зробити цікаве меню. В програмі фестивалю є зелена кухонна галявина, яка діятиме усі три дні, - розповідає співорганізатор Ігор Мамус. - Вона поділена таким чином, що у п'ятницю, 17 червня, ми готуватимемо страви з лободи, кропиви, кульбаби. Це буде своєрідний майстер-клас.
Другий день - 18 червня, це ситний день. У цей день, як кажуть організатори, готуватимуть печеню з того, що є на подвір'ї.
- Буде курка, гуска, індик, - продовжує Ігор Мамус. - Цю печеню готуватимуть за рецептом Дарії Цвек. Вона наша землячка, і ми хочемо про це розповісти та приготувати страви за її рецептом. Ці страви роздаватимуть безкоштовно відвідувачам дефіляди. Це буде в суботу о 16.00.
На третій день дефіляди 19 червня, - буде солодка неділя. Організатори запросили господинь, які готуватимуть смаколики.
- Уже зголосилось 25 господинь, які змагатимуться хто з них найкраща, - каже пан Мамус. - Вони готуватимуть сухе печиво. Журі визначатиме переможця і після цього це печиво роздамо тернополянам.
Цього року це ювілейна п'ята «Галицька дефіляда» і відбуватиметься вона, уже традиційно, на центральній алеї парку ім. Т. Шевченка. Участь у ній беруть 9 рестораторів Тернопільщини.
- Фестиваль у нас росте, бо цього року бюджет на фестиваль був близько 200 тисяч гривень, - додає пан Гросуляк. - Самі ресторатори також частуватимуть тернополян своїми стравами на тих самих локаціях, як завжди.
Щодо культурної програми дефіляди, то на літній сцені буде концерт. Його програма складається з денної та вечірньої частини. Вдень на сцені відбуватимуться різноманітні конкурси та виступи. А вечірня програма складається з різних гуртів.
- Крім того по парку буде безліч локацій для дітей, всілякі забави, - розповідає співорганізатор Олег Макогін. - Будуть і гастрономічні конкурси: хто швидше наліпить вареники, хто швидше їх з'їсть, хто швидше понадкушує яблука. У всіх цих конкурсах будуть призи. Також буде конкурс на найкрасивішу мавку, кращий віночок.
До фестивалю, у четвер, 16 червня, має виїхати символ дефіляди - робот, якого називають «Кібер-вуйко».
- Він буде зеленого кольору, оскільки це зелене свято, - каже Михайло Гросуляк. - Наш чоловічок буде прекрасним, матиме 12-15 метрів висоти. Він триматиме так звану атрибутику свята - вилку та ложку. Думаю, що людям буде цікаво. Це робить уже традиційно наш партнер Сергій Кузнецов. Ми представляли то авто, то роботів, то динозаврів.
Організатори планують вночі його дофарбувати і встановити біля пам'ятника Степана Бандери. Також тернополяни побачать ретро автомобілі від Тараса Демкури. Ще гості фестивалю зможуть придбати кулінарні книжки.
- Окрім того, ті, хто має вдома старовинні цікаві рецепти можуть приносити їх, ми все скануватимемо і створимо таку бібліотеку рецептів наших бабусь, наших сімейних рецептів, - додає пан Мамус. - Потім їх можна буде в вільному доступів подивитись.
Щодо цьогорічних кулінарних рекордів, то організатори зазначають, що вони визначатимуть по кількості розданих страв.
- Ми побачимо скільки буде страв з птиці, зважимо і, можливо, це буде рекордом, - каже Михайло Гросуляк. - З кухні, то усе буде традиційно - вареники, голубці, м’ясо, каші.
Пропонуємо програму фестивалю “Галицька дефіляда 2016“:
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер
Анонім
Анонім