Партнер рубрики Події

На Корольова з вікна 7 поверху випав хлопчик. Що з дитиною?

На Корольова з вікна 7 поверху випав хлопчик. Що з дитиною?
  • Журналісти «20 хвилин» дізнаються подробиці та оновлюватимуть матеріал.
  • Дитину госпіталізували. 

З вікна 7-го поверху випав хлопчик. Дитина, за попередніми даними, оперлась на москітну сітку і, не втримавшись, разом із нею полетіла донизу. Це сталось у багатоповерхівці на Сонячному близько 15:40 сьогодні, 14 червня. Про це редакцію повідомила читачка Людмила.

Як нам вдалось дізнатись від власних джерел, травмованому хлопчику 6,5 років. 

Відео дня

У швидкій інформацію про падіння дитини підтвердили. І повідомили, що до швидкої о 15.26 зателефонували перехожі, мовляв на Корольова з вікна випав хлопчик, а поруч – москітна сітка.

— На місце виїхала бригада швидкої медичної допомоги, — повідомила медична директорка Центру швидкої медичної допомоги Ганна Мончак. —  Коли медики прибули на місце, дитина була у свідомості, поруч мама і тато. Попередній діагноз – «Політравма. Падіння з висоти». Хлопчика госпіталізували до обласної дитячої лікарні.

Ми намагаємось також зв’язатись із головою місцевого ОСББ – поки що у чоловіка весь час зайнято.

Коментар

Сергій КРЕТА, начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області:

— 14 червня,близько 16 години, в обласному центрі з вікна багатоповерхівки випав малолітній. Про подію працівникам Тернопільського районного управління поліції повідомили медики. За попередніми даними, 6-річний хлопчик має розлади аутистичного спектру. Він оперся на москітну сітку і випав з вікна 7 поверху. Малолітнього з важкими травмами доправили до дитячої обласної лікарні. Працівники поліції встановлюють усі деталі нещасного випадку. Тривають слідчі дії.

Чому відчинені вікна — це небезпека для дітей?

З настанням тепла ми дедалі частіше відчиняємо вікна на провітрювання.

— Але щороку, через необачність дорослих, десятки дітей випадають з відчинених або погано зачинених вікон, каже речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. — Батьки часто недооцінюють потенційну небезпеку, яку може нести відчинене вікно для дитини.

Нагадуємо базові правила, що допоможуть убезпечити своїх дітей:

📌не грайте з дитиною на підвіконні, не дозволяйте сидіти на ньому;

📌встановіть засоби дитячого захисту, що блокують відчинення вікон;

📌не ставте біля вікон меблі, щоб дитина не змогла вилізти на підвіконня;

📌пам'ятайте, що москітні сітки — не витримують ваги дитини;

📌провітрюйте кватирками, пластикові вікна відкривайте у вертикальній площині;

📌поясніть дитині небезпеку відчинених вікон, вчіть старших наглядати за молодшими;

📌виходячи з кімнати, навіть на кілька хвилин — зачиняйте вікна.

Кількість травмованих збільшується

Влітку кількість травм у діток суттєво збільшується. Дитячий травматизм має чітко виражену сезонність. І суттєво його кількість зростає, щойно на вулиці теплішає та після завершення навчального періоду у школах, каже головний експерт, дитячий ортопед-травматолог Анатолій Корицький.

— Батьки на роботі, діти віддані самі собі. І вони часто не можуть передбачити наслідків своїх дій, - каже Анатолій Корицький. – Якщо дивитись за віком, то дітки до 6 рочків найчастіше отримують побутові травми. Від 6 до 14 – це зазвичай вуличні травми – падіння з дерев, велосипедів, скейтів. У пацієнтів від 14 років кількість випадків вуличних травм зменшується. Проте такі діти частіше травмуються при ДТП. В тому числі і на скутерах. Такі травми рідші, але, зазвичай, важчі.

Молодші школярі у травматологів часті гості. Зазвичай – після падінь з дерев ламають руки-ноги.

Влітку кількість травм у діток збільшується в 3-4 рази, кажуть медики. Діти залишені самі на себе і різко змінюють поведінку. Кількість розваг, недоступних в інші пори року, росте. Це велосипеди, рухливі ігри, дерева, з яких, намагаючись видряпатись, малеча нерідко падає. В садку, школі діти під наглядом, а в час канікул вони часто залишаються без догляду дорослих, кажуть медики.

У малечі пізнавальні пориви – все помацати, спробувати, подолати. Це призводить до того, що дітки падають, травмуються. Часом з вікон випадають. Травми в таких випадках дуже серйозні, кажуть медики. Та підсумовують: для них тепла пора і літні канікули – це травматологічні жнива.

Як дитячі розваги зробити безпечними

Як не допустити травмування дитини під час гри на дитячому майданчику, як розпізнати струс головного мозку і коли треба негайно звертатись до лікаря, пояснили у МОЗ.

Діти віком до 4 років найчастіше травмуються під час користування гойдалками або гірками, а діти віком від 5 до 14 років – на драбинках, турніках, тренажерах тощо. Скільки років не було би вашій дитині стежте, щоби вона користувалась ігровими конструкціями лише відповідно до віку та за призначенням - це перше правило безпеки.

—Якщо можливо, обирайте ті майданчики, де є м’яке покриття, — радять фахівці. — Це пісок, штучний газон, спеціальна стружка тощо. Обов’язково оглядайте стан конструкцій та гойдалок, щоб упевнитися, що немає небезпечних пошкоджень, відламаних деталей тощо. Переконайтеся, що захисні опори, поручні та відповідні конструкції в надійно прикріплені і дитина не може впасти, наприклад, з гойдалки.

Також огляньте територію та переконайтеся, що немає предметів, за які дитина може перечепитися під час гри – великих каменів, гілок тощо.

Травми на дитячих майданчиках - це найчастіше черепно-мозкові травми, переломи, пошкодження внутрішніх органів внаслідок падіння або сильного удару. Струс головного мозку є найпоширенішим типом травми в цій категорії.

Як виявити струс головного мозку 

Струс головного мозку – це патологічний стан, який найчастіше виникає внаслідок удару, або падіння. Під час такої травми відбуваються різкі рухи головного мозку всередині черепу, які викликають певні патологічні явища: зміни у фізико-хімічних процесах, пошкодження клітин або незначне зміщення тканин головного мозку. Усе це призводить до короткочасних порушень роботи головного мозку, але без значних змін у його структурі, тому, як правило, пацієнт із такою травмою відносно швидко одужує — протягом декількох тижнів.

Симптоми струсу головного мозку:

дитина виглядає спантеличеною або розсіяною;

дитина не пам’ятає правил гри, плутається або не впевнена в тому, в яку гру гралася, хто її супротивник, який рахунок тощо;

дитина невпевнено або невправно рухається;

дитина повільно відповідає на запитання;

дитина втратила свідомість;

у дитини спостерігаються будь-які безпричинні зміни настрою, поведінки тощо;

дитина не може згадати, що сталося до або після падіння чи удару.

Симптоми, на які скаржаться діти при струсі мозку:

головний біль або відчуття дискомфорту / «тиску»;

нудота або блювання;

порушення рівноваги, запаморочення, порушення зору (двоїться, розмита картинка);

дитина різко реагує на звуки або світло;

млявість, слабкість, похмурість;

спантеличення, неможливість концентрувати увагу, порушення пам’яті;

погане загальне самопочуття, сумний настрій без явних на те причин.

Як правило, усі ці прояви та симптоми з'являються одразу після травмування. Однак, інколи деякі симптоми можуть розвиватися лише через декілька годин або й днів.

— Наприклад, дитина може здаватися спантеличеною у перші кілька хвилин після отримання травми, а через годину – уже не зможе згадати, що сталося і чому вона впала чи вдарилася, — кажуть медики. — Тому батькам потрібно спостерігати за станом дитини та будь-якими змінами впродовж кількох днів після отримання нею травми.

Якщо стан дитини погіршується або з’являються нові симптоми, потрібно якомога швидше звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.  Хоча більшість дітей із легким струсом головного мозку добре почуваються уже через декілька тижнів після отримання травми, у інших симптоми можуть зберігатися протягом кількох місяців або й довше.

Існує велика ймовірність, що діти, які «погано себе почувають» внаслідок травми  та мають один або кілька із перелічених нижче симптомів після падіння або сильного удару із забиттям голови, отримали струс головного мозку або більш серйозну черепно-мозкову травму, тому варто одразу звернутися до лікаря.

Коли негайно треба бігти до лікаря?

Інколи внаслідок удару або падіння із сильним забиттям голови утворюється обмежене скупчення крові — гематома.

Добре огляньте свою дитину. Негайно викликайте невідкладну допомогу або везіть дитину у лікарню, якщо:

  • зіниця одного ока більша, ніж зіниця іншого;
  • дитина дуже сонлива або ви не можете її розбудити;
  • головний біль, що погіршується і не проходить;
  • нерозбірлива мова, загальна слабкість, оніміння або порушення координації;
  • повторні випадки нудоти або блювання, а також поява судом (тремтіння або посіпування);
  • незвична поведінка, сильне спантеличення чи збудження, непосидючість;
  • втрата свідомості, навіть на короткий час;
  • дитина віком до 2 років без упину плаче, її неможливо заспокоїти, а також нагодувати.

Більшість дітей зі струсом головного мозку проходять необхідні обстеження та отримують кваліфіковану медичну допомогу, а потім дотримуються рекомендованого режиму та курсу лікування в домашніх умовах. Однак, якщо травма є більш серйозною, дитину можуть певний час лікувати у стаціонарі.

Якщо ви звертаєтеся за медичною допомогою до лікаря, обов’язково повідомте йому:

якщо приймає дитина регулярно приймає певні ліки;

яка причина отримання травми: внаслідок сильного удару, падіння тощо;

чи втрачала дитина свідомість, і якщо так, то як довго перебувала у такому стані;

чи спостерігалися будь-які порушення пам'яті відразу після отримання травми;

чи спостерігалися судоми одразу після травми;

чи були попередні випадки струсу головного мозку або черепно-мозкової травми, якщо так, то скільки разів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Лана Светличная

    Простите ,я не по сути.Кто так неграмотно делает переводы? Что значит- ребенок оперировал сетку- Позор просто т еще надо за перевод звездочки ставить, а ребенка очень жалко
  • Татьяна Якобчук

    Не судіть, і не судимі будете! Особливо ті, в кого є маленькі діти. Кожна хвилина з ними - непередбачувана. Ніхто з тих, хто пише, не уявляє себе на місці батьків. Впевнені. що з ними ніколи нічого не трапиться . Дай Бог!!!
  • Люда Черніцена

    Як так Можна залишати Маленьких Діток Самих без Нагляду поставте на вікна Сітку хоть Якась буде Защита що з Дитинкою напишіть в Коментарії можливо треба якась Допомога Дитинці..
  • Anna Tsymbala

    Ті хто осуджують, не знають що таке РАС. В статті пише про це.
    Така дитина може і на дорогу вибігти на машини, вона не відчуває небезпеки.

    Julia Koval reply Anna Tsymbala

    Anna Tsymbala до чого тут рас, якщо вікна повинні бути зачинені

    Наталья Фурсенко reply Anna Tsymbala

    Anna Tsymbala а для чего тоді дорослі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up