Партнер рубрики Події

Село спалили, вбили 617 мирних жителів, серед яких 92 дитини: на Лановеччині згадували жертв Молотківської трагедії

Село спалили, вбили 617 мирних жителів, серед яких 92 дитини: на Лановеччині згадували жертв Молотківської трагедії
  • 29-го квітня 1943 року село Молотків, що на Лановеччині, спалили дотла німецькі війська.
  • На честь цієї  трагічної дати у громаді звели меморіальний комплекс «Молотківська трагедія».
  • Біля нього і згадували ті історичні події 80-річної давності.

Квітневий ранок 1943 року для мешканців села Молотків став днем болю та смерті. Саме 80 років тому, 29 квітня, село спалили, вбили 617 мирних жителів, серед яких 92 дитини, – розповідають у Лановецькій міській раді.  Додають, що за історичними свідченнями, людей проколювали багнетами, кидали у вогонь, топили у криницях.

Найбільшу трагедію в історії громади вшанували хресною ходою, молитвою та покладанням квітів до меморіалу.

Відео дня

У міськраді розповідають, що на місці колишньої кузні, де живцем спалили чоловіків з села Молотків, зараз встановлений пам’ятний знак. Біля нього і зібрались жителі громади, аби зустріти 80-ті роковини трагедії.

Учаснику мітингу-реквієму хресною ходою пройшлися до меморіального комплексу «Молотківська трагедія». Там на стіні пам'яті викарбувані сотні прізвищ та імен невинно закатованих жертв під час Другої світової війни.  

– Історія пишеться не лише рядками, а й пам’яттю. Вісімдесят років тому фашисти палили українців, сьогодні – рашисти топчуть нашу землю і прагнуть знищити нашу націю нескорених. Поряд із Молотківською трагедією маємо Бучу, Гостомель, Умань, Дніпро… Тож, передаємо тодішню історію, творимо нову і дякуємо захисникам та тим, хто працює в тилу, за чисте небо. Вічна пам'ять усім невинно вбитим та закатованим, – зазначили у Лановецькій міській раді.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали про те, що в Тернополі вшанували пам'ять ліквідаторів, які загинули під час вибуху на Чорнобильській АЕС. Наші журналісти також побували на мітингу на честь Героїв Небесної сотні, які поклали своє життя за свободу і незалежність України.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up