Вбивцю собак у Тернополі досі не знайшли. Волонтери хвилюються, що небезпечна людина ходить поміж нас

Вбивцю собак у Тернополі досі не знайшли. Волонтери хвилюються, що небезпечна людина ходить поміж нас
  • Невідомий стріляв у безпритульних собак 10 лютого близько 22.30 на розі вулиць Спортивна – Злуки, неподалік дитячого садка №31. Поліція відкрила кримінальне провадження. 
  • Про жорстоке поводження з тваринами у Тернополі, проблеми з безпритульними тваринами та відповідальність за неналежне утримання собак говорили під час прес-конференції 12 березня. 

Протягом лютого у Тернополі двічі невідомі стріляли в собак. Ввечері 10 лютого двох безпритульних собак застрелили на просп. Злуки, а 24 лютого - підстрелили на "Східному". За фактом вбивства двох собак поліція відкрила кримінальне провадження. 

Леся Гурецька– прес-секретар прокурора у Тернопільській області

- Стосовно кримінального провадження: особа, яка застрелила собак, поки не встановлена. Але слідчі вважають, що за результатами балістичної експертизи можна буде встановити власника зброї і він понесе відповідальність. Взагалі, від початку року таких випадків більше не встановлювали. Але пригадую, що минулого року в Теребовлянському району завершили кримінальне провадження по жорсткому поводженню з тваринами. Чоловік у стані алкогольного сп'яніння зарізав двох собак на очах у своїх племінників, які їх годували. Чоловік засуджений, йому призначили випробувальний термін до двох років. Якщо він порушить умови засудження, тоді може реально сісти. 

Алла та Костянтин Ляпандра – засновниця та директор благодійної організації “Вірні Друзі”

- Для нас ця тема дуже болісна. Наші скарги не заносять в реєстр досудового розслідування. Їх просто повертають, аргументуючи це відсутністю складу злочину, недостатню кількість доказів. Чому так відбувається, ми не знаємо, але факти жорстокого поводження з собаками в місті є. А цю справу розслідують, бо вона набула великого резонансу. І ми докладаємо усіх зусиль, щоб він не стихав. Щоб був, хоча б, один прецедент в Тернополі, коли справу доведуть до логічного завершення.  І напевно найстрашніше, що людина з рушницею розгулює вулицею. Сьогодні тварина, а завтра якась дитина попадеться. Ніхто не знає, чи та людина адекватна. Ще останнім часом дуже багато випадків отруєнь, це свідомі масові отруєння, які ніхто не помічає. Минулого тижня в Підволочиську чоловік продавав дешеві кістки для тварин. Зараз є більше двадцяти п'яти, які вмерли після того, як їли ці кістки. Вони були чимось посипані. Ці кістки мали відправити на експертизу, але у вихідні жодну собаку не вдалось відправити на експертизу, тому боїмось, що вдасться чогось добитись. Таких випадків дуже багато і вони залишаються непокараними.

 

Людмила Чеховська – волонтер-зоозахисник, опікун собак

- Я була опікуном тих собак, яких розстріляли. Мені б дуже хотілось дізнатись, як мали працювати слідчі, бригада оперативного реагування, які виїжджають на виклик. Яка мала бути процедура фіксування вбивства тварин. Бо, коли приїхала бригада швидкого реагування, то все, що вони зробили - сфотографували місце вбивства та опитали дівчинку, яка знайшла тіло собаки. Зі мною говорити відмовились, деякі представники правоохоронних органів відмовились представитись. На місці вбивства були чіткі сліди крові, які, напевно, могли б кудись привести, викликати питання. Але ніхто на них не звернув уваги. Про судмедекспертизу теж навіть не йшлось, волонтери самі цим займались. Власним коштом везли у державну ветеринарну клініку, де проводили експертизу. Також я б хотіла дізнатись про стан слідства та долучити до справи не лише факт жорстокого поводження з тваринами, а й факт хуліганства. Те, що невідомий ходив у місті з рушницею і користувався нею. 

Представників ГУ Нацполіції в Тернопільські області, які б могли відповісти на питання Людмили, під час прес-концеренції не було. А представник управління патрульної поліції в Тернопільській області розповів про відповідальність за неналежне утримання собак та жорстоке поводження. 

Руслан Хом’як - начальник відділу адміністративної практики Управління патрульної поліції в області: 

Найбільше звернень у поліцію надходить про неналежне утримання собак. Мається на увазі, вигулювання собак без намордника чи повідок. За це передбачена адміністративна відповідальність за статтею 154 частина перша. Якщо це призвело до того, що собака завдала ушкоджень, то ще й за частиною другою. Статистики щодо жорстокого поводження з тваринами, то такої немає. Але такі повідомлення у поліцію надходять. За жорстоке поводження з тваринами можна нести адміністративну відповідальність. Власника тварини можуть оштрафувати від 3400 до 5100 гривень, або від 5100 до 8500 гривень. Є і кримінальна відповідальність. Немає і статистики про напад тварин на людей. Але, якщо люди звертаються, а такі випадки були, то патрульні виїжджають на місце, збирають дані, свідчення. Але, якщо це безпритульна тварина, то патрульні нічого з нею не зроблять. В законі не прописані дії патрульних в такому випадку. Якщо тварина має господаря, тоді за її дії відповідає господар. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Roman Shelest


    “Він чекав народження сина”: 19-річний хлопець загинув, рятуючи від голодних псів незнайому дівчину.

  • Іра Кушнір

    Краще би безпритульних собак забрала вопше, бо те що в собаку стріляли наказали ого, а те що ті ж самі безпритульні кидаються на людей, дітей лякають то це напевне нормально!?.....

    Vadim Yasinskiy reply Іра Кушнір

    Вопще краще жуй...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up