На Симоненка мешканці двох будинків воюють за розташування смітників у дворах. Викликали поліцію

На Симоненка мешканці двох будинків воюють за розташування смітників у дворах. Викликали поліцію
  • Контейнерий майданчик на прибудинковій території будинку №16 вулиці Симоненка почали облаштовувати 9 грудня.
  • Сусіди із 12-го будинку кажуть, що через таке розміщення смітників у їх дворі нестерпний запах, а документів на встановлення немає. 

- Смітники із нашого будинку винесли за межі прибудинкової території. Наші сусіди принесли своє сміття нам під будинок та хочуть встановити контейнери у нас під вікнами, - розповідає мешканка будинку №12 пані Ірина. - Це територія їхнього будинку, але іншого місця окрім поблизу наших вікон вони не знайшли. Нашим дітям нема де гратись. Влітку, коли жара - нестерпний сморід, який іде на наші вікна. На їхній території вони зробили ремонт - то у них немає місця. А під нашими вікнами - можна смітник зробити. 

Мешканці кажуть, що звертались до міської ради із цією проблемою, але їх ніде не чують. Тому на місце, де збирались встановити майданчик, викликали поліцію та депутата свого округу Андрія Газилишина. 

Відео дня

-  Між обслуговуючою оганізацією будинку №12 і мешканцями будинку №16 виникли суперечки, щодо розташування контейнерного майданчика, - каже депутат. - Мешканці висловлюють незгоду  з тим, що смітники ставлять біля їх вікон. Люди сказали, що скличуть збори на яких буде вирішено це питання.

У підприємстві кажуть, що все - за нормами

У приватному підприємстві "СОВР", як обслуговує будинок №16 кажуть, що контейнерний майданчик можна пересунути на кілька метрів праворуч, але і таке рішення не підходить сусідам.

- За нормами має бути 20 метрів до дитячого майданчика, 20 метрів до вікон, - каже майстер дільниці Наталія. – В даному випадку ми спостерігаємо, що майданчик облаштовується менш, ніж за 20 м до будинку №16, але не менш 50 м до будинку №12. Ми не можемо більше ніде встановити, бо при будівництві будинків не було передбачено облаштування контейнерних майданчиків. У внутрішньому дворі будинку немає можливості встановлення контейнерного майданчика, оскільки там розташований дитячий майданчик. Територія, на якій встановлюють контейнери належить до прибудинкової будинку №16, тому відповідно до чинного законодавства майданчик має бути на прибудинковій і порушень тут немає.

Наразі мешканці вирішили, що проведуть загальні збори для мешканців двох будинків, на яких обговорюватимуть питання щодо встановлення смітників. А до цього часу майданчик встановлювати не будуть.

Де можна встановлювати майданчик

Про обов’язкове сортування сміття в Тернополі почали говорити в грудні 2018-ого, тоді сесія міської ради прийняла відповідне рішення. Спершу почали запаяли сміттєпроводи в будинках, тепер облаштовують контейнерні майданчики під контейнери для змішаних відходів, скла та пластикових пляшок.

Тому схожі конфлікти виникають між мешканцями різних будинків у всьому місті.

В управлінні ЖКГ кажуть, що роботи ще тривають, майданчиків облаштували багато, але точної цифри немає.

- Затвердженого вигляду контейнерних майданчиків немає, - кажуть в управлінні. - Єдині вимоги - майданчик має бути захищений з трьох сторін вогнетривкими матеріалами і мати тверде покриття. Якщо є потреба, то майданчик закривають ще спереду. Для скла ніби ще ніде не ставили контейнерів. А для змішаних відходів ставлять не один, а стільки, скільки розраховано на кількість мешканців будинку.

Згідно із пунктом 2.8 Наказу Міністерства Охорони Здоров’я України від 17.03.2011 року №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», контейнерні майданчики повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

Згідно із пунктом 2.7 контейнерні майданчики повинні мати водонепроникне тверде покриття та бути обладнані навісами, огорожею. Вони мають бути ізольовані від об'єктів обслуговування населення, господарських дворів і магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м. Не повинні бути прохідними для пішоходів і транзитного руху транспорту.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up