Партнер рубрики Події

У Тернополі - «парад вертепів»: на Театралці колядуватимуть до ночі

У Тернополі - «парад вертепів»: на Театралці колядуватимуть до ночі
  • На Театральному майдані зібрались сотні тернополян, щоб послухати колядки.
  • Цього року більше 20-ти колективів з різних районів області приїхали взяти участь у фестивалі вертепів.
  • Тексти старовинних колядок одразу записують науковці та фольклористи.

Біля головної ялинки міста у неділю, 12 січня, люди почали збиратися з самого ранку. Багато людей прийшли цілими сім’ями, щоб відпочити та послухати колядки на традиційному тернопільському фестивалі вертепів. Почалося дійство о 14-й годині.

- Цей фестиваль один з найдавніших на Тернопільщині, – розповідає начальник управління культури ОДА Григорій Шергей. – Перше таке дійство відбулось у 1989 році в ПК «Березіль. В тому тисячному залі неможливо було вмістити всю ту кількість людей, які хотіли побачити наші древні традиції, нашу коляду та вертеп, який споконвіків ходив по українській землі. Це є та нематеріальна культурна спадщина, яку на Тернопільщині оберігають і відтворюють.

Відео дня

Як каже Григорій Шергей, колядники завітають і до хлопців, які постраждали унаслідок вибуху в сільському клубі села Угринів Підгаєцького району.

- Ми просимо Бога здоров’я хлопцям з Угриніва, де сталась така біда, – каже Григорій Шергей. – Хлопці духом не падають і наша делегація матиме змогу провідати їх у лікарні, щоб привітати зі святом.  

На Театральному майдані також зібралися науковці та фольклористи, які збирають тексти старих маловідомих колядок, щоб зберегти їх.

Багато людей фотографувалися разом з колядниками та співали знайомі пісні разом.  

- Я пам’ятаю, як ще в дитинстві ми з друзями ходили до знайомих та сусідів колядувати, – каже тернополянка Оксана. – Зараз, на щастя, ці традиції не забуваються. Діти колядують, збираються в гурти та піднімають усім настрій. На цей фестиваль я прийшла вперше, але обов’язково буду приходити ще, бо це позитивні емоції та великий заряд енергії від цієї атмосфери.

Усі охочі ще можуть прийти послухати колядки. До самої ночі на території «Зимового містечка» заплановані виступи вертепів, святковий концерт та багато розваг.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up