Сьогодні можна безкоштовно пройти флюорографію. Спробувала і журналістка "20 хвилин"

Сьогодні можна безкоштовно пройти флюорографію. Спробувала і журналістка "20 хвилин"
  • До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, на Театральному майдані 24 березня з 10.00 до 15.00 тернополяни можуть безкоштовно пройти флюорографію.
  • Які при цьому відчуття, як часто варто робити рентген і коли можна отримати результат, дізнавалась журналістка "20 хвилин".

Близько 11.00 черг біля машини-флюорографа не було. Пройти обстеження вирішила і журналістка редакції "20 хвилин". Процес зайняв 5 хвилин. І хоча хвилювання оминути не вдалось, результат видали одразу. Лікар повідомив: здорова. 

Біля машини чекають здебільшого люди старшого віку.

Відео дня

- Я щороку проходжу обстеження тут, - каже тернополянка Валентина Павлівна. - Хоча кожного разу хвилююся. Це важливо, і лікарі вимагають, щоб рентген був, і для себе цікаво. Бо то вік вже, треба думати про здоров'я.

Лікарі кажуть, що інколи виявити патологію можна у людей, які зовсім цього не очікують. Минулого року серед 300 людей, що зробили рентген,15 виявились хворими.

- Акція присвячена Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом. Ми приїжджаємо сюди вже шостий рік поспіль. Кожного року маємо до 300 людей на обстеження, - каже завідувач диспансерно-поліклінічним відділенням обласного протитуберкульозного деспансеру Надія Пелех. - Ми одразу даємо результат, у випадку виявлення патологій - направляємо на подальше лікування.

.

Туберкульоз чи інші небезпечні легеневі захворювання виявляли навіть у тих, хто приходить на обстеження просто для профілактики. Медики кажуть, що якщо виявити захворювання на ранніх стадіях, - лікування буде набагато легшим.

- Першими симптомами захворювання може стати невелике підвищення температури, особливо ввечері впродовж двох-трьох тижнів, раптове схуднення, кашель, який не проходить, загальна слабкість. Якщо ви відчуваєте це, обов'язково зверніться до лікаря, - радить лікар. - А взагалі ми рекомендуємо робити рентген щорічно, тому, що епідемія туберкульозу в Україні не скасована. 

У машину можна заходити двом людям: поки один роздягається - інший вже проходить флюорограф. Лікарі записують анкетні дані та місце проживання, документів при собі мати непотрібно. Якщо у людини виявляють хворобу, то дані направляють до сімейних лікарів чи лікарів, які обслуговують людей за місцем проживання. 

Після обстеження медики одразу озвучують попередній діагноз та видають висновок із печаткою про прохід рентгену.

Самі медики зізнаються, що більшість людей хвилюється, але вони самі коли проходять, то хвилюються не менше. Адже така робота - у зоні підвищеного ризику.

Пройти флюорографію можна 24 березня до 15.00. год, платити за обстеження не потрібно. Лікарі не дозволяють проходити флюорографію вагітним жінкам.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up