На Тернопільщині помер отець митрат Бучацької Єпархії УГКЦ

На Тернопільщині помер отець митрат Бучацької Єпархії УГКЦ

«Отець Григорій був добрим чоловіком для своєї дружини, добрим батьком для своїх дітей і внуків. Але, найважливіше, Він був ревним священником і для цього старався служити у відповідальності перед Богом, Церквою і народом».

Після важкої хвороби на 55-му році життя упокоївся в Бозі отець митрат Григорій Полоз. Сумну звістку повідомляє на своєму сайті пресслужба Бучацької єпархії УКГЦ.

- З великим сумом повідомляємо, що зранку, 28 серпня 2020 р. Б. в празник Успення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, після важкої хвороби, упокоївся в Бозі, на 55-му році життя, отець митрат Григорій Полоз.

Священник здійснював своє служіння в храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Оришківці та в с. Майдан, а з 2003—2007 рр. був протосинкелом Бучацької єпархії УГКЦ.

Відео дня

Священичий парастас за упокій душі митрофорного протоієрея отця Григорія Полоза очолював Преосвященний Владика Іриней (Білик), ЧСВВ - Єпископ Канонік Римської Папської Базиліки Santa Maria Maggiore у співслужінні священнослужителів Бучацької єпархії УГКЦ.

Звертаючись до присутніх, Владика Іриней сказав: «Хіба можемо сумувати, коли Він перейшов до місця квітучого, до місця світлого, де немає смутку і печалі? Найкращим спогадом для о. Григорія буде, коли будемо Його вшановувати в Його ревності в служінні родині, Церкві, Україні, зокрема Бучацькій єпархії, особливо в часах її встановлення і випробування».

Далі єпископ продовжив: «Отець Григорій був добрим чоловіком для своєї дружини, добрим батьком для своїх дітей і внуків. Але, найважливіше, Він був ревним священником і для цього старався служити у відповідальності перед Богом, Церквою і народом».

«... ми творимо молитву пам’яті, молитву любові, щоб Господь Бог упокоїв Його душу, де є світло лиця Божого», - завершив Владика Іриней (Білик).

Поховали митрофорного протоієрея отця Григорія Полоза в суботу, 29 серпня в родинному селі Раштівці, Гусятинського району, повідомляє пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ.

Владика Димитрій (Григорак), ЧСВВ - єпарх Бучацький, духовенство та вірні єпархії складають щирі співчуття рідним та близьким покійного священника. 

Вічная пам‘ять.

Біографічна довідка:

Народився 04.09.1965 року в с. Раштівці, Гусятинського р-ну, Тернопільської обл.

Середня освіта:
▪ 1972-1980 рр. Загальноосвітня Школа І-ІІІ ступенів с. Раштівці, Гусятинського р-ну, Тернопільської обл.
▪ 1980-1983 рр. Хоростківське професійне сільськогосподарське училище.
▪ 1983-1985 рр. служба в армії в м. Мурманськ СРСР.

Вища освіта:
▪ 1986-1992 рр. Тернопільський національний технічний університет ім. І. Полюя, за спеціальністю інженер-механік.
▪ 1990-1994 рр. Львівська духовна семінарія Святого Духа. Здобув ступінь магістр богослов’я.
▪ 1999-2002 рр. Теологічна академія ім. Кардинала Стефана Вишинського, м. Варшава, Польща.
Кандидатська дисертація на тему: «Моральність у творах митрополита Андрея Шептицького».
▪ 2002-2003 рр. зкінчив докторантські курси і працював над написанням докторської дисертації.

Душпастирська діяльність:
▪ 14.03.1993 р. отримав дияконські свячення з рук преосвященного Михаїла (Сабриги) ЧНІ.
▪ 04.07.1993 р. був висвячений на священника Кир Михаїлом (Сабригою) ЧНІ в с. Глібів, Гусятинського р-ну, Тернопільської обл., у храмі Св. преп. Онуфрія Великого, де і отримав призначення на служіння для цієї парафії.
▪ 1993-2001 рр. парох с. Глібів, с. Пізнанка, с. Оленівка, Гусятинського р-ну, Тернопільської обл.
▪ 1997-2001 рр. декан Гусятинського деканату, Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ. За час служіння на уряді декана стараннями о. Григорія були проведені тижневі Місії у всіх парафіях деканату.
▪ 1993-1997 рр. – як парох с. Оленівка, організував будову нового храму на честь Пресвятої Трійці.
▪ 1997 р. - нагороджений Кир Михаїлом (Сабригою) нагороджений Золотим хрестом з прикрасами.
▪ 2001-2020 рр. парох с. Оришківці й с. Майдан. За час служіння пароха у с. Оришківці організував будівництво нового парафіяльного будинку й катехитичної школи.
▪ 2005-2008 рр. в с. Майдан організував будівництво нової церкви на честь Пресвятої Трійці.
▪ 2002-2004 рр. – викладач Чортківської дяківсько-катехитичної Академії ім. свщмч. Григорія Хомишина, предмет – історія Вселенської Церкви.
▪ 2002-2007 рр. – з благословення блаженнішого Архієпископа і кардинала Любомира (Гузара), був призначений Кир Іринеєм (Біликом) ЧСВВ – генеральним вікарієм Бучацької Єпархії УГКЦ. Як генеральний вікарій Бучацької єпархії брав участь у засіданні двох Синодів Єпископів УГКЦ.
▪ 2007 р. – за ревне служіння був піднесений до гідності Митрофорного протоієрея і нагороджений митрою.
▪ 2010 р. – стараннями пароха на церковному подвір’ї встановлено каплицю Матері Божої.
▪ 2011 р. – за проектом пароха о. міт. Григорія місцевий скульптор І. Потикевич виготовив двох ангелів та було збудовано надбрамну арку з іконою Покрови Пресвятої Богородиці.
▪ 2014 р. – до 200-ліття з дня народження Т. Г. Шевченка організував встановлення пам’ятника в с. Оришківці.
▪ 2017 р. – організував в с. Майдан встановлення пам’ятника Героям Небесної Сотні та всім воїнам і борцям за незалежність України.
▪ 2018 р. – на фасаді храму в с. Оришківці, за задумом о. міт. Григорія, виготовлено мозаїчне зображення Ісуса Христа та Пресвятої Богородиці з младенцем Ісусом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Оксана Ковальчук

    Вічна пам'ять царство небесне нехай земля буде пухом
  • Марія Яблонська

    Най з Богом спочиває
  • Maria Maria

    Вічна пам'ять був хворий чи кажуть вірус
  • Ганна Гнатів

    Вічна пам'ять Амінь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up