Партнер рубрики Події

На Тернопільщині створюють Книгу пам'яті про Героїв війни. Як долучитися до проєкту?

На Тернопільщині створюють Книгу пам'яті про Героїв війни. Як долучитися до проєкту?
  • У Тернополі презентували проєкт про уродженців Тернопільської області, які загинули у боях російсько-української війни з 2014 року.
  • Він складатиметься з кількох етапів, серед яких тематичний сайт, видання книги, монтаж коротких відео про Героїв тощо.
  • Волонтери вже створили 105 сторінок про загиблих військових. Робота триває і до неї може долучитись кожен мешканець області. 

У переддень другої річниці повномасштабної війни, 23 лютого, у Тернопільському прес-клубі розповіли про великий мультимедійний проєкт «Книга пам’яті Тернопільщини. Герої російсько-української війни». Він передбачає збір, опрацювання, документування і поширення інформації про загиблих військових з Тернопільщини, які загинули упродовж 10 років війни. На презентацію проєкту завітали журналісти, громадські активісти, представники різних установ і тернополяни.

Створюють віртуальний Меморіал

За словами продюсера проєкту Тараса Савчука, ідея зафіксувати подвиги українських Героїв виникла за кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення, а реалізувати її почали у 2023 році. Тоді влітку створили сайт «Книга пам’яті» (https://bookofmemory.te.ua/) і стали його наповнювати.

Відео дня
Скріншот з головної сторінки сайту

– Українська історія базується на Героях, на людях, які захищають нас і відвойовують наші права та свободи. Тому такий проєкт необхідний. Ідея не нова, це вже робили на всеукраїнському рівні, але наразі немає жодного локалізованого проєкту, який стосується конкретної області, – додав чоловік.

Над «Книгою пам’яті Тернопільщини. Герої російсько-української війни» працюють багато людей, але започаткувала її ініціативна група громадської організації «Медіа-центр Тернопіль». Це четверо осіб: редактор Володимир Андріїшин, продюсер Тарас Савчук і Роман Лучка та Іван Мудрик – відповідають за технічний супровід.

Вони планують зібрати якнайбільше даних про Героїв війни з нашої області: їхні біографії, обставини загибелі, місця поховання, нагороди, увіковічнення пам’яті, фотографії тощо.

Процес уже триває. Ініціативна група, як зауважив Тарас Савчук, задокументувала матеріали періоду війни від 2014 року до 24 лютого 2022 року. На сайті можна переглянути 105 сторінок про загиблих у цей час захисників. Сервіс поки що діє у тестовому режимі та постійно поновлюється.

– Наш проєкт передбачає кілька етапів. Найперше це створення сайту. Коли його наповнимо, хочемо видати книгу. Вона називатиметься «На щиті» і складатиметься з кількох томів. Наразі на основі даних на сайті вже готуємо до друку перший том книги про Героїв, які загинули з 2014 року до початку великої війни. Примірник книги «На щиті» рідні загиблих отримають безоплатно. Також про кожного захисника плануємо зняти коротке відео. Книгу верстатимуть так, щоб потім сторінки можна було використати для стендів чи плакатів. Їх буде змога почепити на стіну у школі, де навчався Героя, або поставити в закладах громад. Фактично, ми створюємо віртуальний Меморіал вшанування пам’яті Героїв, – говорить Тарас Савчук.

Де беруть  інформацію про Героїв

Як розповів головний редактор проєкту Володимир Андріїшин, інформацію, світлини й особисті дані полеглих військовослужбовців збирають із багатьох джерел. Спілкуються із членами родин, друзями і побратимами Героїв. Також пишуть звернення у територіальні центри комплектування, військові адміністрації і співпрацюють з громадами. При підготовці перших 105 сторінок про Героїв автори проєкту опрацювали понад 1000 публікацій у засобах масової інформації та на сайтах.

– Чому крім сайту ще буде книжка? Я вважаю електронну версію – сайт, технічною платформою. А ось друкована книга – це матеріальне відображення. Вона лежатиме у сімейній бібліотеці. Мама зможе відкрити і показати дитині: «Ось, це твій тато!». Книги будуть передавати з покоління в покоління. Це маленька частинка формування ідентичності нашої української нації, – каже Володимир Андріїшин.

За словами технічного редактора проєкту Романа Лучки, зайти на сайт «Книга пам’яті» вже зараз може будь-хто охочий. На ньому доступні фільтри – можна шукати військовослужбовця за іменем, прізвищем, бригадою, громадою. Можна також об’єднати інформацію і прочитати про Героя і його побратимів. Серед іншого, на сайті систематизують дані про нагороди загиблих, встановлені на їхню честь пам’ятники і меморіальні дошки. Зібрані тут і фотографії бійців.

Наразі волонтери працюють над матеріалами, які стосуються періоду від початку повномасштабного вторгнення росії. Як додав пан Савчук, ініціативна група налагоджує контакти з різними організаціями в Тернопільській області і не тільки – релігійними, політичними, волонтерськими, громадськими. Наприклад, вже працюють з Всеукраїнським храмом-пантеоном в пам'ять про загиблих в російсько-українській війні на Кременеччині, з фондом «Карітас» та соціально відповідальним бізнесом тощо.

Закликали мешканців області долучатися

Продюсер проєкту Тарас Савчук розповів і про фінансування «Книги пам’яті Тернопільщини».

– Поки що все робимо на громадських засадах і власними силами. Ми вміємо робити сайти, писати і шукати інформацію, контактувати з людьми. В силу домовленостей з представниками Євросоюзу цілком можливо, що виграємо грант, але на створення відео про Героїв. Це вже наступний етап. Згодом шукатимемо фінансування на друк і розповсюдження книжки. Також, коли виготовлятимемо стилізовані плакати чи стенди, сподіваємось на підтримку відповідального бізнесу, – каже він.

Мешканців Тернопільщини закликають долучатися до проєкту «Книга пам’яті Тернопільщини. Герої російсько-української війни». Зокрема, рідних, друзів і побратимів – додавати інформацію про своїх близьких, які загинули під час захисту України. Зробити це можна за контактами:

 

Читайте також:

У Тернополі погасили чотири марки, присвячені другій річниці повномасштабної війни (ФОТО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Иван

    Куди звернутись.Мій син загинув в боях за Київ.Відмічений в книзі П.Я.Смовж "Фрагменти української незламності".Я батько воїна.Мій тел.0686086049.

    тарас савчук reply Иван

keyboard_arrow_up