На Вербицького у квартирах на дев'яти поверхах згоріла техніка. Люди кажуть, що напруга була 362 вольти

На Вербицького у квартирах на дев'яти поверхах згоріла техніка.  Люди кажуть, що напруга була 362 вольти
  • Близько 4.30 у п'ятницю, 8 лютого, мешканців 3-ого під'їзду на вул.Вербицького, 6 розбудили вибухи електричних приладів, напруга у під'їзді була 362 вольти.
  • Люди зверталися в обслуговуюче підприємство, але кажуть, що толку немає. Хто ж тепер має відшкодовувати вартість техніки, яка вийшла із ладу? 
  • З такою скаргою у редакцію "20 хвилин" звернулася одна із мешканок будинку. 

- Сусід розбудив під ранок і сказав, щоб виключали всю техніку, - розповідає мешканка будинку Уляна Ящук. -  В нього є тестер спеціальний і він виміряв напругу - 362, 363. Я подзвонила в міську раду відразу, на гарячій лінії сказали, що РЕМ не має аварійної, дзвоніть до свого аварійного. Я набрала до того, хто обслуговує наш будинок. Він почав: "А може, це, а може, то. А повідкривайте щитові з першого по дев'ятий поверхи". Я кажу, що напруга 362 вольти, це квартира може спалахнути в будь-який момент. Факт того, що ніхто нічого зробити не міг. Люди годину чекали, поки приїхав той електрик. 

Жінка розповідає, що о 8.17 телефонувала до головного інженера підприємства, яке обслуговує їхній будинок (ЖЕК) - ТОВ "Коменерго Тернопіль" Михайла Сіянчука. Він сказав, що про ситуацію знають і вирішать її. 

- Ми чекали десь до пів одинадцятої, ніхто не прийшов і ми з сусідами пішли в ЖЕК, - каже пані Уляна. - Нам сказали, що винні люди. Але хто вночі вмикає духовки, електроприлади? Одним словом, це у підвалі десь підгорів пульт. Туди ходили мій чоловік і сусід, який розуміється в електриці, то казали, що там жахіття робиться. Це моя думка, що хоча б в рік мають перевіряти ті щитові, але ніхто нічого не робить. До нас навіть не прийшов ніхто акт обстеження заповнити, з людьми ніхто не говорив. 

Відео дня

У мешканців, за словами жінки, згоріло чимало техніки. В одній із квартир на дев'ятому поверсі згорів кондиціонер, посудомийна машина, електроніка в душовій кімнаті. 

- У мене мікрохвильова згоріла. Я її занесла в ремонт і тих триста гривень, що мала заплатити за комуналку, викинула на мікрохвильовку, - каже пані Уляна. - У  квартирі 157 погоріли майже усі прилади, у 159-й - холодильник, у 152-й два тюнери, а у 110-й - котел автономного опалення. І так у всіх квартирах з першого по дев'ятий поверхи по правій стороні у під'їзді. Хто нам має повернути кошти? 

"Можливо, хтось "крав" електроенергію"

Від мешканців третього під’їзду будинку на вул. Вербицького, 6 звернення було. Про це говорить головний інженер ТОВ "Коменерго Тернопіль" Михайло Сіянчук.

- Зі слів мешканців, проблема в електромережі виникла близько 4.30 години ранку 8 лютого, - розповідає Михайло Сіянчук. - Близько 6-ї години на місце прибув працівник аварійної служби підприємства, але на той час напруга вже була нормальна. Є заяви від мешканців будинку про згорання окремих побутових приладів. З приводу цих заяв зараз проводиться перевірка.

Якщо буде доведено, що проблеми з напругою у будинку виникли через недопрацювання ТОВ "Коменерго Тернопіль", то постраждалі зможуть надати ЖЕКу акт-претензію, заключення із сервісного центру щодо причини виведення з ладу того чи іншого приладу, а також зазначити вартість ремонту приладу, щоб вони могли цю суму відшкодувати.

- Справа в тому, що якби таке сталося, приміром, між 20 та 23 годиною, можна було б припустити, що люди увімкнули багато побутової техніки, через що мережа була перевантажена, - каже пан Сіянчук. - Оскільки проблеми з напругою виникли о 4-й ранку, можна припустити, що хтось із мешканців будинку здійснював самовільне підключення якогось приладу або ж "відмотував" електроенергію, щоб зменшити на лічильнику кількість спожитих кіловат. Іншими словами, "крав" електроенергію.

Вичислити такого зловмисника дуже складно, як каже головний інженер, тому в "Коменерго Тернопіль" очікують активності від мешканців будинку: якщо маєте підозри, хто може бути причетним до таких дій, повідомляйте у ЖЕК,

Розмежування обов’язків обслуговування

- До Тернопільського міського РЕМ з приводу цієї ситуації ніхто з мешканців будинку не звертався, - коментує головний інженер ВАТ «Тернопільобленерго» Степан Бартків. - У випадках, якщо у споживача перегоріли електроприлади, то перш за все потрібно звернутися до підприємства, яке за договором зі споживачем відповідає за надання якісної послуги. Обов’язково повинен бути складений акт.

Енергетики перевіряють напругу не на щитових у будинках, а в загальному на підстанціях, пояснюють у "Обленерго". Адже щитові в таких багатоквартирних будинках обслуговує балансоутримувач - ЖЕК чи ОСББ. За електромережі загалом відповідає РЕМ, а вже щитова та усі мережі після неї у віданні балансоутримувача.

У випадку пошкодження електричних приладів збитки повинен відшкодовувати той, з чиєї вини трапилася подія.

Коментар адвоката

- Постраждалим варто подати письмові, колективні або індивідуальні заяви до РЕМу і "Тернопільобленерго" з інформацією про те, що сталося, а також запитом, чи був перепад напруги, в який час і з яких причин, - коментує Василь Когут. - Окрім того, потрібно отримати докази, що перепад напруги справді був і прилади зазнали ушкоджень саме через нього. Такі висновки можуть зробити тільки фахівці, наприклад, із сервісних центрів, де купували прилади. Якщо ушкодження сталися саме через перепад напруги, компенсацію постраждалим має надати той, з чиєї вини це трапилося. Звернення громадян РЕМ та обленерго можуть розглядати місяць. Якщо у цей термін не буде відповіді, свої інтереси постраждалі можуть захищати через суд.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Анонім

    Журналісти розгорніть тему ,покажіть фото щитової ,фото поверхових щитів . Все якось сухо написано .Чи була колодка на щитовій , чи знайшли причину де відгорів ноль ,що з згорілою технікою люди вирішили .
  • тойво

    якщо це сталося в 4 ранку,99% що хтось пробував відмотувати лічильник.

    а щоб такого не повторилося,коли в розетці 300в,то ставте відсікачі напруги.

    Anonymous reply тойво

    Дебіле, яким боком "відмотував" може вплинути на напругу в розетці?! Поясни, придурку. Звідки ж ви такі малограмотні беретесь. Ніби всі до школи ходили, атестати отримали, а дурень дурнем.

    А щоб того більше не сталось потрібно, щоб ЖЕКИ хоч трохи своєю роботою зайнялись а не тільки гроші збирали і торбинки Сірожі носили.

    тойво reply Anonymous

    підбирай слова.і не тявкай багато як не знаєш.міг ноль випадково відключити.хто ж його знає шо він там робив.або хтось спеціально нашкодив.в людей зараз херня в голові,разом з тобою включно.
  • Люда

    Проводка алюмінієва. Алюміній має властивість "текти" з під місця зажиму. Внаслідок цього контакт послаблюється і підгорає. Тому з'єднання необхідно періодично підтягувати, а ЖЕК цього не робить. Хоча з мого будинку отримує в місяць більше 20-и тисяч грн. Тому відгорають нулі і горить дорога техніка. А ми двічі лохи. Перший раз коли платим ЖЕКу, а другий коли платим за згорівшу техніку.
  • Терен

    Тут деякі мудрагелі впарюють, що то люди самі винні в тому, що сталось, і навіщо нам фізика питають. Ну, по-перше. грамотних людей значно тяжче дурити і всіляку єрунду їм сплітати. А не повірять,не пройде, бо грамотні. Очевидно ж, що проблеми з нульовим проводом, і ніякі там навантаження чи сусіди тут ні при чому.

    Друге, кажуть, що є обмеження в споживаній потужності, от люди такі погані, електрикою користуються. Перепрошую, а чиї то проблеми?! Хто і як має обмежувати то споживання? От, наприклад, де теплові запобіжники на вводі в кожну квартиру? А нема, а нафіга. Старі вже давно позакорочувані тими самими службами, а тепер взагалі і не ставлять. Автомати на стоякх? Де?! А нема, в нашому будинку самі електрики їх вже років з 25 тому познімали, на базарі продали. а дроти просто поскручували. І пофіг! Щитова, автомати, в якому стані? А в ніякому, а нафіга тут тратитись. Просто рубильник і все. І хай горить воно все ясним полум*ям. І горить, пілять, і ще більше буде, бо ж БАРДАК!

    Анонім reply Терен

    Винуваті всі і ЖЕК ,що не слідкує за інженерними мережами ,і мешканці також ,і фізика тут не до чого . Хочете сказати , що якщо людина буде знати фізику, то вона зразу стане грамотною в плані електротехніки . Та того розділу Електротехніка взагалі мізер вчать . Запросити людину із золотою медалю в щитову і вона два слова не звяже . Те ,що проблеми з нульовим проводом це очевидно , але щодо навантаження можу поспорити . Трифазна система складається з 4 жил тобто 3 фази і один ноль і загальне навантаження припадає на ноль , а 3 фази просто розбивають на частини це навантаження і не відгорають . Ноль від сирості не відгорає , а відгорає він або від поганого контакту в щитовій в наслідок ударних струмів ,бо який м......к "із золотою медалю" не підложив під болт гравер , або від сильного навантаження . Щодо обмеження споживання розясняю є спеціальні розрахунки де чим більше квартир в будинку тим меньше дають навантаження на кожну квартиру . Обленерго зараз у проектантів вимагає ,щоб вхідні автомати були відповідно до даного навантаження .Щодо запобіжників розясняю , що це є власність господаря тобто все ,що після лічильника відповідає господар квартири .Щодо автоматів на стояках і щитових то це питання до ЖЕКів це вже їхня парафія міняти пакетники на автомати ,а також слідкувати за щитовою  .Щодо рубильника то в самому рубильнику є 3 запобіжника і особо там не вигорить . Ви хоч раз були в щитовій , хоч раз заглядали в конструкцію ЯУРП , дивилися секційну шафу ,якщо ні то якого х..... сюда фізику приплітаєте .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up