Як нагодувати дитину за 23 гривні? Чому влада не знайшла грошей на харчування вихованців дитбудинку

Як нагодувати дитину за 23 гривні? Чому влада не знайшла грошей на харчування вихованців дитбудинку
  • З державного бюджету на харчування вихованців обласного будинку дитини виділяють 23 гривні в день на особу. А як прогодувати дітей на ці гроші? Влада не знайшла можливості дофінансувати витрати. Натомість чиновники витрачають бюджетні гроші на килими, годинники та інші ініціативи.
  • А харчування дітей, яких виховують без батьків, переклали на плечі благодійників. А якщо завтра їх не знайдуть? Діти голодуватимуть? Журналісти «20 хвилин» розбиралися, скільки і на що виділяли грошей.

 

У Будинок дитини («Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» ТОР), що в Тернополі на вул. Сахарова, 2, малюки потрапляють у випадку, якщо батьки поводяться асоціально, мають залежності або просто не можуть виконувати батьківські обов'язки. Тут вихованці з непересічними долями зі всієї області. 

Читайте також: А коли за мною прийде мама? До сліз: репортаж з дитячого будинку в Тернополі (ВІДЕО) 

Станом на 16 серпня, у закладі є 32 вихованці.

Відео дня

Немає опису.

Що їдять малюки? 

Перспективне меню затверджують кожні два тижні. Розмір порцій і страви, відповідно до норм, залежить і від віку дитини, і від сезону. Наприклад, один день із літнього меню: на сніданок їдять молочну пшоняну кашу, батон з повидлом та п'ють чай. Далі додатковий сніданок – сік або фрукти (на літній період). Обідати діти мають буряківником зі сметаною, тушкованою картоплею з м’ясними тефтелями та овочевим салатом. Також у меню хліб і сік. Підвечірок складається з какао та булочки з яблуками. На вечерю – «лапшевник» зі сметанною підливою, какао з молоком та бутерброд із сиром. І о 20.00 дітям дають кефір та печиво без крему.

Як повідомили  журналістам «20 хвилин» в управлінні охорони здоров’я Тернопільської ОДА, на все це з державного бюджету виділяють 23 гривні на день на одну дитину. А як прогодувати дітей на ці гроші?

Якщо харчування однієї дитини коштує 64 гривні, а в закладі в середньому перебуває 30-35 дітей, то на місяць потрібно 60-70 тисяч гривень. Це понад 800 000 гривень на рік.  Як бачимо, більшу частину витрат на харчування дітей закривають за рахунок благодійних коштів. 

На харчування коштів забракло…

Загалом фінансування спеціалізованих закладів відбувається за медичною субвенцією з державного бюджету на початку року. А місцеві бюджети щороку дофінансовують такі заклади, оскільки зазвичай бюджетних коштів бракує.

З власних джерел редакції ще раніше стало відомо, що левову частку на харчування дітей, які змушені жити без батьків, дають благодійники! Як так? А якщо завтра благодійників не знайдуть? 

Аби з’ясувати, скільки загалом коштів цього року отримав тернопільський дитячий будинок, ми надіслали офіційні запити в Тернопільську обласну раду та управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, якому і підпорядковується будинок.  

В управлінні охорони здоров’я нам повідомили, що «у бюджеті на 2021 рік  комунальному некомерційному підприємству «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» ТОР спрямовано 9 млн 670,01 тисячі гривень. З них обласний бюджет заплатив 1 млн 692 тисячі гривень за комунальні послуги. 7 мільйонів 978 тисяч грн  – це  субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я». 

Як пояснює керівник дитячого будинку Інга Кубей, субвенція з державного бюджету цьогоріч одразу була дефіцитною. У жовтні заклад подав бюджетний запит на 12 мільйонів гривень, а отримав лише 9 мільйонів 670 тисяч гривень. 

Немає опису.
Фото з офіційної сторінки закладу

Для порівняння. У 2020-му на заклад виділили 12 мільйонів 479,8 тисячі гривень загального фонду та 200 тисяч гривень – спеціального фонду. З державного бюджету: 8 млн 860,2 тис. гривень. А з обласного бюджету дофінансовували будинок на суму – 2 млн 267 тис. гривень. 

Чи мають діти що їсти

Генеральний директор закладу Інга Кубей каже, що субвенція, виділена із державного бюджету, прогнозовано була дефіцитною. Суму розподіляють на кожен місяць. Перекидати гроші з одного місяця на інший не можна, каже вона. За її словами, фактично за кожною статтею витрат у підсумку є недофінансування. 

Тому не раз зверталась із проханням розглянути питання дофінансування закладу на засіданні сесії обласної ради. 

Інга Кубей каже, що на малюків це не впливає, бо вони отримують їжу, відповідно до затверджених законом норм. 

Чому не знайшли гроші? 

Чому ж не знайшлося грошей на харчування малюків? 

Цього року питання виділення додаткових коштів депутати не розглядали через «обмежений ресурс».

«Через обмежений ресурс обласного бюджету у 2021 році питання виділення додаткових коштів для утримання закладу може розглядатися за підсумками першого півріччя 2021 року за умови перевиконання дохідної частини загального фонду обласного бюджету, у відповідності до норм пункту 7 статті 78 Бюджетного кодексу України», - йдеться у відповіді на запит.

Наступне засідання сесії заплановане на 18 серпня, а питання Центру в переліку основних питань порядку денного знову немає. Тож знову проігнорують потреби сиріт? 

За коментарем ми звернулись до голови бюджетної комісії обласної ради Олега Щиголя. Він лише надіслав нам документ, який, ймовірно, розглядатимуть депутати. Про харчування у ньому не йдеться.

Чому обласна влада за вісім місяців не знайшла можливості знайти гроші на харчування вихованців дитячого будинку? Натомість у системі закупівель «Прозоро» знаходимо інформацію про виділені кошти на закупівлю наручних годинників на суму 50 тисяч гривень (це майже місяць харчування дітей). Є три тендери на закупівлю послуг з висвітлення діяльності обласної ради та її апарату, вартістю 150 тисяч гривень кожен. А ще цікавий тендер – на закупівлю кількох квіткових композицій, вартістю 10 тисяч за кожну, а ще килимів за 12 тисяч гривень, призначення яких в тендері не вказують…

 

Ми попросили прокоментувати ситуацію голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка та голову Тернопільської ОДА Володимира Труша. Звернення передали через пресслужби. Однак на коментарі ті поки не погодились. 

Далі буде...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Pavlo Bachynskyi

    флагштоки вони блядь ставлять за 5 лямів, довбойоби
  • Julia Kucher

    Господи, якщо ти мене чуєш нехай наша влада їсть ту кашу кожен день  п'є чай з батоном і повидлом .
  • Любов Тєльнова

    Ще,якби менше крали ті повара,що там працюють,то хватило б. Скільки не дай,до дітей не дійде .
  • Бодя Олегович

    А взагалі , потрібно діяти , питати, перевіряти.
    А не коментувати і чекати, що воно щось зміниться .(((

keyboard_arrow_up